ecoTips Extra Nieuws

Abonnees verdienen iets extra. Extra artikels, nieuws, achtergrondinfo bijvoorbeeld. Daarom deze ecoTips Extra Nieuws. Voor jou als abonnee. Nog geen abonnement? Surf naar https://www.milieumagazine.be/abonnement en sluit een abonnement af.

DUURZAAMHEID - Ook instrumentenbouwers zoeken naar duurzamere materialen

Uit een dubbelblinde test van de Universiteit Gent en HOGENT/School of Arts Gent blijkt dat de klank van violen met een klankblad uit koolstof- of vlasvezel niet hoeft onder te doen voor die van zijn traditionele houten tegenhangers. Vooral op het vlak van duurzaamheid zijn de violen uit nieuwe materialen interessant, maar niet in elke zin van het woord.

26 september 2020

Lees meer

MILIEU - ecobeton water technologies blaast 110 kaarsjes uit: “Voluit inzetten op efficiënter waterbeheer voor het te laat is”

In het Kasteel van Ordingen bij Sint-Truiden vierde ecobeton water technologies op 2 september zijn 110-jarig bestaan. Doorheen de jaren breidde het bedrijf dat een antwoord wil bieden op de hedendaagse maatschappelijke vraagstukken rond de noodzaak aan regenwateropvang en -gebruik en proper water en het probleem van waterschaarste en -droogte, dat door de klimatologische veranderingen alleen maar groter wordt, zijn innovatief productgamma constant uit.

26 september 2020

Lees meer

RECENSIE - Zes graden door Mark Lynas

In 2008 schreef Mark Lynas zijn eerste editie van ZES graden. Hij keek toen vooruit naar wat er zou gebeuren wanneer onze aarde zes graden zou opwarmen.

25 september 2020

Lees meer

MILIEU - Uw plastic folie sorteren? Valipac en Nic Balthazar tonen hoe het moet.

Belgische bedrijven sorteren steeds beter. Toch is er nog heel wat marge, zeker wat betreft plasticfolie. Uit een analyse van Valipac blijkt dat vandaag maar liefst 25.000 bedrijven hun folie nog niet sorteren. Daardoor wordt 34.000 ton plastic per jaar niet gerecycleerd. Valipac lanceert in september dan ook een communicatiecampagne met concrete tips om bedrijven hierin te coachen.

25 september 2020

Lees meer

MILIEU - Van maximaal hergebruik tot projecten in Afrika: de weg naar CO2-neutraliteit van SipWell

Zo’n sterke merknaam hebben dat die de productnaam vervangt; het is de droom van elk bedrijf en het geldt voor SipWell. Met meer dan 40.000 waterkoelers over het hele land, laat het bedrijf de concurrentie dan ook ver achter zich. “Maar hoe groter je bent, hoe groter je maatschappelijke verantwoordelijkheid”, weet general manager Peter Henderickx. “Wij streven daarom al jaren naar een minimale milieu-impact en zijn sinds dit jaar ook CO2-neutraal, onder meer dankzij maximaal hergebruik van onze flessen en CO2-compensatieprojecten in Afrika.”

24 september 2020

Lees meer

ECOPINIE - Hilde De Wachter: "Mondmaskers zijn als plastic zakjes... Je komt ze overal tegen."

De COVID-19 – pandemie heeft ervoor gezorgd dat we plots alle wijsheid over hergebruik en het beperken van grondstoffen, vergeten zijn. Onze angst zit zo diepgeworteld, dat we plots massaal wegwerpmaskers kopen. Alles mag, zolang we maar niet besmet geraken. Dat ook herbruikbare maskers kunnen, lijkt bij velen niet door te dringen.

24 september 2020

Lees meer

ECOPINIE - Toon Wassenberg: “Twee negatieve gevolgen van COVID 19 kunnen elkaar paradoxaal genoeg opheffen”

Never waste a good crisis. Ooit was het een slimme quote, maar veel blijft er niet meer van over wanneer je van de ene crisis in de andere rolt. En toch. Die COVID-crisis is wel een geval apart. COVID zorgt voor een economische crisis in Europa waar we het laatste nog niet van gezien hebben. En terwijl we pakweg een jaar geleden dachten dat de klimaatcrisis nooit meer van de maatschappelijke agenda zou verdwijnen, is dat precies wat er gebeurde de afgelopen maanden.

24 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Responsible Office blijft aan de kar trekken

Een goede acht jaar geleden werd Responsible Office (RO). RO helpt bedrijven en de Belgische overheid in hun doelstelling om tegen 2020 hun kantoorbenodigdheden, schoolartikelen en papierwaren 100% duurzaam in te kopen.

23 september 2020

Lees meer

ECOPINIE - Carmina Coenen (Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux): “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen”

Voor Carmina Coenen, Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux, is het duidelijk: “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen.” Ze ziet met een dalende luchtverontreiniging en uitstoot van broeikasgassen ook een lichtpuntje in deze gezondheidscrisis.

23 september 2020

Lees meer

MILIEU - Nieuw plantballetje van IKEA heeft voetafdruk die 25 keer lager ligt dan die van de traditionele gehaktbal

IKEA België, riep de samenleving op werk te maken van een “groen herstel” om zo de coronacrisis en de milieucrisis in één keer aan te pakken. De keten neemt het voortouw met onder meer het plantballetje, dat een ecologische voetafdruk heeft van slechts 4% van die van de traditionele gehaktbal.

22 september 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips september over Bedrijf & Maatschappij

Het septembernummer van ecoTips handelt over duurzaam beleggen en produceren. Je komt er onder andere in te weten hoe het U.S. Cotton Trust Protocol duurzame productie van katoen verzekert, hoe duurzaam kan belegd worden, maar ook hoe circulaire bedrijven beter bestand zijn tegen de corona crisis.

22 september 2020

Lees meer

BELEID - Social Progress Index 2020 is bikkelhard: SDG’s van VN pas in 2092 vervuld

Uit de index waarmee het Social Progress Imperative (SPI) de sociale vooruitgang in 163 landen meet, blijkt dat de wereld de Social Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) pas in 2082 zal bereiken. En door COVID-19 komen daar waarschijnlijk nog eens tien jaar bij.

20 september 2020

Lees meer

BELEID - VN willen meer leven in het water met 14de SDG

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de veertiende SDG: 'Leven in het water'.

18 september 2020

Lees meer

MILIEU - Vernieuwende stofzuiger verwijdert plastic uit natuurgebied in Antwerpse haven

Sinds 19 september 2020, World Cleanup Day, maakt de Nul-O-Plastic, ontworpen door Envisan (Jan De Nul Group), komaf met de historische vervuiling in natuurgebied Galgeschoor in de haven van Antwerpen.

17 september 2020

Lees meer

BELEID - De twaalfde SDG van de VN onder de loep: 'Verantwoorde consumptie en productie'

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de twaalfde SDG: 'Verantwoorde consumptie en productie'.

15 september 2020

Lees meer

BELEID - Elfde SDG: 'Duurzame steden en gemeenschappen'

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de elfde SDG: 'Duurzame steden en gemeenschappen'.

11 september 2020

Lees meer

BELEID - VN willen ongelijkheid verminderen met tiende SDG

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de tiende SDG: 'Ongelijkheid verminderen'.

10 september 2020

Lees meer

ENERGIE - Capaciteitstarief vanaf 2022 voor alle netgebruikers: wat verandert er voor bedrijven?

Na een uitgebreid proces van besprekingen en openbare raadplegingen waarbij de inbreng van alle betrokkenen aan bod kon komen, besliste de VREG definitief over een capaciteitstarief vanaf 2020. In dit artikel leggen we uit wat dat betekent voor de bedrijven.

9 september 2020

Lees meer

BELEID - 'Wat houdt de SDG 'Industrie, innovatie en infrastructuur' in?

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de negende SDG: 'Industrie, innovatie en infrastructuur'.

8 september 2020

Lees meer

BELEID - 'Waardig werk en economische groei', de achtste SDG van de VN

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de achtste SDG: 'Waardig werk en economische groei'.

4 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Welke subsidies bestaan er voor het verduurzamen en vergroenen van je bedrijf?

VLAIO gaf in zijn nieuwsbrief een overzicht van een aantal gerichte subsidies om het verduurzamen en vergroenen van de bedrijfshuisvesting, bedrijfsterreinen en bedrijfsomgeving te stimuleren.

3 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Overzicht subsidies en (para)fiscale voordelen gericht op duurzame mobiliteit

Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) gaf in zijn nieuwsbrief een overzicht van een aantal subsidies en (para)fiscale voordelen voor ondernemers, gericht op het verduurzamen van mobiliteit. Wij nemen het bericht uiteraard graag over op onze website.

2 september 2020

Lees meer

INNOVATIE - Urban Crop Solutions lanceert nieuwe versie van Modulex Plant Factory

Het Waregemse bedrijf Urban Crop Solutions heeft een nieuwe versie van zijn Modulex Plant Factory gelanceerd. De Modulex Plant Factory is een ingenieus kweekoppervlak voor gewassen en groenten, die kan bijdragen aan het bereiken van enkele van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.

1 september 2020

Lees meer

BELEID - Opvolging SDG's in België kan beter

Het engagement en de organisatie ten aanzien van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen uit de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties kan in België beter. Dat besluit het Belgische Rekenhof na een onderzoek.

31 augustus 2020

Lees meer

BELEID - De SDG 'Betaalbare en duurzame energie' onder de loep

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de zevende SDG: 'Betaalbare en duurzame energie'.

28 augustus 2020

Lees meer

BELEID - Wat willen VN bereiken met de SDG 'Schoon water en sanitair'?

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de zesde SDG: 'Schoon water en sanitair'.

27 augustus 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Jaguar Land Rover gaat aluminium upcyclen om koolstofemissies met kwart te verminderen

Onderzoek door Jaguar Land Rover heeft aangetoond dat via aluminiumafval van drankblikjes, flessendoppen en afgedankte voertuigen via een innovatief proces kan worden geüpcyclet om er in de toekomst wagens mee te maken. Zo zou de CO2-uitstoot bij productie met maar liefst 26 procent verminderen.

12 augustus 2020

Lees meer

BELEID - 'Gendergelijkheid', de vijfde SDG van de VN

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de vijfde SDG: 'Gendergelijkheid'.

25 augustus 2020

Lees meer

BELEID - VN verzekeren toegang tot kwaliteitsvol onderwijs met vierde SDG

Bijna vijf jaar geleden nam de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aan als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. De vierde SDG gaat over onderwijs en levenslang leren.

24 augustus 2020

Lees meer

BELEID - 'Goede gezondheid en welzijn', de derde SDG van de VN

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de derde SDG: 'Goede gezondheid en welzijn'.

19 augustus 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - 54% van de ecochequesgebruikers heeft meer oog voor ecologische belangen

Uit een onderzoek bij de gebruikers van ecocheques in ons land blijkt dat 54% van hen meer oog heeft voor ecologische belangen sinds ze van ecocheques kunnen genieten. Dat is een stijging van 15% in twee jaar tijd. Er zijn ook veel verschillen in het gebruik van de ecocheques tussen de gewesten.

19 augustus 2020

Lees meer

BELEID - De SDG 'Geen honger' uitgelegd

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de tweede SDG: 'Geen honger'.

19 augustus 2020

Lees meer

BELEID - Waar staat de SDG ‘Geen armoede’ voor?

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de eerste SDG: 'Geen armoede'.

18 augustus 2020

Lees meer

BELEID - Europese Commissie stelt waterstofstrategie voor

De Europese Commissie stelde op 8 juli haar strategie voor waterstof voor. In een geïntegreerd energiesysteem kan waterstof het koolstofarm maken van de industrie, het vervoer, de elektriciteitsopwekking en de gebouwen ondersteunen. Dat staat te lezen op de website van VLEVA.

17 augustus 2020

Lees meer

ENERGIE - Sterk academisch team ter ondersteuning van de Belgische offshore windenergiesector in de maak

België is één van de koplopers van offshore windenergie in Europa. Om di positie te kunnen behouden en om onze industrie te ondersteunen met de laatste technologische trends, hebben we een sterke academische thuisbasis nodig. En dat is precies wat het PhairywinD-project aanbiedt.

10 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Watt4Ever: nieuwe circulaire oplossing voor afgedankte batterijen van elektrische wagens

In Beringen vond recent de officiële inhuldiging van de nieuwe 100% Belgische en circulaire start-up Watt4Ever plaats. Watt4Ever gaat batterijen uit hybride en elektrische voertuigen omvormen tot hoogwaardige, industriële, groene energieopslagsystemen.

10 augustus 2020

Lees meer

MILIEU - Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid behaalt ISO 14001-certificaat

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid slaagde recent voor de externe audit om een ISO 14001-certificaat voor milieumanagement binnen te halen voor al zijn afdelingen. Eerder behaalde Het Facilitair Bedrijf ook al het ISO 50001-certificaat.

3 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - 40% van recycleerbaar afval van Belgen belandt in gewone vuilnisbak

Uit onderzoek van DS Smith blijkt dat er bij de Belg nog heel wat onduidelijkheid bestaat over recyclagevoorschriften, met als gevolg dat 40% van het recycleerbare afval gewoon bij het restafval eindigt. Bedrijven kunnen hieraan tegemoet komen door hun verpakking nog recyclagevriendelijker te maken.

3 augustus 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Nieuw controlesysteem om emissiefraude bij vrachtwagens efficiënter op te sporen

Vrachtwageneigenaars die de emissiewetgeving overtreden, zijn maar beter gewaarschuwd. Het Vlaams Departement Omgeving kocht een nieuw apparaat aan dat controles op frauduleus uitgeschakelde uitstootsystemen bij vrachtwagens veel efficiënter maakt.

3 augustus 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil 30.000 extra laadpalen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil 30.000 extra laadpalen voor elektrische wagens langs Vlaamse wegen in de komende vijf jaar.

10 juli 2020

Lees meer

MILIEU - Antwerpen proefstad voor project met luchtkwaliteitssensoren

In het kader van het Europese project SensEURcity komen in Antwerpen op verschillende plaatsen extra luchtkwaliteitssensoren. Het gaat om een proefproject met goedkopere meetinstrumenten, die het mogelijk moeten maken een fijnmaziger netwerk op te zetten om de luchtkwaliteit te meten en analyseren.

10 juli 2020

Lees meer

ENERGIE - Windsector wil miljard Euro investeren in Vlaamse economische relance

De Vlaamse windenergiesector wil de komende jaren minstens een miljard euro investeren in de economische relance, op voorwaarde dat de investeringszekerheid voldoende gegarandeerd blijft. Dat laat de VWEA weten in een persbericht.

10 juli 2020

Lees meer

ENERGIE - Vlaamse Regering duwt kmo-segment uit de markt bij hervorming PV-steun

Vanaf volgend jaar start een veiling van investeringssteun voor middelgrote en industriële PV-installaties. Die zal het aantal ondersteunde projecten beperken, zeker in het kmo-segment.

Lees meer

MILIEU - Wereldwijde recyclage van staal bespaart meer CO2 dan uitstoot van volledige Europese transportsector

In de periode 2015-2019 vermeden staalproducerende bedrijven wereldwijd zo’n 950 miljoen ton CO2 door gerecycleerd staal te gebruiken in plaats van ijzererts, een besparing die de totale uitstoot van de volledige Europese transportsector in dezelfde periode overtreft.

Lees meer

MOBILITEIT - Burgerwetenschap laat mobiliteitseffecten van COVID-19 zien

Het project Telraam, opgezet in 2019 om met de hulp van burgers verkeersgegevens te verzamelen, bracht recent de effecten van de coronacrisis op de mobiliteit in Brussel en Vlaanderen in kaart. De initiatiefnemers van het project, delen die resultaten nu in een artikel.

7 juli 2020

Lees meer

ECOPINIE – Carl De Cock (Sustaineer) & Britt Buseyne (Sustainababbels): “Duurzame ontwikkeling als kompas voor bedrijven”

Ecopinie van Carl De Cock (Sustaineer) en Britt Buseyne (Sustainababbels) over hoe de SDG's de economie crisisbestendiger kunnen maken na de coronacrisis.

7 juli 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - Herstelplannen moeten natuurgebaseerde oplossingen bevatten

De roep om de herstelplannen om uit de coronacrisis te komen te baseren op duurzaamheid en circulaire economie, klinkt steeds luider. Hoe moeten we dat doen?

23 juni 2020

Lees meer

BEDRIJF - Naturalogic: “Wij willen de voordelen van de waardering van natuurlijk kapitaal aantonen”

NCA of natuurlijke kapitaalboekhouding houdt in dat bedrijven in hun jaarverslag hun impact op de totale voorraden en stromen van natuurlijke hulpbronnen in een bepaald ecosysteem berekenen, in fysieke of monetaire termen. Het Belgische Naturalogic helpt bedrijven in die oefening.

Lees meer

KLIMAAT - Hoe kunnen we de methaanuitstoot efficiënt terugdringen?

Methaan (CH4) is na CO2 het broeikasgas dat het meest bijdraagt aan de klimaatopwarming. Een studie, voor het eerst gepubliceerd in IOPscience, kijkt naar een aantal technische innovaties om de methaanuitstoot te verminderen.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - Boeken over duurzaamheid en duurzaam ondernemen

De laatste jaren breidt het aantal boeken over duurzame thema’s steeds verder uit. Met de zomervakantie voor de deur en de lockdown nog vers in het geheugen, geven we een aantal suggesties voor een boeiende zomer.

23 juni 2020

Lees meer

ECOREPORTAGE - Valipac formuleert aanpak voor toekomstige uitdagingen

Door de coronacrisis staan Valipac en de hele recyclage-industrie van plastics de komende jaren voor enkele uitdagingen. Valipac formuleert in dit artikel om welke uitdagingen het gaat en hoe het die wil aanpakken.

23 juni 2020

Lees meer

INNOVATIE - Silicium in batterijen: revolutie in de klimaatstrijd?

Onderzoekers kwamen erachter dat silicium potentieel bezit voor het verbeteren van lithium-ion-batterijen. Dat zou een boost kunnen geven aan de verkoop van elektrische voertuigen en zo ook aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

23 juni 2020

Lees meer

INNOVATIE - Grafeen verbetert productie zonnecellen

Onderzoekers van het Graphene Flagship hebben technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt zonnecellen gewoon op ons dank te schilderen. Het geheim: een speciale inkt op basis van grafeen.

23 juni 2020

Lees meer

ECODESIGN - Ecodesign als copiloot in een klimaatneutrale en circulaire economie

Karine Van Doorsselaer, hoofddocente ecodesign en materialenleer aan de Universiteit Antwerpen, ziet in het economisch herstel na de coronacrisis waardevolle kansen voor ecodesign, volgens haar onontbeerlijk in de transitie naar een meer circulaire economie.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - Circubuild: naslagwerk over circulair bouwen

Redactiebureau Palindroom bracht met Circubuild een boek uit voor ontwerpers en bouwprofessionals die circulair (willen) (ver)bouwen.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - 1993-2020: Van milieucharter naar charter duurzaam ondernemen

Charterbedrijven zijn in West-Vlaanderen terecht “ambassadeurs” geworden voor het duurzaam en ecologisch ondernemen.

23 juni 2020

Lees meer

BEDRIJF - Ook Belgische veevoedersector zet volop in op duurzaamheid

In België werd er in 2019 zo’n 7,4 miljoen ton mengvoeder geproduceerd. De sector, vertegenwoordigd door de federatie BFA (Belgian Feed Association) trekt nu voluit de duurzaamheidskaart.

22 juni 2020

Lees meer

ENERGIE - Plopsaland De Panne stoot dankzij WKK jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit

Plopsaland De Panne besloot zo’n drie jaar geleden een flinke stap richting de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te zetten door een WWK te installeren. De installatie betekent jaarlijks een energiebesparing van 2.400 (MWh) en een reductie van de CO2-uitstoot met 474 ton.

19 juni 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips juni over ECOKNOWLEDGE en ECODESIGN

Het juninummer van ecoTips handelt over ecoknowledge en ecodesign. Je komt er ondere meer in te weten hoe ecodesign kan bijdragen aan een klimaatneutrale economie, welke rol grafeen en silicium te spelen hebben als het gaat over ecodesign en hoe Valipac de theorie in de praktijk brengt.

17 juni 2020

Lees meer

ENERGIE - Waterkrachtcentrales maken zon- en windenergie betrouwbaar

Een nieuwe studie wijst uit dat waterkrachtcentrales op klimaatvriendelijke wijze de eerder onvoorspelbare energiebronnen zon en wind kunnen ondersteunen.

4 juni 2020

Lees meer

ENERGIE - Studie vergelijkt elektriciteits- en aardgasprijzen België met die in buurlanden

PwC voerde in een gezamenlijke opdracht van de vier Belgische energieregulatoren een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en die in Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

4 juni 2020

Lees meer

KLIMAAT - Studie onverbiddelijk: zeespiegel in 2100 met één meter gestegen als we klimaatdoelen niet behalen

Als we de klimaatdoelstellingen niet behalen, zal de zeespiegel in 2100 met één meter gestegen zijn en in 2300 mogelijks zelfs met meer dan vijf meter. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore.

2 juni 2020

Lees meer

MILIEU - Recordaantal elektro en lampen ingezameld in 2019

Recupel, de Belgische vzw verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van elektronische apparaten en lampen, zamelde in 2019 een record van 122.548 ton in, een stijging van 4,4%.

25 mei 2020

Lees meer

KLIMAAT - EU-emissiehandelssysteem belangrijker geacht dan klimaatbeleid landen in strijd tegen CO2

Uit een enquête door Refinitiv blijkt dat het Europese emissiehandelssysteem het klimaatbeleid van de nationale staten inhaalt en zo de belangrijkste motor wordt voor de aanpak van de CO2-emissies.

18 mei 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Aerocircular neemt grootste zaag ter wereld in gebruik

Aerocircular heeft in de luchthaven van Oostende de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen. Het bedrijf gebruikt ze om vliegtuigrompen in stukken te zagen.

18 mei 2020

Lees meer

MILIEU - Vlaamse personenwagens geleidelijk aan milieuvriendelijker

De vergroening van het Vlaamse wagenpark zette zich in 2019 voort. De globale ecoscore of milieuscore van de 3.525.000 personenwagens in Vlaanderen steeg daardoor ook in 2019.

18 mei 2020

Lees meer

KLIMAAT - Vijf jaar na het Akkoord van Parijs: impact klimaatbeleid schiet tekort

Een recente studie toont aan dat de doelstellingen uit het Akkoord van Parijs, onderdeel van het Klimaatverdrag, een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen, niet zullen worden gehaald met het huidige klimaatbeleid dat verschillende landen voeren.

18 mei 2020

Lees meer

MILIEU - Proefrijstroken in Nederland testen bioasfalt

Kunnen we straks op grote schaal asfalt op plantaardige basis gebruiken? De aanleg van proefrijstroken met bioasfalt in Nederland moet daarvoor de nodige kennis opleveren. Het fossiele bestanddeel van asfalt, bitumen, wordt daarbij vervangen door lignine.

12 mei 2020

Lees meer

BELEID - België ondertekende oproep om Green Deal centraal te stellen bij economisch herstelplan EU (nog) niet

Ons land maakt (nog) geen deel uit van de 18 lidstaten die zich aansloten bij de oproep om de Europese Green Deal als kader te gebruiken voor het EU-herstelplan waarmee de economische crisis door COVID-19 aangepakt zal worden. De vier klimaatministers zijn het niet eens.

11 mei 2020

Lees meer

MILIEU - “Groot risico op legionellabesmettingen na opheffen lockdown”

“Er bestaat een groot risico op legionellabesmettingen wanneer de lockdownmaatregelen ten gevolge van de coronacrisis worden opgeheven en het gewone leven herneemt.” Dat zeggen Holland Water en Normec, specialisten op het gebied van legionellapreventie- en bestrijding.

11 mei 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Belg wordt klimaatbewuster

Terwijl in 2019 amper de helft van de Belgen zich zorgen maakte over de klimaatverandering, is dat aantal vandaag gestegen naar zes op tien. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het European Milk Forum (EMF), de koepelorganisatie van de Europese zuivelsector

11 mei 2020

Lees meer

ENERGIE - Eerste warmtenet van Eeklo komt in Wegelpark

De stad Eeklo krijgt binnenkort haar allereerste warmtenet. Groep Huyzentruyt gaat alle appartementen van het bouwproject Wegelpark verwarmen met restwarmte afkomstig van onder andere het zwembad en de sportsite.

4 mei 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - GRI doet aanbevelingen rond SDG 12.6

Het GRI heeft aanbevelingen gepubliceerd voor regeringen rond de SDG 12.6. Dat duurzaam ontwikkelingsdoel van de VN stelt dat bedrijven blijvend aangemoedigd moeten worden om duurzame praktijken aan te nemen en duurzaamheidsinfo te integreren in hun rapporteringscyclus.

27 april 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Truck op waterstof van H2-Share-project begonnen aan proefritten in Nederland

In Schelluinen in Nederland is de vrachtwagen op waterstof en het mobiele waterstoftankstation gebouwd binnen het project H2-Share voorgesteld en met proefritten begonnen. Met de 27 ton zware truck willen de betrokken partijen aantonen dat waterstof geschikt is om zware vrachtwagens aan te drijven.

26 april 2020

Lees meer

BEDRIJF - BlueChem: allereerste incubator voor duurzame chemie in België

Op Blue Gate Antwerp opent weldra met BlueChem de allereerste incubator voor duurzame chemie in België. Bedoeling: beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven uit binnen- en buitenland de nodige infrastructuur en ondersteuning bieden om ze zo te helpen uitgroeien tot nieuwe chemiebedrijven.

22 april 2020

Lees meer

LEEFOMGEVING - Meer dan 43.000 hectare aan onbebouwde woonpercelen in Vlaanderen

Vlaanderen telt meer dan 43.000 hectare aan onbebouwde woonpercelen. Dat laat het Departement Omgeving weten. Het gaat om 282.285 percelen. De cijfers geven de toestand van begin vorig jaar weer en bevatten naast percelen in woongebied of woonuitbreidingsgebied, ook zonevreemde kavels.

20 april 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Alleen nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in IKEA-producten en -verpakkingen vanaf 2030

Sinds 1 januari vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het IKEA-assortiment. De ban op wegwerpplastic vormt een belangrijke stap naar de doelstelling van de Zweedse meubelgigant om tegen 2030 enkel gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het IKEA-assortiment en de -verpakkingen te gebruiken.

6 april 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Bijna 9 op 10 van de Belgische laadpunten voor elektrische wagens staat op Vlaams grondgebied

Van de Belgische publieke laadpunten voor elektrische wagens staat bijna 9 op 10 op Vlaams grondgebied. Dat blijft uit statistieken van het Departement Omgeving. Op 1 januari van dit jaar waren er 3.814 publieke laadpunten in Vlaanderen, waarvan 90 snellaadpunten.

6 april 2020

Lees meer

BELEID - Hans Bruyninckx (EEA): “We moeten goed beseffen dat dalende emissies en luchtvervuiling door coronacrisis slechts tijdelijk zijn”

In een editoriaal op de website van het European Environment Agency banadrukt executive director Hans Bruyninckx dat we goed moeten beseffen dat de positieve gevolgen van de coronacrisis op de maatschappij slechts van tijdelijke aard zijn.

24 maart 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Betalen autoproducenten straks voor beter openbaar vervoer?

De Duitse autoindustrie betaalt jaarlijks een gezamenlijke bijdrage van 250 miljoen euro aan een fonds van in totaal 500 miljoen euro dat gebruikt wordt voor een beter luchtkwaliteitsbeleid. Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace België roepen de Belgische overheid op dat voorbeeld te volgen.

17 maart 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Duurzame techniek zet rem op kappen van tropisch hardhout in regenwoud

Kebony, ontwikkeld door de gelijknamige Noorse onderneming, is een technologie om snelgroeiend hout zoals naaldhout om te vormen tot een volwaardig ecologisch alternatief voor tropisch hardhout.

17 maart 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Slovaakse 'Gigafactory’ voor batterijen elektrische voertuigen helpt Europa achterstand in te halen

De Slovaakse overheid kondigde aan 100 miljoen euro te investeren in de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van accu’s voor elektrische wagens. De ‘Gigafactory’ zou vanaf 2024 jaarlijks genoeg batterijen moeten produceren om 240.000 elektrische voertuigen te laten rondrijden.

10 maart 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Oprichting Nutricycle Vlaanderen is een feit

Vlaanderen zet volop in op de transitie naar een circulaire economie. Ook minerale nutriënten (N, P) en organisch materiaal spelen daar een rol in. Door in te zetten op nutriëntrecuperatie kunnen we de omslag naar een duurzamere agrovoeding en een groene chemie realiseren.

2 maart 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Europees samenwerkingsproject Sharepair wil burgers afhelpen van wegwerpmentaliteit

Op 26 maart wordt de kick-off gegeven van Sharepair, een nieuw Europees samenwerkingsproject dat als doelstelling heeft burgers aan te zetten kapotte producten meer te herstellen in plaats van weg te gooien.

2 maart 2020

Lees meer

MILIEU - Nieuwe ontwikkelingen in de Europese nitraatrichtlijn

De nitraatrichtlijn van '91 is een van de eerste wetgevingen die de toenmalige Europese Economische Gemeenschap uitbracht tegen vervuiling. Ze maakt deel uit van de kaderrichtlijn Water en is één van de belangrijkste instrumenten voor de bescherming van de wateren tegen de druk van de landbouw.

2 maart 2020

Lees meer

KLIMAAT - Gemeentelijk klimaatbeleid: hoe zorgen voor een effectieve impact en realiseerbare klimaatdoelstellingen?

Heel wat Vlaamse gemeentes formuleerden hun ‘beleidsplan 2020-2025’. Welke lessen werden er getrokken uit de afgelopen jaren? Met andere woorden: welke doelstellingen zijn realistisch?

2 maart 2020

Lees meer

KLIMAAT - Burgers spannen rechtszaak aan tegen Belgische overheden voor ambitieuzer klimaatbeleid

De vzw Klimaatzaak heeft een procedure ingeleid tegen de vier bevoegde Belgische overheden omdat die niet ambitieus genoeg zouden zijn in hun acties om de klimaatdoelstellingen te behalen. Advocaat Daan Vandenbroucke laat zijn licht schijnen over de zaak.

2 maart 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips maart 2020 over klimaat & omgeving

Het maartnummer 20.1 van ecoTips handelt over klimaat en omgeving. Je komt er ondere andere in te weten hoe je als bedrijf CO2-neutraal kan worden, hoe het Sharepair-project burgers af wil helpen van hun wegwerpmentaliteit en welke rol papier, karton en WKK kunnen spelen in de Europese Green Deal.

26 februari 2020

Lees meer

BELEID - Grondlegger Europees klimaatbeleid Jos Delbeke stelt boek voor: "Radicale ommezwaai blijft nodig"

Op 28 januari vond in de Leuvense zaal De Hoorn een lezing plaats van Jos Delbeke, die er zijn boek ‘Towards a climate neutral Europe - curbing the trend’ kwam voorstellen.

25 februari 2020

Lees meer

WETGEVING - Sinds 1 januari 2020 moet MER-coördinator erkend zijn

Voor bepaalde plannen of projecten die een omgevingsvergunning nodig hebben, moet ook een milieueffectenrapportage (m.e.r.) gebeuren. Die verwezenlijken is de taak van de MER-coördinator. Nieuw sinds dit jaar is dat die officieel erkend moet zijn.

25 februari 2020

Lees meer

ENERGIE - WKK speelt essentiële rol in Europese langetermijnstrategie voor 2050

COGEN Vlaanderen organiseerde de studiedag ‘Vlaamse industrie en de energietransitie’. De centrale vraag: welke uitdagingen wacht de Vlaamse industrie in de transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem en welke rol kan WKK daarin spelen?

25 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Antoine Geerinckx (CO2logic): "CO2-neutraliteit wordt benchmark voor consumenten en overheden"

CO2logic helpt bedrijven (deels) CO2-neutraal te worden. Het zag zijn klantenbestand de laatste jaren exponentieel groeien en dat valt natuurlijk alleen maar toe te juichen. Wij hadden een interview met oprichter Antoine Geerinckx.

24 februari 2020

Lees meer

KLIMAAT - Voor meer dan helft Belgische bedrijfsleiders zijn klimaatmaatregelen prioriteit

Meer dan de helft van alle grote ondernemingen in België treft maatregelen om de impact op het milieu te verminderen. Dat is één van de hoofdconclusies van een grootschalige Europese rondvraag door adviesbureau BDO naar hoe bedrijven hun leiderspositie verder willen uitbouwen tegen 2025.

17 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - KBC Autolease neemt voortaan ook laadoplossingen op in contracten

Klanten van KBC Autolease met een elektrische of hybride wagen kunnen voortaan ook laadoplossingen in hun contract laten opnemen.

17 februari 2020

Lees meerVerduurzamen “De samenwerking met NewMotion past in onze filosofie om te vergroenen en te verduurzamen”, zegt Stefan Delaet, CEO van KBC Autolease. “In de voorbije jaren hebben we in heel wat bedrijven met succes de (elektrische) leasefiets geïntroduceerd. Datzelfde willen we doen met de elektrische wagen. De interesse in elektromobiliteit neemt al een tijdje toe. De meeste klanten zetten de stap echter niet, omdat ze worstelen met de laadinfrastructuur. Dankzij ons partnership met NewMotion komt daar nu een antwoord op. Via een NFC-laadpas krijgen klanten toegang tot meer dan 7.000 publieke en semipublieke laadpunten in België. De Shell Recharge App laat zien waar het dichtstbijzijnde beschikbare laadpunt is.” “Bij NewMotion zetten we onze 10 jaar ervaring graag in om gebruiksvriendelijke, complete laadoplossingen voor leaserijders te realiseren. We zien een stijging van het aantal elektrische en plug-in hybride voertuigen op de weg in België en daarmee een groeiende vraag naar passende laadoplossingen”, aldus Sytse Zuidema, CEO van NewMotion. “We bieden een compleet pakket voor leaserijders, zodat elektrische voertuigen bij de bedrijfslocatie, maar ook onderweg of thuis, efficiënt en zorgeloos worden opgeladen. Van advies over het juiste type laadpunt, installatie en 24/7 klantenservice bieden wij de klanten van KBC Autolease een totaalervaring. Zo bundelen we de krachten om de overstap naar elektrisch rijden voor een steeds groter publiek aantrekkelijker en toegankelijker maken.” Thuis opladen En dat is niet het enige. NewMotion installeert ook bij de gebruikers thuis een laadpunt dat gecertificeerd en met alle elektrische voertuigen compatibel is. De laadinfrastructuur communiceert met de elektrische installatie van de woning, zodat het beschikbare vermogen slim verdeeld wordt tussen laden en huishoudelijk gebruik. Het toestel is zo ontwikkeld dat het verbruik makkelijk kan worden opgevolgd en de factuur correct opgesteld. Dit maakt het zeer eenvoudig om automatisch een vergoeding van de werkgever te ontvangen voor het stroomverbruik voor het laden van de EV. “Het is onze ambitie om de klant – de werkgever én de werknemer – volledig te ontzorgen, zodat elektrisch rijden écht een aantrekkelijke keuze wordt”, besluit Delaet.

DUURZAAMHEID - 7,5% van alle banen in België is circulair

Van schoenmaker tot ingenieur van een windpark: 7,5% van alle banen in België is circulair. Dat blijkt uit een rapport van de Koning Boudewijnstichting en de Nederlandse sociale onderneming Circle Economy.

10 februari 2020

Lees meer

ENERGIE - Groei zonne-energie in Vlaanderen houdt aan

Het gebruik van zonne-energie in Vlaanderen zette in 2019 zijn groei van de laatste jaren voort. 2020 wordt wel een kanteljaar, met een belangrijke rol voor bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA).

3 februari 2020

Lees meer

MOBILITEIT - 3.655 publieke laadpalen voor 45.000 elektrische of hybride wagens in Vlaanderen

In Vlaanderen rijden momenteel 45.000 elektrische of plug-in hybride wagens rond. Die kunnen worden opgeladen aan 3.655 publieke laadpalen. De Vlaamse Regering zit daarmee naar eigen zeggen op schema om haar doelstellingen inzake elektrische wagens en bijhorende laadpalen te behalen.

3 februari 2020

Lees meer

MILIEU - Zuurstof: nieuw magazine voor leefmilieuspecialisten

Het departement Leefmilieu van de provincie Antwerpen lanceerde een nieuw magazine voor leefmilieuspecialisten. Zuurstof wil beleidsmakers of projectmedewerkers middelen aanreiken voor daadkrachtige acties voor een beter milieu en klimaat, of op z’n minst stof tot nadenken.

3 februari 2020

Lees meer

MILIEU - Studie vertaalt CO2-kost van vluchten in aantal bomen

Een studie van 1st Move International heeft op een leuke manier de CO2-uitstoot van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk naar de 20 meest populaire vakantiebestemmingen in kaart gebracht. Ze toont hoeveel bomen elke passagier ‘verschuldigd is’ om de CO2-uitstoot van zijn vliegreis te compenseren.

3 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Papier en karton uit landbouwafval

PaperWise is een Nederlands bedrijf dat duurzaam papier en karton maakt uit agrarisch afval. Uit de bladeren en stengels die overblijven na de oogst wordt meer bepaald cellulose gewonnen, de belangrijkste grondstof voor papier. Het productieproces van PaperWise is bovendien CO2-neutraal.

3 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Green Deal om Europese economie duurzaam te maken

De Europese Commissie presenteerde op 11 december 2019 haar Europese Green Deal, een roadmap om de Europese economie duurzaam te maken door de uitdagingen op het gebied van klimaat en milieu om te zetten in kansen op alle beleidsdomeinen. Zo kan de transitie naar een klimaatneutraal Europa rechtvaardig en inclusief te maken voor iedereen. “De transitie zal voor iedereen werken of zal niet werken”, was commissievoorzitter Ursula von der Leyen duidelijk.

Lees meer

DUURZAAMHEID - Wereldwijde koolstofmarkt groeide vorig jaar met een derde

Vorig jaar bereikte de totale omzet van de wereldwijde CO2-emissiehandel een ongezien hoogte van 194 miljard euro, goed voor een stijging met 34% ten opzichte van 2018.

30 januari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Hoe werkt ethisch beleggen in vastgoed?

ecoTips: ethisch beleggen in vastgoed

Lees meer

BEURS - Duurzame beleggingstrends voor 2020

Duurzame beleggingstrends voor 2020

21 januari 2020

Lees meer

ECOPINIE: Urban development vs. environmental impact

Ecopinie Walter Mondt

20 januari 2020

Lees meer

ENERGIE - 25 nieuwe windturbines in Vlaanderen in 2019

In Vlaanderen werden het afgelopen jaar 25 nieuwe windturbines gebouwd, samen goed voor een bijkomend vermogen van 75 MW. Er zijn nu 543 operationele windturbines in Vlaanderen, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1278 MW aan windenergie.

14 januari 2020

Lees meer

ENERGIE - Is uw bedrijf in orde met de wetgeving rond energiebesparing

De afgelopen jaren werd de wetgeving rond energiebesparing in de 3 gewesten vaak aangepast. Moet uw onderneming binnenkort een energieaudit laten uitvoeren of vernieuwen? En zo ja, tegen wanneer? Bent u het overzicht ondertussen kwijt? Michaël Deneve van Denercon zet de richtlijnen voor u op een rij.

12 december 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips december over energie en duurzaam beleggen

De decembereditie van ecoTips 2019 (19.4) handelt onder andere over hernieuwbare energie en duurzaam beleggen. Lees de digitale versie hier online.

11 december 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Cijfers ingezameld bedrijfsafval België beschikbaar

Op 26 november organiseerde Valipac haar eerste seminarie over de afvalproductie en de opvolging van de selectieve inzameling bij bedrijven. Zo’n 150 gasten uit de inzamelsector, de industrie en de overheid mochten in primeur de resultaten van 2018 ontdekken. Bekijk hier de cijfers.

26 november 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips september over circulaire economie

Het septembernummer 19.3 van ecoTips handelt over circulaire economie, met oa verplichtingen ivm. sloop en asbest, recycleren van composieten, aluminium en staal; chemisch recycleren levert eerste producten, de recycleerbaarheid van papiervezels enz.

10 september 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips juni 2019 over ECODESIGN & ECOKNOWLEDGE

De juni-editie van ecoTips gaat dieper in op de opleidingen milieu en duurzaamheid in Vlaanderen, het berekenen van interne CO2-prijzen en hoe je zelf een geuractieplan opstelt.

10 juni 2019

Lees meer

RECENSIE - Slimmer onderweg, 25 snelwegen naar een leefbare mobiliteit

Als economen mobiliteit analyseren en oplossingen voorstellen, dan is het geen slecht idee om eens te kijken wat ze daar juist mee bedoelen. Een economist hanteert namelijk een specifieke aanpak. Daar moet je als lezer wel in willen meegaan en dat is niet altijd even eenvoudig.

30 april 2019

Lees meer

DUURZAAMHEID - Nieuw distributiecentrum van ALDI in Turnhout krijgt BREEAM Outstanding certificaat

Op 15 januari opende ALDI zijn gloednieuw distributiecentrum in Turnhout. De retailer kiest nog altijd voor een decentrale aanpak van zijn logistiek. Met het nieuwe gebouw in Turnhout, laat ALDI zich meteen van zijn duurzaamste kant zien: het gebouw kreeg het certificaat BREEAM Outstanding.

22 april 2019

Lees meer

ENERGIE – Groen gas en WKK centraal op de weg naar een duurzaam 2050

Donderdagmorgen, 7 februari 2019. Terwijl er zich weer duizenden jongeren klaarmaken om naar een klimaatmars te trekken in Leuven en andere steden, troepen er een honderdvijftigtal ietwat ‘oudere studenten’ samen in de Kolonie in Merkplas om ook over duurzaamheid te spreken en te leren...

17 april 2019

Lees meer

MILIEU – Net opgestarte verwerkingssite harde kunststoffen verdubbelt capaciteit in 2019

Het Nederlandse Van Werven opende in september een nieuwe sorteer-, was- en maallijn waarmee het 40 verschillende types harde kunststof van elkaar kan scheiden en er opnieuw grondstoffen van maakt. Goed voor een investering van 2,5 miljoen euro...

15 april 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Vlaamse start-up zet het ontmantelen van vliegtuigen op zijn kop

De luchtvaart ligt in het klimaatdebat steeds vaker onder vuur. De discussie of het wel verantwoord is om aan dumpingprijzen de wereld te blijven rondvliegen woedt volop. Een onderbelicht aspect van de luchtvaart is echter wat er met al die vliegtuigen gebeurt wanneer ze hun dienst bewezen hebben...

12 april 2019

Lees meer

MILIEU - Diensten Sodexo voortaan CO2-neutraal

Sodexo kreeg recent het CO2-neutraliteitslabel toegekend voor haar eigen diensten op de Belgische hoofdzetel. Bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, wil het facilitair bedrijf het daar echter niet bij laten.

5 april 2019

Lees meer

MOBILITEIT - Microcomputer registreert verkeer voor de deur

Verkeersmetingen vormen de basis van elke verkeerskundige studie en zijn essentieel om tot een goed mobiliteitsbeleid te komen. Hoewel er al verschillende technologische mogelijkheden zijn om data te verzamelen, zijn de meeste meetinstrumenten relatief duur. Telraam wil daar verandering in brengen.

4 april 2019

Lees meer

LEEFOMGEVING - Sensorische analyses: het ontbrekende puzzelstukje in geuronderzoek?

Geurproblematiek blijft een zeer belangrijk aandeel behouden in het aantal milieuklachten dat door burgers geuit wordt, samen met klachten rond geluid. Dit is ook logisch aangezien bij beide problematieken rechtstreeks ingewerkt wordt op een zintuig dat continu actief is.

2 april 2019

Lees meer

MILIEU - Papier minder duurzaam dan digitaal? Beide hebben hun plaats in een milieuvriendelijke wereld.

Papier is slecht, digitaal is goed. Dat is de algemene teneur wanneer het gaat over duurzaamheid. Maar zo simpel is het niet. Digitaal betekent onder meer datacenters en die verbruiken veel energie. Daarnaast nam de papiersector al heel wat initiatieven om haar milieu-impact te verlagen.

27 maart 2019

Lees meer

ECOPINIE - Verborgen risico's

Vincent Wirtz is circular & sustainable economy expert en werkt als adviseur voor diverse organisaties. Hij pleit voor een circulaire en duurzame ontwikkeling van slimme steden waar technologie ten dienste staat van de mens, en niet omgekeerd.

26 maart 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Nespresso recycleert capsules in Nederlandse verwerkingssite van Remondis

Wat gebeurt er eigenlijk met de gebruikte koffiecapsules van Nespresso? Die vraag is al meermaals gesteld aan de koffieproducent, maar nog nooit nodigde het bedrijf de pers uit voor een bezoek aan haar recyclagefaciliteit. EcoTips was benieuwd en bezocht daarom de site te Nederland. Een verslag.

11 maart 2019

Lees meer

SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens: is halvering CO2-uitstoot tegen 2050 mogelijk (deel 2)

Scheepvaart over lange afstand is zeker nog niet op zijn hoogtepunt. Goederen worden wereldwijd getransporteerd van en naar de havens. Die bewegingen zullen zeker niet afnemen in de komende decennia. De scheepvaart kan dus maar beter snel duurzamer worden. Maar is dat realistisch?

12 maart 2019

Lees meer

SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens op zee, in haven en in hinterland (deel 1)

De scheepvaart over lange afstand is zeker nog niet op zijn hoogtepunt. De groeiende wereldbevolking bevindt zich in toenemende mate in stedelijke agglomeraties en niet op het platteland. Goederen worden wereldwijd getransporteerd van en naar de havens. Verduurzamen is dus de boodschap. Maar op welke manier?

12 maart 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips maart 2019 over Klimaat & Omgeving

De afgelopen maanden zijn burgers erin geslaagd om van de klimaatopwarming een prominent verkiezingsthema te maken. Bovendien worden de protesten van de afgelopen maanden benadrukt door de hoge temperaturen en het droge weer van de afgelopen maand. "Plus chaud que le climat?" Dat wordt moeilijk met deze temperaturen.

11 maart 2019

Lees meer

LEEFOMGEVING - Geluidshinder van straatverkeer stijgt na jaren van afname

In vergelijking met 2001 is de leefomgeving van de Vlaming erop vooruit gegaan, althans zo denkt hij er zelf toch over. Uit het leefomgevingsonderzoek van het Departement Omgeving blijkt dat ruim 78 procent tevreden tot zeer tevreden is.

26 februari 2019

Lees meer

NATUUR - Steeds meer duurzaam beheerde bossen in België

PEFC, het grootste boscertificatiesysteem ter wereld, bestaat 20 jaar. Momenteel beschikt, over alle continenten heen, 307 miljoen hectare bosoppervlakte over een PEFC-certificaat. De belangstelling voor de milieuorganisatie schoot de voorbij twee decennia dus stijl de hoogte in. En dat geldt ook in België.

25 februari 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Een jaar multimodaal Vlaanderen, 850.000 vrachtwagenkilometers gereduceerd

Net voor ik startte aan dit artikel, moest ik naar Antwerpen. De melding dat er een ongeluk met vier vrachtwagens de Antwerpse ring blokkeerde, deed de moed in mijn schoenen zakken, maar de link naar dit artikel was meteen gelegd: het is hoog tijd voor een modal shift in ons Vlaanderen.

5 februari 2019

Lees meer

INTERVIEW – Gebouwenverwarming: van ketelmodel naar geïntegreerd systeem

Of het nu gaat om kantoren, bedrijfsgebouwen, appartementsgebouwen, woonzorgcentra ..., de energievraag in gebouwen is steeds een combinatie van elektriciteit en warmte. De technologie die achter deze vraag zit, wordt echter steeds complexer. Wij interviewden Jan Deklerck, productmanager bij Remeha.

5 februari 2019

Lees meer

ENERGIE – Biomethaan als alternatief voor aardgas

Vlaanderen heeft tot nu toe fors ingezet op het vergroenen van elektriciteit. Nu komt een volgende fase: vergroenen van gas. Daar hoort o.a. het opschonen bij van biogas tot biomethaan. IOK Afvalbeheer heeft wat dat betreft een belangrijke stap gezet door de eerste biomethaaninstallatie van ons gewest te bouwen.

28 januari 2019

Lees meer

ECOPINIE - Warmtekrachtkoppeling staat ook deze winter weer garant voor 2.700 MWe

COGEN grijpt kans om enkele belangrijke cijfers en trends op een rijtje zetten over warmtekrachtinstallaties. Het belang van deze installaties en WKK (warmtekrachtkoppeling) wordt namelijk snel duidelijk wanneer je een energiesysteem probeert voor te stellen zonder…

25 januari 2019

Lees meer

ENERGIE - Nieuw businessmodel voor laadpalen: ChargePro plaatst laadpaal met reclamescherm

Elektrische en hybride auto’s zitten in de lift, maar echt trots kunnen we in België nog niet zijn. De Belg vreest o.a. nog steeds onderweg stil te vallen omdat er te weinig laadpalen beschikbaar zouden zijn. We spraken met Senne Potters van ChargePro, een ambitieuze KMO die deze bezorgdheid de wereld uit wil helpen.

2 januari 2019

Lees meer

INTERVIEW - B-token (Retie) ontwikkelt jeton op basis van oude vissersnetten

Hoeveel vergeten jetons heb je na een evenement al uit je broekzak geplukt? Hoeveel slingeren er rond in de schuiven, pennenbakjes en voertuigen? Op het eerste gezicht lijken deze kleine schijfjes moeilijk te rijmen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar het Kempische b-token bewijst het tegendeel.

27 december 2018

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips energie, mobiliteit en slimme technologie (december 2018)

In de laatste editie van 2018 vindt je alles terug over ondernemen en energie, mobiliteit en slimme technologie. De volgende onderwerpen komen aan bod...

18 december 2018

Lees meer

FINANCE – Een voordeliger krediet voor wie duurzame doelstellingen behaalt

BNP Paribas Fortis en de Belgische groep Interparking zorgden deze herfst voor een primeur. Voor het eerst werd er in België een groene kredietfaciliteit afgesloten. Als Interparking tegen 2020 bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen behaalt, verlaagt BNP Paribas Fortis de transactiemarge van het krediet.

11 december 2018

Lees meer

INSPIRATIE - Mobiliteit verduurzamen: Zo deden zij het!

Tijd voor wat inspiratie. De naam ecoTips prijkt immers niet voor niets bovenaan de cover van dit magazine. In deze editie zetten we enkele succesvolle mobiliteitsinitiatieven op een rijtje. Al deze voorbeelden werden in 2017 en 2018 uitgewerkt binnen het West-Vlaamse Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Proficiat!

20 november 2018

Lees meer

TECHNOLOGIE - Energieverbruik datacenter reduceren via controletechnologie

Datacenters zijn energieverslinders en hun impact zal alleen nog toenemen. Efficiënter omgaan met energie, is dus een serieuze uitdaging. Maar er wordt aan oplossingen gewerkt. Fujitsu, het Japanse IT-bedrijf, ontwikkelde een koelcontroletechnologie die het energieverbruik van een datacenter met 29% reduceert.

22 oktober 2018

Lees meer

BODEM - Unieke sanering van een waterbodem in de Winterbeek

BODEM - Unieke sanering van een waterbodem in de Winterbeek

Lees meer

ecoTips Bedrijf & Maatschappij editie september

ecoTips Bedrijf & Maatschappij, het septembernummer van ecoTips, zet een aantal praktijkvoorbeelden ivm. de SDG's in de kijker, maar heeft het ook uitgebreid over ethisch sparen en beleggen. En zij die duurzaam willen aankopen, konden terecht op het Buyer Meets Supplier event. Met verslag in deze ecoTips.

11 september 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Dating-event voor circulaire aankopers en leveranciers

Op 23 mei 2018 gingen we de sfeer opsnuiven op Buyer Meets Supplier, een innovatief netwerkevenement waar de Green Deal-pioniers interessante leveranciers konden ontmoeten.

8 augustus 2018

Lees meer

MAGAZINE ecoTips over ECOKNOWLEDGE

Het 2de ecoTips magazine van 2018 focust op ECOKNOWLEDGE: kennis, opleidingen, netwerken en MVO.

12 juni 2018

Lees meer

DUBBELINTERVIEW - Werner en Mertz en Go4CIRCLE

Wat krijg je wanneer je 2 partijen (Werner&Mertz en Go4CIRCLE) met veel expertise over plastics recycling en plastics hergebruik rond dezelfde tafel zet? Een interessant interview over de recylage en het hergebruik van kunststoffen: hype en noodzaak. Dit interview verscheen in de juni editie van ecoTips magazine.

30 mei 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Recycleren van kunststoffen, een succesverhaal

Begin dit jaar publiceerde de Europese Commissie de strategie voor kunststoffen in een circulaire economie. Eén van de streefdoelen is het percentage (mechanische) recyclage in de immense kunststofafvalstroom te verhogen; verbranden (thermische recyclage) is geen optie meer. Karine Van Doorsselaer, docent productontwikkeling, geeft haar opinie.

30 mei 2018

Lees meer

MVO – Ecologist tot in de kist

In april won Coffin in a Box de Final Footprint Challenge, een eco-award voor de Nederlandse uitvaartsector. We praatten met bezieler Cor Geijtenbeek over zijn bedrijf, over de eeuwige verschillen tussen onze landen en over de toekomst… of het einde. Het is maar hoe je het bekijkt.

25 mei 2018

Lees meer

MILIEU - Milieuboetes in Vlaanderen: De cijfers

In 2017 werden er in Vlaanderen 5.031 milieumisdrijven geregistreerd. Dat zijn er meer dan in 2016, maar ongeveer evenveel als vijf jaar geleden. Overtreders lijken de laatste jaren toch wat meer stil te staan bij de mogelijke gevolgen van hun handelingen. Het Departement Omgeving zet enkele vaststellingen op een rijtje.

24 april 2018

Lees meer

ENERGIE – Vlaamse KMO’s en gezinnen koploper op vlak van duurzaam energiegebruik

Eerder deze maand, publiceerde de Association of Issuing Bodies (AIB) nieuwe cijfers omtrent hernieuwbare energie in Europa, en die zagen er zeer rooskleurig uit. Maar hoe komen deze gegevens juist tot stand en wat is de huidige situatie in Vlaanderen? We zetten de belangrijkste info nog eens op een rijtje.

20 april 2018

Lees meer

INTERVIEW - SDG’s en bedrijven: mogelijkheden genoeg, maar versnelling en cultuuromslag gewenst

ecoTips interviewde Prof. Jean-Pascal van Ypersele voor de juni- editie van het magazine. Het onderwerp? Bedrijven en SDG's: een goed huwelijk? Lees hier het volledige interview.

16 april 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Vieren we voortaan elk jaar internationale recyclage-dag?

Op 18 maart 2018 vond de allereerste Global Recycling Day plaats. Met dit internationale sensibiliseringsevenement wilden de initiatiefnemers iets in beweging zetten… en dat is volgens hen ook gelukt. #SeventhResource #GlobalRecyclingDay.

26 maart 2018

Lees meer

PRAKTIJKVOORBEELD Duurzaam ondernemen met de SDG's als leidraad

Op de websites en in het discours van uitgevers, komt het woord ‘duurzaamheid’ nauwelijks aan bod, of het moet in de titel zijn van een boek dat aan het thema gewijd is. Toch zijn er, bij verscheidene uitgeverijen, goede voorbeelden van bedrijfsverduurzaming te vinden. Neem nu de Vanden Broele Group.

26 maart 2018

Lees meer

DUURZAME LANDBOUW een stand van zaken

Tijdens het inspiratie event 'De voedingsketen verduurzaamt' werden de resultaten van 5 action labs voorgesteld. Van biologisch bakgraan over een duurzame Belgische visburger tot lokale soja: een overzicht.

20 maart 2018

Lees meer

ecoTips Klimaat en Omgeving

ecoTips' eerste editie van 2018 handelt over Klimaat en Omgeving.

12 maart 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Irrigatie met afvalwater in Vlaanderen: Hoe zit dat nu?

Onze watervoorraden komen steeds meer onder druk te staan. Eén oplossing staat alvast hoog op de agenda. Zowel Europa als Vlaanderen bekijken de mogelijkheden voor hergebruik van gezuiverd afvalwater (effluent) voor de irrigatie van landbouwgronden.

8 maart 2018

Lees meer

CIRCULAIR AANKOPEN - Verrassend eenvoudig maar we doen het niet

Anno 2018 zijn er al heel wat duurzame kantoormaterialen op de markt. Toch blijken bedrijven er nog maar weinig in geïnteresseerd. Het is nochtans eenvoudig om de overstap naar duurzaam te maken. De website van Responsible Office loodst je door het proces.

28 februari 2018

Lees meer

ONDERNEMEN - Drie manieren om onmiddellijk bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen

Op het Wereld Economisch Forum (WEF) werd reikhalzend uitgekeken naar de speech van Donald Trump. Maar wij herinneren ons toch vooral de bijdrage van Andrew Steer (World Resources Institute) en Grant F. Reid (Mars Inc.). Zij riepen het bedrijfsleven op om onmiddellijk werk te maken van een grondig milieubeleid en gaven meteen ook enkele tips mee.

5 februari 2018

Lees meer

ARBEIDSMARKT - Een goede milieucoördinator is vooral een manager

Al meer dan 20 jaar moeten bedrijven met een milieuvergunning klasse I een milieucoördinator in dienst hebben. Deze medewerker fungeert als sleutelfiguur in alle processen waarbij een onderneming met het milieu te maken krijgt. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor deze job. Milieucoördinatoren dienen een erkende opleiding te volgen en zich jaarlijks bij te scholen. Ze krijgen dan ook een zeer belangrijke en complexe functie voorgeschoteld. Op het duurzaamheidsevent van de UHasselt, schetste Dirk Putzeys het profiel van de milieucoördinator.

3 februari 2018

Lees meer

Eengemaakte Europese markt belangrijke troef voor Vlaamse ondernemers

België is een nettobijdrager aan de Europese unie. Dat betekent dat we jaarlijks meer geld bijdragen dan dat we er rechtstreeks uithalen. Je zou daaruit kunnen besluiten dat België een slechte deal gemaakt heeft met Europa. Maar Europa is meer dan de uitkomst van bijdragen versus inkomsten.

23 januari 2018

Lees meer

Europese energiemarkt blijft chaotisch

Sinds 1999 maakt consultancybedrijf Capgemini een analyse van de energiemarkt in Europa. Uit het rapport blijkt volgens Lewiner dat de energietransitie binnen 10 jaar voltooid zal zijn. Maar we mogen ons wel verwachten aan een hindernissenparcours en niet alle regio’s zullen de trip op dezelfde manier meemaken en deze zal anders verlopen per regio.

22 januari 2018

Lees meer

Europese Unie kondigt strategie ivm kunststoffen en plastics aan

Op 16 januari 2018 nam de Europese Commissie de allereerste Europese strategie in verband met kunststoffen en plastics aan. Alle kunststof verpakkingen op de Europese markt in 2030, moeten recycleerbaar zijn. Hoe zal de EU dat doel bereiken?

19 januari 2018

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x