29 september 2017
Het september-oktobernummer van ecoTips focust op maatschappelijk verantwoord ondernemen, of kortweg MVO. We brengen verschillende cases, van IKEA, ArtisanHub, ICT en nog veel meer. Bekijk hier de inhoud en enkele opmerkelijke quotes van de geïnterviewden.
Wil je meer lezen? Bestel dan je eigen exemplaar van ecoTips.
"Voor bedrijven is de hamvraag 'hoe kan ik als bedrijf bijdragen tot de realisatie van 1 of enkele van de SDG-doelstellingen?' en niet 'hoe kan ik mijn lopende acties koppelen aan de 17 SDG-logo's?'. De laatste benadering lijkt pure greenwashing en misbruikt de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling.
"De ICT-sector zet volop in op reuse, repair, refurbishing en remanufacturing. Alleen worden producten die daarvoor voorzien zijn, door de Europese regelgeving niet onderscheiden van elektronisch afval. Dat is een gemiste kans om de circulaire economie echt ingang te doen vinden." (foto: WikiMedia Commons)
"In 2016 gebruikten we meer dan 7.000 ton gerecycleerde kunststoffen in onze producten. Zo'n 2.500 ton daarvan kwamen uit ons 'Closed Loop Process' en 4.500 ton kwam via post-consumentenophaling. Maar we hebben ook nog ons Ocean Plastics - initiatief waarin we ook andere organisaties willen betrekken."
"Businessmodellen van sociale ondernemingen zijn complex. De kernvraag bij zo'n businessmodel is: wat is de motivatie van elke partij om deel te nemen?"
"Het is als jonge of startende ondernemer moeilijk om voldoende kapitaal bij elkaar te krijgen. De banken zijn niet zo happig meer, zelfs niet met een goed onderbouwd businessplan. Daarom werken wij via de win-win-lening." (foto: ArtisanHub)
Carbon+Alt+Delete vernietigt ETS EU emissiecertificaten.
"Een lage prijs is niet gelijk aan lage kwaliteit. IKEA wil dat duurzame producten bereikbaar zijn voor ieders budget en niet alleen voor de happy few." (foto: IKEA)
Thierry Noessen van Belvas: "Fair trade én bio gaan, was een grote uitdaging in de productie. Je moet dan binnen de fair trade grondstoffen op zoek naar biogecertificeerde producten." (Foto: Belvas)
Inge Huijbrechts van Carlson Residor Hotel Group: "Sinds 2011 hebben we ons energieverbruik met 25% teruggeschroefd en het waterverbruik in onze hotels is met bijna 30% verminderd ten opzichte van 2007." (foto: Carlson Residor Hotel Group)
47% van het topmanagement is niet geëngageerd om aan de slag te gaan met de SDG's. Als reden geven ze het gebrek aan aandacht dat aandeelhouders en investeerders besteden aan de Sustainable Development Goals of SDG's. (beeld: CSR Europe)
Prof. Johan Driesen: "Via een model berekenden we dat een gelijkstroomnet in een woning tot 35% minder investeringen vergt en het elektriciteitsverbruik met 10% vermindert. Lokale nanonetwerken op gelijkstroom zijn dus beslist zinvol, zowel financieel als qua duurzaamheid."
In 2050 moet het West-Vlaams grondgebied klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn
Langs frontlijnen naar Ware Winst
Recensie van Nick Meynens Frontlijnen, een reis langs de achterkant van de wereldeconomie
en
Christian Felbers Ware Winst, de gemene-goed-economie als wegwijzer
Energieslimmer worden in je woning door energie te monitoren
Wil je meer lezen? Bestel dan je eigen exemplaar van ecoTips.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x