Vacature bij VUB voor een energiecoordinator

2 februari 2017

Vacature energiecoördinator bij VUB

De Vrije Universiteit Brussel is de voorbije 45 jaar uitgegroeid tot een hoofdrolspeler in het Vlaamse hoger onderwijslandschap en neemt hiermee een vooraanstaande plaats in Brussel, Vlaanderen en de wereld in. Vandaag telt de Vrije Universiteit Brussel meer dan 15.000 studenten en stelt ze samen met haar universitair ziekenhuis (UZ Brussel) ruim 6.000 personeelsleden te werk. Daarmee is ze de grootste Nederlandstalige werkgever in de hoofdstad.

Voor de verdere realisatie van de aantrekkelijke, groene en ecologische VUB -campussen werd er een masterplan opgesteld waarbij renovatie en nieuwbouw hand in hand gaan. In dit kader wenst de dienst infrastructuur een energiecoördinator aan te werven die goed onderbouwde, kwalitatieve en geïntegreerde beleidsvoorstellen formuleert die de directie toelaat om de juiste duurzame beslissingen te nemen.

De energiecoördinator maakt deel uit van het projectbureau dat instaat voor het ontwerpen, het opstellen van dossiers en de opvolging van diverse bouwprojecten op de campussen. Je rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van het afdelingshoofd projectbureau.

Functieomschrijving:

Als energiecoördinator ben je verantwoordelijk voor het vormgeven van een energiebeleid en het ontwikkelen van maatregelen op het terrein energiebesparing bij bouw, renovatie en exploitatie. Op basis van onderzoek en verkregen inzicht doe je voorstellen voor verbeteringen op het terrein van duurzaamheid, energiebesparing en de introductie van nieuwe energietechnieken. Daarnaast speel je een belangrijke rol bij het daadwerkelijk realiseren en bewaken van energiebesparende en duurzame maatregelen. 

Dit zijn je taken:

 • Je onderzoekt en adviseert de directieleden over duurzaamheid en energiebesparing: je maakt voorstudies, formuleert voorstellen en evalueert ze op haalbaarheid. In samenwerking met de verantwoordelijken voor uitbating en onderhoud bereid je een formeel beleidsplan voor rond rationeel en duurzaam energiebeleid.
 • Je voert een energie-audit uit en zorgt ervoor dat de nieuwe of aangepaste bestaande installaties voldoen aan de specifieke normen en wettelijke veiligheids- en kwaliteitseisen op het gebied van energiebeheer.
 • Je monitort, analyseert en rapporteert over de  energiestromen en andere KPI’s.
 • Je neemt deel aan informatie- en coördinatievergaderingen rond nieuwe bouwprojecten en werkt sensibiliseringscampagnes uit die de gebruikers moeten aanzetten actief mee te werken aan een rationeler energieverbruik.
 • Je adviseert over energiecontracten en  assisteert bij de rapportering, de ramingen, de marktraadplegingen en de opstelling van bestekken.
 • Je volgt de subsidieregelingen op van de diverse overheden en stelt de nodige dossiers op en zorgt voor opvolging hiervan.
 • Je bent aanspreekpunt voor aannemers en studiebureaus in het kader van energiemaatregelen en duurzaamheidsinitiatieven en volgt hun werkzaamheden op
 • Samen met de medewerkers van de dienst preventie en milieu zorg je voor de opvolging van de milieuvergunningen.

Profiel

 • Vereiste deskundigheid en/of diploma’s: academische deskundigheid op denk- en werkniveau: masterdiploma of gelijkwaardig door ervaring.
 • Je bent bij voorkeur een  gediplomeerd energiecoördinator met als specialisatie energiedeskundige type C of bent bereid dit te behalen.
 • Je hebt minimaal 5 jaar ervaring in een gelijkaardige functie.
 • Je hebt een ruime belangstelling voor de snelle evolutie van moderne technische infrastructuur.
 • Je weet hoe het is om projectmatig te werken, wat er voor nodig is om een project te ontwikkelen en op te volgen en hoe je een organisatie daarbij begeleidt.
 • Je communiceert vlot in het Nederlands maar hebt ook een zeer goede praktische kennis van het Frans en het Engels.
 • Je hebt praktische ervaring met softwareprogramma’s voor het tekenen en berekenen van technische installaties.
 • Je houdt ervan om kwalitatieve oplossingen te zoeken en werkt zeer nauwkeurig.
 • Je bent een flexibele teamplayer maar kan ook autonoom functioneren.
 • Je weet jezelf te organiseren om doelgericht, proactief en efficiënt te handelen en neemt de nodige initiatieven.

Aanbod

Wij bieden je een aantrekkelijk maandsalaris volgens de barema’s die van toepassing zijn in de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap. Relevante ervaring uit de publieke of private sector wordt gevaloriseerd. Het maandsalaris wordt aangevuld met de volgende voordelen:

 • Mogelijkheid om in contact te komen met de recente technologieën.
 • Flexibele arbeidsregeling met veel aandacht voor een goede “work–life balance” waaronder een uitzonderlijke verlofregeling en mogelijkheid tot kinderopvang in de vakantieperiode.
 • Maximale tussenkomst bij het openbaar vervoer.
 • Opmerkelijke en betaalbare sportfaciliteiten op onze groene campus.
 • Budgetvriendelijke maaltijden op de campus.
 • Groeps- en hospitalisatieverzekering, inclusief gewaarborgd inkomen.

Kenmerken

Personeelsformatie: Werking

Aard: Contract van onbepaalde duur

Omvang: voltijds

Benaming functie: Technologie-expert - energiecoördinator

Hoofdeenheid: Directie infrastructuur

Gradengroep: 7-8-9

Wijze van begeven: werving

Aantal te begeven plaatsen: 1

De Vrije Universiteit Brussel voert een modern en dynamisch personeelsbeleid, met bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van haar medewerkers en voor het evenwicht tussen hun job en hun privéleven. Ze heeft oog voor de belangrijke maatschappelijke thema’s van vandaag: ze voert haar beleid binnen een sociaal en ecologisch verantwoordelijk kader en ze beschouwt diversiteit als een rijkdom voor de universitaire gemeenschap.

Geïnteresseerd in deze functie? Solliciteren kan enkel via de VUB- website : www.vub.ac.be onder de rubriek “Word onze collega”  tot en met 15/02/2017. Gelieve bij het uploaden van uw gegevens rekening te houden met het volgende :

 1. CV en motivatiebrief uploaden
 2. Copy van het diploma uploaden in bijlage

Voor meer informatie omtrent de inhoud van de functie, contacteer dhr. Ludo Lemmens, directeur infrastructuur ludo.lemmens@vub.ac.be

Voor meer informatie omtrent de selectieprocedure en het verloningspakket, contacteer  mevr. Lien Creuwels op het nummer: 02/629.20.05 of via e-mail lien.creuwels@vub.ac.be.

De schriftelijke selectieproef zal georganiseerd worden in de week van 20/02/2017 (maandag of dinsdag).  Het finaal gesprek is, onder voorbehoud van wijzigingen, gepland op 23/02/2017 in de voormiddag. 

Vacature bij VUB voor een energiecoordinator

Meer items
by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x