WKK in de voedingsindustrie, voorbeeld Milcobel

22 december 2016

(het artikel in opgemaakte versie, lees je onderaan dit item)

WKK-technologie interessant in de voedingssector

Praktijkvoorbeeld: 3 WKK’s bij zuivelgroep Milcobel

Milcobel is de grootste Belgische zuivelgroep, met een jaarlijkse omzet van bijna 1 miljard euro, goed voor zo’n 1,3 miljard liter melk per jaar (één derde van de volledige Belgische productie). Het bedrijf heeft de vorm van een coöperatie, met 3.000 melkleveranciers (melkveehouders) en 2.000 medewerkers op 8 locaties. In het productgamma zitten kazen, melkpoeder, melk, melkdrinks, roomijs, boter en room. Op de locaties in Kallo en Langemark  installeerde de coöperatie een WKK.

Staf Campforts, milieucoördinator van Milcobel, legt uit waarom een WKK interessant is voor het bedrijf. “Energie is een belangrijke kost in een voedingsbedrijf zoals het onze. We verwachten een stijging van de prijzen op middellange termijn. Door gezamenlijke opwekking van warmte en elektriciteit besparen we op ons primair energieverbruik. We hebben immers nood aan stoom en stroom op dezelfde site. Voor de WKK krijgen we WKK-certificaten en een reductie op de federale aardgasbijdrage (enkel voor het deel injectie). Door de eigen productie betalen we geen transport- en distributiekosten. Op milieuvlak is de WKK mooi meegenomen omdat we minder primaire energie verbruiken en minder CO2 uitstoten en nagenoeg geen NOx. We besparen zo’n 19,4 procent aan primaire energie. De geluidsoverlast is wel een aandachtspunt waar we verder moeten aan werken. Om je een idee te geven. Met de WKK-installatie in Langemark startten we in 2007 met de voorstudie. Twee jaar later werd de installatie opgeleverd.”

Overweeg je als bedrijf de installatie van een WKK? Dan is het aantal bedrijfsuren belangrijk. Hoe meer gespreide nood aan warmte en elektriciteit, hoe interessanter een WKK is en hoe korter de Return On Investment (ROI) zal zijn. Dat beaamt ook Staf Campforts. “De ROI van de drie door Milcobel geïnstalleerde WKK’s ligt onder de drie jaar. Wij hebben steeds vraag naar energie. De installaties draaien dus vele uren. In Langemark hebben we nood aan warmte en elektriciteit. In Kallo, waar enkel melkpoeder geproduceerd wordt, hebben we veel warmte nodig maar relatief weinig elektriciteit. Van de nieuwe WKK, die dit jaar in gebruik genomen werd, verwachten we dat ROI 1,4 jaar zal zijn.”

Details installatie Kallo

  • Activiteit: melkpoeder
  • 139 GWh aardgasverbruik per jaar
  • 19 GWh elektriciteitsverbruik per jaar
  • 2 WKK’s van 752 en 1.400 kWe, gebouwd in 2011 en 2016
  • Elektrisch vermogen: 752 kW en 1.400 kW
  • Thermisch vermogen: 1.154 kW en 2.017 kW
  • Bedrijfsuren: 6.100 en 7.156
  • Totale investeringskost: 900.000 euro en 1.316.000 euro
  • ROI: 2,6 en 1,4 jaar
  • Vermeden primair energieverbruik: 26,2 en 32,2 procent

Details installatie Langemark

  • Activiteit: melkpoeder, mozzarella, wei, boter, ijs en roomijs
  • 276 GWh aardgasverbruik per jaar
  • 64 GWh elektriciteitsverbruik per jaar
  • WKK van 7.800 kWe, gebouwd in 2009
  • Elektrisch vermogen: 7.225 kW
  • Thermisch vermogen: 14.581 kW
  • Bedrijfsuren: 7.941
  • Investeringskost: 7.000.000 euro
  • ROI: 2,9 jaar
  • Vermeden primair energieverbruik: 19,4 procent

(Dit artikel verscheen origineel in ecoTips 16.5 - geen overname zonder toestemming van de uitgever; tekst: Hilde De Wachter)

Een abonnement op ecoTips heb je al voor 65 euro, incl. BTW. Maak je abonnement in orde via het aanmeldformulier. 

WKK in de voedingsindustrie, voorbeeld Milcobel

Meer items
by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x