Nieuws

Wat voor nieuws mag je verwachten in deze ecoTips nieuwsrubriek? Wel: nieuwtjes, aankondigingen, persberichten, nieuws van partners, nieuws uit onderzoek & ontwikkeling etc. Wil je ook extra artikels lezen? Dat kan!
Met een abonnement op ecoTips krijg je vanaf 2018 ook toegang tot extra artikels, interviews, het online magazine, achtergrondinformatie enz.
Wil je dus volledig en altijd op de hoogte zijn over duurzaam ondernemen, circulaire economie, de Sustainable Development Goals (SDG's), duurzame energie en mobiliteit, milieu, natuur en omgeving en nog veel meer. Neem dan een abonnement op ecoTips via de abonnementenpagina!
Je krijgt dan ook 1 keer per maand de 'ecoTips Bizznews 4 members' - nieuwsbrief in je digitale postbus. Je neemt bovendien gratis deel aan 1 van onze evenementen: de ecoTips Bizzclub!

Een future proof onderneming? Dat kan met de gratis Sustatool van MVO Vlaanderen. Volg nu een gratis workshop.

Duurzaam ondernemen blijft doorgaan. In deze uitdagende tijden hebben we iedereen nodig om verandering in te zetten. Om zoveel mogelijk organisaties te ondersteunen in duurzaam ondernemen organiseert MVO Vlaanderen gratis online workshops. Via de Sustatool-methode leer je een duurzaamheidsbeleid op te maken dat inzet op weerbaarheid en het future proof maken van je organisatie.

19 oktober 2020

Lees meer

ecoTips Bizztalk Duurzame Werkomgeving - 19 november 2020

Hoe verduurzaam je de werkomgeving op zo'n manier dat dit echt het verschil maakt? In deze ecoTips Bizztalk praat ecoTips met 4 experten over dit onderwerp: Carlo Bollen van Responsible Office, Tim Van Wymeersch van Epson, Hans Verboven van UHasselt en Rik Himpe van Eres. Schrijf je nu in! Maak ook werk van je duurzame werkomgeving.

19 oktober 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - IKEA geeft oude meubels tweede leven met buyback-actie

Van 24 november tot 3 december loopt bij IKEA en campagne waarin de Zweedse meubelgigant oude IKEA-meubels terugkoopt met de bedoeling ze opnieuw te verkopen of ze te recycleren. Op die manier hoopt IKEA te voorkomen dat meubilair dat nog perfect bruikbaar is, op de vuilnisbelt belandt.

9 oktober 2020

Lees meer

BELEID - VN benadrukken partnerschap om doelstellingen te bereiken in laatste SDG

Het is vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De afgelopen weken gingen we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de zeventiende en laatste SDG: 'Partnerschap om doelstellingen te bereiken'.

8 oktober 2020

Lees meer

ENERGIE - Vraag naar hernieuwbare energie bereikt recordpeil in eerste helft 2020

De vraag naar hernieuwbare energie toont een recordgroei in de eerste helft van 2020. Dat blijkt uit cijfers van de Association of Issuing Bodies (AIB) die, zoals het hoort, kunnen worden onderbouwd met Guarantees of Origin.

7 oktober 2020

Lees meer

BELEID - VN willen vrede, veiligheid en sterke publieke diensten bewerkstelligen met 16de SDG

Het is vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de zestiende SDG: 'Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten'.

6 oktober 2020

Lees meer

INNOVATIE - Leuven is Europese hoofdstad van Innovatie 2020

De stad Leuven is door de Europese Commissie verkozen tot Europese hoofdstad van Innovatie 2020. Die titel wordt jaarlijks uitgereikt aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Leuven ontvangt maar liefst 1 miljoen euro.

5 oktober 2020

Lees meer

BELEID - 'Leven op het land', de 15de SDG van de VN

Het is vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de vijftiende SDG: 'Leven op het land'.

2 oktober 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Effect autovrije zondag op verschillende verkeersmodi voor het eerst kwantificeerbaar gemeten in Leuven

Tijdens autovrije zondag op 27 september 2020 werd in Leuven vastgesteld dat er ondanks de weersomstandigheden significant meer werd gestapt en gefietst. Een logisch gevolg van het afsluiten van de binnenstad, maar het is de allereerste keer dat dit ook middels objectieve metingen werd vastgesteld.

1 oktober 2020

Lees meer

MILIEU - Mülheim Water Award 2020 gaat naar innovatieve methode om E. coli sneller op te sporen in drinkwater

KWR, AquaLab Zuid, Het Waterlaboratorium, het laboratorium van Vitens en Waterlaboratorium Noord, alle uit Nederland, werden bekroond met de Mülheim Water Award voor hun werk aan een nieuwe moleculair-biologische techniek om Escherichia coli sneller op te sporen in drinkwater.

30 september 2020

Lees meer

KLIMAAT - “China’s nieuwe doelstelling om in 2060 CO2-neutraal te zijn, zal investeringen in schone energie en handel in koolstof boosten”

Refinitiv is ervan overtuigd dat de nieuwe doelstelling die China recent wereldkundig maakte, om tegen 2016 koolstofneutraal te zijn, positieve gevolgen zal hebben voor de hele wereld. “Die doelstelling zal investeringen in schone energie en de handel in CO2 boosten”, klinkt het.

29 september 2020

Lees meer

BELEID - Ondersteunings- maatregelen voor bedrijven in Vlaanderen

Organisaties die gevestigd zijn in Vlaanderen, hebben heel wat mogelijkheden om zich te laten ondersteunen voor vergroening en verduurzaming. Bekijk dus zeker het onderstaande aanbod. Misschien zit er wel iets tussen voor jouw bedrijf.

28 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - U.S. Cotton Trust Protocol verzekert merken en retailers duurzame productie van katoen

Merken en retailers in België kunnen zich sinds 15 juli van dit jaar aansluiten bij het U.S. Cotton Trust Protocol, waarmee ze zich ervan verzekeren meer duurzaam Amerikaans katoen in te kopen. Het Trust Protocol houdt rekening met de VN-duurzaamheidsdoelstellingen; deelnemende merken en retailers zullen dankzij het Protocol meetbare vooruitgang kunnen aantonen bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

28 september 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Twee op drie circulaire bedrijven goed bestand tegen coronacrisis. Schade bij reguliere ondernemingen volgens zelfde enquête veel groter.

We trappen een open deur in met de stelling dat de coronacrisis lelijk huis gehouden heeft in onze economie. Uit een enquête van Vlaanderen Circulair en VITO blijkt dat maar liefst 98% van de reguliere bedrijven ernstige problemen heeft ondervonden. Circulaire bedrijven deden het volgens dezelfde bevraging echter een pak minder slecht: twee derde van de circulaire bedrijven (66%) stelt dat het tijdens de COVID 19-crisis niet gehinderd werd door tekorten.

27 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Duurzaam beleggen

Beleggers tonen steeds meer interesse in duurzaam sparen en beleggen. Financiële instellingen zetten meer in op duurzame producten en beseffen dat het belangrijk is om in hun adviesgesprekken met klanten hierover te spreken. Er beweegt dus heel wat. Hieronder bespreken we drie relevante gebeurtenissen van de voorbije maanden die je misschien gemist hebt.

27 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Ook instrumentenbouwers zoeken naar duurzamere materialen

Uit een dubbelblinde test van de Universiteit Gent en HOGENT/School of Arts Gent blijkt dat de klank van violen met een klankblad uit koolstof- of vlasvezel niet hoeft onder te doen voor die van zijn traditionele houten tegenhangers. Vooral op het vlak van duurzaamheid zijn de violen uit nieuwe materialen interessant, maar niet in elke zin van het woord.

26 september 2020

Lees meer

MILIEU - ecobeton water technologies blaast 110 kaarsjes uit: “Voluit inzetten op efficiënter waterbeheer voor het te laat is”

In het Kasteel van Ordingen bij Sint-Truiden vierde ecobeton water technologies op 2 september zijn 110-jarig bestaan. Doorheen de jaren breidde het bedrijf dat een antwoord wil bieden op de hedendaagse maatschappelijke vraagstukken rond de noodzaak aan regenwateropvang en -gebruik en proper water en het probleem van waterschaarste en -droogte, dat door de klimatologische veranderingen alleen maar groter wordt, zijn innovatief productgamma constant uit.

26 september 2020

Lees meer

RECENSIE - Zes graden door Mark Lynas

In 2008 schreef Mark Lynas zijn eerste editie van ZES graden. Hij keek toen vooruit naar wat er zou gebeuren wanneer onze aarde zes graden zou opwarmen.

25 september 2020

Lees meer

MILIEU - Uw plastic folie sorteren? Valipac en Nic Balthazar tonen hoe het moet.

Belgische bedrijven sorteren steeds beter. Toch is er nog heel wat marge, zeker wat betreft plasticfolie. Uit een analyse van Valipac blijkt dat vandaag maar liefst 25.000 bedrijven hun folie nog niet sorteren. Daardoor wordt 34.000 ton plastic per jaar niet gerecycleerd. Valipac lanceert in september dan ook een communicatiecampagne met concrete tips om bedrijven hierin te coachen.

25 september 2020

Lees meer

MILIEU - Van maximaal hergebruik tot projecten in Afrika: de weg naar CO2-neutraliteit van SipWell

Zo’n sterke merknaam hebben dat die de productnaam vervangt; het is de droom van elk bedrijf en het geldt voor SipWell. Met meer dan 40.000 waterkoelers over het hele land, laat het bedrijf de concurrentie dan ook ver achter zich. “Maar hoe groter je bent, hoe groter je maatschappelijke verantwoordelijkheid”, weet general manager Peter Henderickx. “Wij streven daarom al jaren naar een minimale milieu-impact en zijn sinds dit jaar ook CO2-neutraal, onder meer dankzij maximaal hergebruik van onze flessen en CO2-compensatieprojecten in Afrika.”

24 september 2020

Lees meer

ECOPINIE - Hilde De Wachter (Hoofdredacteur): "Mondmaskers zijn als plastic zakjes... Je komt ze overal tegen."

De COVID-19 – pandemie heeft ervoor gezorgd dat we plots alle wijsheid over hergebruik en het beperken van grondstoffen, vergeten zijn.

24 september 2020

Lees meer

ECOPINIE - Toon Wassenberg: “Twee negatieve gevolgen van COVID 19 kunnen elkaar paradoxaal genoeg opheffen”

Never waste a good crisis. Ooit was het een slimme quote, maar veel blijft er niet meer van over wanneer je van de ene crisis in de andere rolt. En toch. Die COVID-crisis is wel een geval apart. COVID zorgt voor een economische crisis in Europa waar we het laatste nog niet van gezien hebben. En terwijl we pakweg een jaar geleden dachten dat de klimaatcrisis nooit meer van de maatschappelijke agenda zou verdwijnen, is dat precies wat er gebeurde de afgelopen maanden.

24 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Responsible Office blijft aan de kar trekken

Een goede acht jaar geleden werd Responsible Office (RO). RO helpt bedrijven en de Belgische overheid in hun doelstelling om tegen 2020 hun kantoorbenodigdheden, schoolartikelen en papierwaren 100% duurzaam in te kopen.

23 september 2020

Lees meer

ECOPINIE - Carmina Coenen (Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux): “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen”

Voor Carmina Coenen, Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux, is het duidelijk: “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen.” Ze ziet met een dalende luchtverontreiniging en uitstoot van broeikasgassen ook een lichtpuntje in deze gezondheidscrisis.

23 september 2020

Lees meer

MILIEU - Nieuw plantballetje van IKEA heeft voetafdruk die 25 keer lager ligt dan die van de traditionele gehaktbal

IKEA België, riep de samenleving op werk te maken van een “groen herstel” om zo de coronacrisis en de milieucrisis in één keer aan te pakken. De keten neemt het voortouw met onder meer het plantballetje, dat een ecologische voetafdruk heeft van slechts 4% van die van de traditionele gehaktbal.

22 september 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips september over Bedrijf & Maatschappij

Het septembernummer van ecoTips handelt over duurzaam beleggen en produceren. Je komt er onder andere in te weten hoe het U.S. Cotton Trust Protocol duurzame productie van katoen verzekert, hoe duurzaam kan belegd worden, maar ook hoe circulaire bedrijven beter bestand zijn tegen de corona crisis.

22 september 2020

Lees meer

BELEID - Social Progress Index 2020 is bikkelhard: SDG’s van VN pas in 2092 vervuld

Uit de index waarmee het Social Progress Imperative (SPI) de sociale vooruitgang in 163 landen meet, blijkt dat de wereld de Social Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) pas in 2082 zal bereiken. En door COVID-19 komen daar waarschijnlijk nog eens tien jaar bij.

20 september 2020

Lees meer

BELEID - VN willen meer leven in het water met 14de SDG

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de veertiende SDG: 'Leven in het water'.

18 september 2020

Lees meer

MILIEU - Vernieuwende stofzuiger verwijdert plastic uit natuurgebied in Antwerpse haven

Sinds 19 september 2020, World Cleanup Day, maakt de Nul-O-Plastic, ontworpen door Envisan (Jan De Nul Group), komaf met de historische vervuiling in natuurgebied Galgeschoor in de haven van Antwerpen.

17 september 2020

Lees meer

BELEID - SDG nummer 13: 'Klimaatactie'

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de dertiende SDG: 'Klimaatactie'.

18 september 2020

Lees meer

KLIMAAT - Hoeveel CO2 zit er in de lucht, check the Keeling Curve

De klimaatopwarming houdt rechtstreeks verband met het aandeel CO2 in onze atmosfeer. Via de Keeling Curve kan je steeds checken hoeveel CO2 er gemeten werd in Mauna Loa Observatory, Hawaii.

16 september 2020

Lees meer

BELEID - De twaalfde SDG van de VN onder de loep: 'Verantwoorde consumptie en productie'

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de twaalfde SDG: 'Verantwoorde consumptie en productie'.

15 september 2020

Lees meer

BEDRIJF/ENERGIE - Energiecoaching voor bedrijven in verschillende Vlaamse regio’s

De stad Gent heeft sinds kort een nieuw aanbod rond energiecoaching voor ondernemingen. Tot het einde van het jaar biedt de stad het advies gratis aan. Ook in Noord-Hageland kunnen kmo’s voortaan ondersteuning krijgen bij het implementeren van energiebesparende maatregelen.

8 september 2020

Lees meer

BELEID - Elfde SDG: 'Duurzame steden en gemeenschappen'

Het is weldra vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de elfde SDG: 'Duurzame steden en gemeenschappen'.

11 september 2020

Lees meer

BELEID - VN willen ongelijkheid verminderen met tiende SDG

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de tiende SDG: 'Ongelijkheid verminderen'.

10 september 2020

Lees meer

ENERGIE - Capaciteitstarief vanaf 2022 voor alle netgebruikers: wat verandert er voor bedrijven?

Na een uitgebreid proces van besprekingen en openbare raadplegingen waarbij de inbreng van alle betrokkenen aan bod kon komen, besliste de VREG definitief over een capaciteitstarief vanaf 2020. In dit artikel leggen we uit wat dat betekent voor de bedrijven.

9 september 2020

Lees meer

Bieke Bockx, nieuwe medewerker Pergamino en ecoTips

Op 1 september startte Bieke Bockx als coördinator ecoTips bij Pergamino. Bieke heeft meer dan 10 jaar ervaring in de sector milieu en energie. Ze zal bij ecoTips de algemene coördinatie en opvolging voor haar rekening nemen.

8 september 2020

Lees meer

BELEID - 'Wat houdt de SDG 'Industrie, innovatie en infrastructuur' in?

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de negende SDG: 'Industrie, innovatie en infrastructuur'.

8 september 2020

Lees meer

ENERGIE - Schrijf je in voor (een van) de twee studiedagen Energiedelen en Energiegemeenschappen!

Op 22 september en 13 oktober organiseren COGEN, Flux50, ODE, VITO/Energyville en Techlink samen twee studiedagen rond de thema's energiedelen en lokale energiegemeenschappen. De studiedagen zullen ook via live streaming te volgen zijn. Via de link onderaan dit artikel, kan je je inschrijven.

7 september 2020

Lees meer

BELEID - 'Waardig werk en economische groei', de achtste SDG van de VN

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de achtste SDG: 'Waardig werk en economische groei'.

4 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Welke subsidies bestaan er voor het verduurzamen en vergroenen van je bedrijf?

VLAIO gaf in zijn nieuwsbrief een overzicht van een aantal gerichte subsidies om het verduurzamen en vergroenen van de bedrijfshuisvesting, bedrijfsterreinen en bedrijfsomgeving te stimuleren. Wij nemen dat bericht uiteraard graag over op onze website.

3 september 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Overzicht subsidies en (para)fiscale voordelen gericht op duurzame mobiliteit

Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) gaf in zijn nieuwsbrief een overzicht van een aantal subsidies en (para)fiscale voordelen voor ondernemers, gericht op het verduurzamen van mobiliteit. Wij nemen het bericht uiteraard graag over op onze website.

2 september 2020

Lees meer

INNOVATIE - Urban Crop Solutions lanceert nieuwe versie van Modulex Plant Factory

Het Waregemse bedrijf Urban Crop Solutions heeft een nieuwe versie van zijn Modulex Plant Factory gelanceerd. De Modulex Plant Factory is een ingenieus kweekoppervlak voor gewassen en groenten, die kan bijdragen aan het bereiken van enkele van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.

1 september 2020

Lees meer

BELEID - Opvolging SDG's in België kan beter

Het engagement en de organisatie ten aanzien van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen uit de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties kan in België beter. Dat besluit het Belgische Rekenhof na een onderzoek.

31 augustus 2020

Lees meer

BELEID - De SDG 'Betaalbare en duurzame energie' onder de loep

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de zevende SDG: 'Betaalbare en duurzame energie'.

28 augustus 2020

Lees meer

BELEID - Wat willen VN bereiken met de SDG 'Schoon water en sanitair'?

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de zesde SDG: 'Schoon water en sanitair'.

27 augustus 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Jaguar Land Rover gaat aluminium upcyclen om koolstofemissies met kwart te verminderen

Onderzoek door Jaguar Land Rover heeft aangetoond dat via aluminiumafval van drankblikjes, flessendoppen en afgedankte voertuigen via een innovatief proces kan worden geüpcyclet om er in de toekomst wagens mee te maken. Zo zou de CO2-uitstoot bij productie met maar liefst 26 procent verminderen.

26 augustus 2020

Lees meer

BELEID - 'Gendergelijkheid', de vijfde SDG van de VN

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de vijfde SDG: 'Gendergelijkheid'.

25 augustus 2020

Lees meer

BELEID - VN verzekeren toegang tot kwaliteitsvol onderwijs met vierde SDG

Bijna vijf jaar geleden nam de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aan als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. De vierde SDG gaat over onderwijs en levenslang leren.

24 augustus 2020

Lees meer

BELEID - 'Goede gezondheid en welzijn', de derde SDG van de VN

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de derde SDG: 'Goede gezondheid en welzijn'.

19 augustus 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - 54% van de ecochequesgebruikers heeft meer oog voor ecologische belangen

Uit een onderzoek bij de gebruikers van ecocheques in ons land blijkt dat 54% van hen meer oog heeft voor ecologische belangen sinds ze van ecocheques kunnen genieten. Dat is een stijging van 15% in twee jaar tijd. Er zijn ook veel verschillen in het gebruik van de ecocheques tussen de gewesten.

19 augustus 2020

Lees meer

BELEID - De SDG 'Geen honger' uitgelegd

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de tweede SDG: 'Geen honger'.

19 augustus 2020

Lees meer

BELEID - Waar staat de SDG ‘Geen armoede’ voor?

Weldra is het vijf jaar geleden dat de VN de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of Sustainable Development Goals (SDG’s) aannam als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. De komende weken gaan we daarom in op elk van die 17 doelen. In dit artikel bespreken we de eerste SDG: 'Geen armoede'.

18 augustus 2020

Lees meer

BELEID - Europese Commissie stelt waterstofstrategie voor

De Europese Commissie stelde op 8 juli haar strategie voor waterstof voor. In een geïntegreerd energiesysteem kan waterstof het koolstofarm maken van de industrie, het vervoer, de elektriciteitsopwekking en de gebouwen ondersteunen. Dat staat te lezen op de website van VLEVA.

17 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Recupel heeft jaarverslag 2019 klaar

Recupel heeft zijn jaarverslag 2019 klaar. Samen met zijn partners zamelde Recupel in 2019 maar liefst 122.548 ton afgedankt elektro en lampen in, een absoluut record. Vorig jaar schakelde het dan ook een versnelling hoger.

10 augustus 2020

Lees meer

ENERGIE - VREG publiceert Brandstofmixrapport 2019

De VREG geeft met het Brandstofmixrapport 2019, en de daaraan gekoppelde Herkomstvergelijker voor het bredere publiek, inzicht in waar de geleverde stroom in Vlaanderen geografisch vandaan komt en welke technologiebron werd gebruikt.

10 augustus 2020

Lees meer

ENERGIE - Sterk academisch team ter ondersteuning van de Belgische offshore windenergiesector in de maak

België is één van de koplopers van offshore windenergie in Europa. Om di positie te kunnen behouden en om onze industrie te ondersteunen met de laatste technologische trends, hebben we een sterke academische thuisbasis nodig. En dat is precies wat het PhairywinD-project aanbiedt.

10 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Watt4Ever: nieuwe circulaire oplossing voor afgedankte batterijen van elektrische wagens

In Beringen vond recent de officiële inhuldiging van de nieuwe 100% Belgische en circulaire start-up Watt4Ever plaats. Watt4Ever gaat batterijen uit hybride en elektrische voertuigen omvormen tot hoogwaardige, industriële, groene energieopslagsystemen.

10 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Ding mee naar de eerste prijs voor eerlijke ICT

Verkleint jouw organisatie haar impact door bijvoorbeeld de levensduur van apparaten te verlengen, refurbished laptops aan te kopen of circulaire criteria op te nemen in bestekken? Schrijf je dan vóór 15 november 2020 in voor de Fair ICT Awards.

10 augustus 2020

Lees meer

MILIEU - Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid behaalt ISO 14001-certificaat

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid slaagde recent voor de externe audit om een ISO 14001-certificaat voor milieumanagement binnen te halen voor al zijn afdelingen. Eerder behaalde Het Facilitair Bedrijf ook al het ISO 50001-certificaat.

3 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Interafval publiceert Jaarbericht

Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), alle Vlaamse interafvalcommunales en andere lokale besturen die instaan voor lokaal afvalbeleid, publiceerde onlangs zijn Jaarbericht 2019.

3 augustus 2020

Lees meer

KLIMAAT - Ecover investeert meer dan half miljoen euro uit meerverkoop tijdens corona in fonds voor duurzame projecten

Ecover, producent van ecologische schoonmaakmiddelen, gaat de meerverkoop tijdens de eerste coronagolf investeren in een fonds waar bedrijven en organisaties met innovatieve oplossingen voor de klimaatproblematiek een beroep op kunnen doen.

3 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - 40% van recycleerbaar afval van Belgen belandt in gewone vuilnisbak

Uit onderzoek van DS Smith blijkt dat er bij de Belg nog heel wat onduidelijkheid bestaat over recyclagevoorschriften, met als gevolg dat 40% van het recycleerbare afval gewoon bij het restafval eindigt. Bedrijven kunnen hieraan tegemoet komen door hun verpakking nog recyclagevriendelijker te maken.

3 augustus 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Nieuw controlesysteem om emissiefraude bij vrachtwagens efficiënter op te sporen

Vrachtwageneigenaars die de emissiewetgeving overtreden, zijn maar beter gewaarschuwd. Het Vlaams Departement Omgeving kocht een nieuw apparaat aan dat controles op frauduleus uitgeschakelde uitstootsystemen bij vrachtwagens veel efficiënter maakt.

3 augustus 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - West-Vlaamse start-up wint internationale designprijs

De herbruikbare wanden van de Kortrijkse start-up JuuNoo werden onlangs bekroond met de internationaal gerenommeerde Red Dot Design Award in de categorie Innovative Products.

10 juli 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil 30.000 extra laadpalen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil 30.000 extra laadpalen voor elektrische wagens langs Vlaamse wegen in de komende vijf jaar.

10 juli 2020

Lees meer

ENERGIE - Vlaams Project Clear 2.0 wint EU Sustainable Energy Award

Het Vlaamse project Clear 2.0, dat huishoudens warm maakt voor hernieuwbare energie, kaapte de hoofdprijs weg in de categorie Engagement op de EU Sustainable Energy Awards, de belangrijkste Europese prijs rond duurzame energie.

10 juli 2020

Lees meer

BEDRIJF - Drie Belgische economen over meer duurzame productie- en consumptiepatronen na COVID-19

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling organiseerde een online conferentie over de transitie naar meer duurzame productie- en consumptiepatronen in het kader van de exit uit de COVID-19-crisis. Het schriftelijke verslag daarvan is nu beschikbaar.

10 juli 2020

Lees meer

MILIEU - Antwerpen proefstad voor project met luchtkwaliteitssensoren

In het kader van het Europese project SensEURcity komen in Antwerpen op verschillende plaatsen extra luchtkwaliteitssensoren. Het gaat om een proefproject met goedkopere meetinstrumenten, die het mogelijk moeten maken een fijnmaziger netwerk op te zetten om de luchtkwaliteit te meten en analyseren.

10 juli 2020

Lees meer

ENERGIE - Windsector wil miljard Euro investeren in Vlaamse economische relance

De Vlaamse windenergiesector wil de komende jaren minstens een miljard euro investeren in de economische relance, op voorwaarde dat de investeringszekerheid voldoende gegarandeerd blijft. Dat laat de VWEA weten in een persbericht.

10 juli 2020

Lees meer

ENERGIE - Vlaamse Regering duwt kmo-segment uit de markt bij hervorming PV-steun

Vanaf volgend jaar start een veiling van investeringssteun voor middelgrote en industriële PV-installaties. Die zal het aantal ondersteunde projecten beperken, zeker in het kmo-segment.

10 juli 2020

Lees meer

BEDRIJF - Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling publiceert advies rond herstelbeleid na corona

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling heeft een advies gepubliceerd over het herstelbeleid dat tot doel heeft de economie in ons land te ondersteunen na de coronalockdown.

10 juli 2020

Lees meer

MILIEU - Wereldwijde recyclage van staal bespaart meer CO2 dan uitstoot van volledige Europese transportsector

In de periode 2015-2019 vermeden staalproducerende bedrijven wereldwijd zo’n 950 miljoen ton CO2 door gerecycleerd staal te gebruiken in plaats van ijzererts, een besparing die de totale uitstoot van de volledige Europese transportsector in dezelfde periode overtreft.

10 juli 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Burgerwetenschap laat mobiliteitseffecten van COVID-19 zien

Het project Telraam, opgezet in 2019 om met de hulp van burgers verkeersgegevens te verzamelen, bracht recent de effecten van de coronacrisis op de mobiliteit in Brussel en Vlaanderen in kaart. De initiatiefnemers van het project, delen die resultaten nu in een artikel.

7 juli 2020

Lees meer

ECOPINIE – Carl De Cock (Sustaineer) & Britt Buseyne (Sustainababbels): “Duurzame ontwikkeling als kompas voor bedrijven”

Ecopinie van Carl De Cock (Sustaineer) en Britt Buseyne (Sustainababbels) over hoe de SDG's de economie crisisbestendiger kunnen maken na de coronacrisis.

7 juli 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - COVID 19-crisis vergt ook van opleidingscentra heel wat flexibiliteit

Naar jaarlijkse traditie brengt ecoTips in het juninummer een overzicht van de opleidingen die opleidingscentra plannen in de zomermaanden en in het najaar.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - Herstelplannen moeten natuurgebaseerde oplossingen bevatten

De roep om de herstelplannen om uit de coronacrisis te komen te baseren op duurzaamheid en circulaire economie, klinkt steeds luider. Hoe moeten we dat doen?

23 juni 2020

Lees meer

BEDRIJF - Naturalogic: “Wij willen de voordelen van de waardering van natuurlijk kapitaal aantonen”

NCA of natuurlijke kapitaalboekhouding houdt in dat bedrijven in hun jaarverslag hun impact op de totale voorraden en stromen van natuurlijke hulpbronnen in een bepaald ecosysteem berekenen, in fysieke of monetaire termen. Het Belgische Naturalogic helpt bedrijven in die oefening.

23 juni 2020

Lees meer

KLIMAAT - Hoe kunnen we de methaanuitstoot efficiënt terugdringen?

Methaan (CH4) is na CO2 het broeikasgas dat het meest bijdraagt aan de klimaatopwarming. Een studie, voor het eerst gepubliceerd in IOPscience, kijkt naar een aantal technische innovaties om de methaanuitstoot te verminderen.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - Boeken over duurzaamheid en duurzaam ondernemen

De laatste jaren breidt het aantal boeken over duurzame thema’s steeds verder uit. Met de zomervakantie voor de deur en de lockdown nog vers in het geheugen, geven we een aantal suggesties voor een boeiende zomer.

23 juni 2020

Lees meer

ECOREPORTAGE - Valipac formuleert aanpak voor toekomstige uitdagingen

Door de coronacrisis staan Valipac en de hele recyclage-industrie van plastics de komende jaren voor enkele uitdagingen. Valipac formuleert in dit artikel om welke uitdagingen het gaat en hoe het die wil aanpakken.

23 juni 2020

Lees meer

INNOVATIE - Silicium in batterijen: revolutie in de klimaatstrijd?

Onderzoekers kwamen erachter dat silicium potentieel bezit voor het verbeteren van lithium-ion-batterijen. Dat zou een boost kunnen geven aan de verkoop van elektrische voertuigen en zo ook aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

23 juni 2020

Lees meer

INNOVATIE - Grafeen verbetert productie zonnecellen

Onderzoekers van het Graphene Flagship hebben technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt zonnecellen gewoon op ons dank te schilderen. Het geheim: een speciale inkt op basis van grafeen.

23 juni 2020

Lees meer

ECODESIGN - Ecodesign als copiloot in een klimaatneutrale en circulaire economie

Karine Van Doorsselaer, hoofddocente ecodesign en materialenleer aan de Universiteit Antwerpen, ziet in het economisch herstel na de coronacrisis waardevolle kansen voor ecodesign, volgens haar onontbeerlijk in de transitie naar een meer circulaire economie.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - Circubuild: naslagwerk over circulair bouwen

Redactiebureau Palindroom bracht met Circubuild een boek uit voor ontwerpers en bouwprofessionals die circulair (willen) (ver)bouwen.

23 juni 2020

Lees meer

ECOKNOWLEDGE - 1993-2020: Van milieucharter naar charter duurzaam ondernemen

Charterbedrijven zijn in West-Vlaanderen terecht “ambassadeurs” geworden voor het duurzaam en ecologisch ondernemen.

23 juni 2020

Lees meer

BEDRIJF - Ook Belgische veevoedersector zet volop in op duurzaamheid

In België werd er in 2019 zo’n 7,4 miljoen ton mengvoeder geproduceerd. De sector, vertegenwoordigd door de federatie BFA (Belgian Feed Association) trekt nu voluit de duurzaamheidskaart.

22 juni 2020

Lees meer

ENERGIE - Plopsaland De Panne stoot dankzij WKK jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit

Plopsaland De Panne besloot zo’n drie jaar geleden een flinke stap richting de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te zetten door een WWK te installeren. De installatie betekent jaarlijks een energiebesparing van 2.400 (MWh) en een reductie van de CO2-uitstoot met 474 ton.

19 juni 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips juni over ECOKNOWLEDGE en ECODESIGN

Het juninummer van ecoTips handelt over ecoknowledge en ecodesign. Je komt er ondere meer in te weten hoe ecodesign kan bijdragen aan een klimaatneutrale economie, welke rol grafeen en silicium te spelen hebben als het gaat over ecodesign en hoe Valipac de theorie in de praktijk brengt.

17 juni 2020

Lees meer

MILIEU - Asbestlaboratoria richten met Fedasbest beroepsvereniging op

De in België erkende asbestlaboratoria hebben met Fedasbest vzw een beroepsverenging opgericht.

12 juni 2020

Lees meer

KLIMAAT - Tool VUB-wetenschapper helpt steden gevolgen van klimaatverandering beter op te vangen

8 juni 2020

Lees meer

ENERGIE - Waterkrachtcentrales maken zon- en windenergie betrouwbaar

Een nieuwe studie wijst uit dat waterkrachtcentrales op klimaatvriendelijke wijze de eerder onvoorspelbare energiebronnen zon en wind kunnen ondersteunen.

4 juni 2020

Lees meer

ENERGIE - Studie vergelijkt elektriciteits- en aardgasprijzen België met die in buurlanden

PwC voerde in een gezamenlijke opdracht van de vier Belgische energieregulatoren een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en die in Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

4 juni 2020

Lees meer

KLIMAAT - Studie onverbiddelijk: zeespiegel in 2100 met één meter gestegen als we klimaatdoelen niet behalen

Als we de klimaatdoelstellingen niet behalen, zal de zeespiegel in 2100 met één meter gestegen zijn en in 2300 mogelijks zelfs met meer dan vijf meter. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore.

2 juni 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Nieuwe tool wil reststromen voedingsindustrie efficiënt gebruiken

Een nieuw Europees project wil met behulp van onder meer wiskundige modellen een baanbrekend instrument ontwikkelen om reststromen van organisch materiaal uit de voedingsindustrie te voorspellen en er de beste routes voor hergebruik voor te ontwikkelen.

2 juni 2020

Lees meer

MILIEU - Recordaantal elektro en lampen ingezameld in 2019

Recupel, de Belgische vzw verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van elektronische apparaten en lampen, zamelde in 2019 een record van 122.548 ton in, een stijging van 4,4%.

25 mei 2020

Lees meer

MILIEU - Europese rederijen kunnen voortaan Green Marine Europe-label behalen

Green Marine en Surfrider Foundation Europe slaan de handen in elkaar en lanceren samen Green Marine Europe, een milieulabel dat Europese rederijen kunnen behalen als ze voldoen aan bepaalde criteria.

18 mei 2020

Lees meer

KLIMAAT - EU-emissiehandelssysteem belangrijker geacht dan klimaatbeleid landen in strijd tegen CO2

Uit een enquête door Refinitiv blijkt dat het Europese emissiehandelssysteem het klimaatbeleid van de nationale staten inhaalt en zo de belangrijkste motor wordt voor de aanpak van de CO2-emissies.

18 mei 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Aerocircular neemt grootste zaag ter wereld in gebruik

Aerocircular heeft in de luchthaven van Oostende de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen. Het bedrijf gebruikt ze om vliegtuigrompen in stukken te zagen.

18 mei 2020

Lees meer

MILIEU - Vlaamse personenwagens geleidelijk aan milieuvriendelijker

De vergroening van het Vlaamse wagenpark zette zich in 2019 voort. De globale ecoscore of milieuscore van de 3.525.000 personenwagens in Vlaanderen steeg daardoor ook in 2019.

18 mei 2020

Lees meer

KLIMAAT - Vijf jaar na het Akkoord van Parijs: impact klimaatbeleid schiet tekort

Een recente studie toont aan dat de doelstellingen uit het Akkoord van Parijs, onderdeel van het Klimaatverdrag, een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen, niet zullen worden gehaald met het huidige klimaatbeleid dat verschillende landen voeren.

18 mei 2020

Lees meer

MILIEU - Proefrijstroken in Nederland testen bioasfalt

Kunnen we straks op grote schaal asfalt op plantaardige basis gebruiken? De aanleg van proefrijstroken met bioasfalt in Nederland moet daarvoor de nodige kennis opleveren. Het fossiele bestanddeel van asfalt, bitumen, wordt daarbij vervangen door lignine.

12 mei 2020

Lees meer

BELEID - België ondertekende oproep om Green Deal centraal te stellen bij economisch herstelplan EU (nog) niet

Ons land maakt (nog) geen deel uit van de 18 lidstaten die zich aansloten bij de oproep om de Europese Green Deal als kader te gebruiken voor het EU-herstelplan waarmee de economische crisis door COVID-19 aangepakt zal worden. De vier klimaatministers zijn het niet eens.

11 mei 2020

Lees meer

MILIEU - “Groot risico op legionellabesmettingen na opheffen lockdown”

“Er bestaat een groot risico op legionellabesmettingen wanneer de lockdownmaatregelen ten gevolge van de coronacrisis worden opgeheven en het gewone leven herneemt.” Dat zeggen Holland Water en Normec, specialisten op het gebied van legionellapreventie- en bestrijding.

11 mei 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Belg wordt klimaatbewuster

Terwijl in 2019 amper de helft van de Belgen zich zorgen maakte over de klimaatverandering, is dat aantal vandaag gestegen naar zes op tien. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het European Milk Forum (EMF), de koepelorganisatie van de Europese zuivelsector.

11 mei 2020

Lees meer

ENERGIE - Eerste warmtenet van Eeklo komt in Wegelpark

De stad Eeklo krijgt binnenkort haar allereerste warmtenet. Groep Huyzentruyt gaat alle appartementen van het bouwproject Wegelpark verwarmen met restwarmte afkomstig van onder andere het zwembad en de sportsite.

4 mei 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Belfius ontvangt als allereerste grootbank het CO2 NEUTRAL- label

Als allereerste Belgische grootbank ontvangt Belfius het CO2 NEUTRAL-label van CO2logic. Daarnaast helpt Belfius met CO2 Impact Loan Belgische ondernemingen en lokale besturen aan specifieke kredietvoorwaarden en advies om ook CO2-neutraal en energiezuiniger te worden.

27 april 2020

Lees meer

MILIEU - ‘Groene herstelalliantie’ gelanceerd in Europees Parlement

In het Europees Parlement is een informele alliantie aangegaan naar aanleiding van het initiatief van meer dan tien EU-ministers van milieu om een brief te ondertekenen waarin wordt opgeroepen de Europese Green Deal te gebruiken als raamwerk om herstel na de COVID-19-pandemie te bewerkstelligen.

27 april 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - CO2logic lanceert nieuwe website rond CO2-NEUTRAL label

CO2logic lanceerde samen met Vinçotte co2-neutral-label.org, de nieuwe website rond zijn CO2-NEUTRAL-label. Het onafhankelijke klimaatadviesbureau en de certificatie-instelling deden dat niet toevallig op Earth Day.

27 april 2020

Lees meer

ECOPINIE - Tim Mohin (GRI): “Inspanningen om Europese Green Deal te behalen lijden niet onder coronacrisis”

“De inspanningen van de EU om de coronacrisis het hoofd te bieden hebben geen negatief effect op die om de Europese Green Deal te behalen.” Dat zegt Tim Mohin, chief executive van het Global Reporting Initiative (GRI) in een column voor EURACTIV.

27 april 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - GRI doet aanbevelingen rond SDG 12.6

Het GRI heeft aanbevelingen gepubliceerd voor regeringen rond de SDG 12.6. Dat duurzaam ontwikkelingsdoel van de VN stelt dat bedrijven blijvend aangemoedigd moeten worden om duurzame praktijken aan te nemen en duurzaamheidsinfo te integreren in hun rapporteringscyclus.

27 april 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Bold Branders organiseert schrijfwedstrijd voor tieners rond circulaire economie

Bold Branders lanceert een fijne oproep die wij vanuit ecoTips graag mee ondersteunen: het zoekt tieners van 10 tot 18 jaar die in hun pen willen kruipen om een optimistisch kortverhaal over de circulaire economie te schrijven.

26 april 2020

Lees meer

MILIEU - Vijfde SE'nSe-projectoptoep voor start-ups met positieve milieu-impact

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert haar vijfde SE’nSE-projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu. De geselecteerde start-ups ontvangen zaaikapitaal. Een dossier indienen kan tomei 2020.t en met 26 mei.

26 april 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Truck op waterstof van H2-Share-project begonnen aan proefritten in Nederland

In Schelluinen in Nederland is de vrachtwagen op waterstof en het mobiele waterstoftankstation gebouwd binnen het project H2-Share voorgesteld en met proefritten begonnen. Met de 27 ton zware truck willen de betrokken partijen aantonen dat waterstof geschikt is om zware vrachtwagens aan te drijven.

26 april 2020

Lees meer

BEDRIJF - BlueChem: allereerste incubator voor duurzame chemie in België

Op Blue Gate Antwerp opent weldra met BlueChem de allereerste incubator voor duurzame chemie in België. Bedoeling: beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven uit binnen- en buitenland de nodige infrastructuur en ondersteuning bieden om ze zo te helpen uitgroeien tot nieuwe chemiebedrijven.

22 april 2020

Lees meer

ECOPINIE - Max Swerdlow: We kunnen allemaal duurzaamheidskampioenen zijn

Max Swerdlow: De afgelopen maanden heeft de wereldwijde Covid-19 pandemie ons nog meer doen stilstaan bij het belang van onze natuurlijke omgeving en de bescherming ervan. En de rol van bedrijven in het smeden van een duurzamere toekomst zal nog crucialer worden de komende maanden.

22 april 2020

Lees meer

MILIEU - Mooimakers lanceert extra campagne tegen zwerfvuil en sluikstorten

Mooimakers lanceert in het kader van de coronacrisis een extra campagne tegen zwerfvuil en sluikstorten. WIe dat wil, kan de campagne ondersteunen door social posts te downloaden en vervolgens te delen.

20 april 2020

Lees meer

LEEFOMGEVING - Meer dan 43.000 hectare aan onbebouwde woonpercelen in Vlaanderen

Vlaanderen telt meer dan 43.000 hectare aan onbebouwde woonpercelen. Dat laat het Departement Omgeving weten. Het gaat om 282.285 percelen. De cijfers geven de toestand van begin vorig jaar weer en bevatten naast percelen in woongebied of woonuitbreidingsgebied, ook zonevreemde kavels.

20 april 2020

Lees meer

ENERGIE - COGEN Europe houdt reeks webinars rond WKK

COGEN Europe lanceert met POWER & HEAT BOOST Series, een reeks webinars om de verschillende voordelen van warmtekrachtkoppeling te illustreren en te tonen welke rol ze kan spelen in het behalen van de doelstellingen vastgelegd in de Europese Green Deal. Het eerste webinar gaat door op 28 april.

20 april 2020

Lees meer

BEDRIJF - OLFASCAN en eco-scan fuseren tot MILVUS consulting

OLFASCAN en eco-scan gingen deze maand over tot een fusie. MILVUS consulting wordt de nieuwe vennootschap waaronder beide bedrijven actief worden. OLFASCAN en eco-scan blijven wel behouden als merknamen.

13 april 2020

Lees meer

MOBILITEIT - BYD's nieuwe bladbatterij herdefinieert veiligheidsnormen voor elektrische voertuigen

BYD heeft de lancering van de bladbatterij aangekondigd, een ontwikkeling die de bezorgdheid over de veiligheid van batterijen in elektrische voertuigen moet verminderen.

6 april 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Alleen nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in IKEA-producten en -verpakkingen vanaf 2030

Sinds 1 januari vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het IKEA-assortiment. De ban op wegwerpplastic vormt een belangrijke stap naar de doelstelling van de Zweedse meubelgigant om tegen 2030 enkel gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het IKEA-assortiment en de -verpakkingen te gebruiken.

6 april 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Bijna 9 op 10 van de Belgische laadpunten voor elektrische wagens staat op Vlaams grondgebied

Van de Belgische publieke laadpunten voor elektrische wagens staat bijna 9 op 10 op Vlaams grondgebied. Dat blijft uit statistieken van het Departement Omgeving. Op 1 januari van dit jaar waren er 3.814 publieke laadpunten in Vlaanderen, waarvan 90 snellaadpunten.

6 april 2020

Lees meer

BEDRIJF - Europese Commissie roept lidstaten op na te gaan welke bedrijven PBM zouden kunnen produceren

De Europese Commissie roept naar aanleiding van de coronacrisis de lidstaten op na te gaan welke bedrijven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en andere medische hulpmiddelen (zouden) kunnen produceren.

2 april 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips juni 2020 focust op ecoknowledge en ecodesign

Het volgende nummer van ecoTips, dat begin juni verschijnt, heeft als thema ecoknowledge, met focus op kennis, opleidingen, netwerken, innovatie en ecodesign. Heb je zelf over deze thema's een interessante visie of een goed voorbeeld? Laat het weten aan de redactie.

2 april 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Deelplatform i.Revitalise door coronacrisis tijdelijk gratis

Door de coronacrisis biedt i.Revitalise, een online deelplatform voor hoogtechnologische apparatuur, machines en infrastructuur, al dan niet met bijhorende operator of know-how, zijn diensten tijdelijk gratis aan.

24 maart 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Beoordelingskader voor hoogwaardig gebruik van gerecycleerde en secundaire granulaten

In opdracht van OVAM voerde het WTCB in samenwerking met het OCW een studie uit die een eerste aanzet geeft voor een beoordelingskader dat toelaat te bepalen welke toepassingen voor bepaalde gerecycleerde en secundaire granulaten meer hoogwaardig zijn dan andere.

24 maart 2020

Lees meer

BELEID - Hans Bruyninckx (EEA): “We moeten goed beseffen dat dalende emissies en luchtvervuiling door coronacrisis slechts tijdelijk zijn”

In een editoriaal op de website van het European Environment Agency banadrukt executive director Hans Bruyninckx dat we goed moeten beseffen dat de positieve gevolgen van de coronacrisis op de maatschappij slechts van tijdelijke aard zijn.

24 maart 2020

Lees meer

BIZZCLUB - Bezoek aan Blue Gate uitgesteld naar latere datum

Op 23 maart zou ecoTips Bizzclub normaal het 'eco-effectief' bedrijventerrein Blue Gate in Antwerpen bezoeken, maar door de coronacrisis wordt die uitstap uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum.

24 maart 2020

Lees meer

ECOPINIE - Uitdagende doelen zijn broodnodig om de circulaire economie te realiseren

18 maart was World Recycling Day. Maar hoever staan we in de transitie naar een circulaire economie? Arnaud Bacros, General Manager Belux van Dell Technologies, deelt in deze ecopinie zijn visie op de tocht naar een circulaire economie.

18 maart 2020

Lees meer

BEDRIJF - Week van de Bij: hoe kunnen bedrijven bijdragen aan minder bijensterfte?

Departement Omgeving organiseert van zondag 31 mei tot en met zondag 7 juni 2020 de zevende editie van de Week van de Bij. Die ‘prikkelweek’ wil burgers en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van de bijen. Maar ook bedrijven.

17 maart 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Betalen autoproducenten straks voor beter openbaar vervoer?

De Duitse autoindustrie betaalt jaarlijks een gezamenlijke bijdrage van 250 miljoen euro aan een fonds van in totaal 500 miljoen euro dat gebruikt wordt voor een beter luchtkwaliteitsbeleid. Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace België roepen de Belgische overheid op dat voorbeeld te volgen.

17 maart 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - AMS zet verder in op leerstoel duurzame transformatie

Antwerp Management School lanceerde in 2017 met de steun van BASF Antwerpen, Port of Antwerp en Randstad België de allereerste leerstoel voor duurzame transformatie wereldwijd. De partners blijven de komende drie jaar inzetten op sensibilisering, onderzoek en cocreatie rond duurzame transformatie.

17 maart 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Duurzame techniek zet rem op kappen van tropisch hardhout in regenwoud

Kebony, ontwikkeld door de gelijknamige Noorse onderneming, is een technologie om snelgroeiend hout zoals naaldhout om te vormen tot een volwaardig ecologisch alternatief voor tropisch hardhout.

17 maart 2020

Lees meer

MILIEU - Cleantech in Vlaanderen goed voor 4 miljard euro brutowinst

De nu meer dan 1.000 cleantech-ondernemingen in Vlaanderen zijn goed voor 25.000 werknemers en een brutowinst van 4 miljard euro. Dat blijkt uit het Cleantech Rapport 2020 dat Cleantech Flanders voorstelt. De sector is daarmee een van de meest bloeiende in Vlaanderen.

16 maart 2020

Lees meer

BEDRIJF - Caroline Pauwels (VUB) en Nicolas Declercq (brouwerij Leopold 7) zijn de CSR Professionals of the Year 2019

Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, en Nicolas Declercq, oprichter van brouwerij Leopold 7, werden verkozen tot CSR Professional of the Year 2019. De awards zijn een initiatief van de vzw Time4Society.

10 maart 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Slovaakse 'Gigafactory’ voor batterijen elektrische voertuigen helpt Europa achterstand in te halen

De Slovaakse overheid kondigde aan 100 miljoen euro te investeren in de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van accu’s voor elektrische wagens. De ‘Gigafactory’ zou vanaf 2024 jaarlijks genoeg batterijen moeten produceren om 240.000 elektrische voertuigen te laten rondrijden.

10 maart 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Tien duurzame voedingstips voor Kempense kmo’s

Mensen kiezen steeds meer voor lokale en ecologische producten op hun bord en die trend willen Vormingplus Kempen en Voedselteams vzw doortrekken naar de werkvloer. Daarom formuleerden ze 10 duurzame voedingstips voor Kempense kmo’s én geven ze een heleboel adressen van lokale, duurzame producenten.

10 maart 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Greenpeace België gaat in zee met Circular.brussels voor haar afgedankte computers en laptops

Green Peace België gaat in zee met Circular.brussels voor haar afgedankte computers. "Circular. brussels zal de apparatuur ophalen, opknappen en aanbieden aan zij die er het meest nood aan hebben", legt Eddie Cautaers van Greenpeace Belgium uit.

10 maart 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Oprichting Nutricycle Vlaanderen is een feit

Vlaanderen zet volop in op de transitie naar een circulaire economie. Ook minerale nutriënten (N, P) en organisch materiaal spelen daar een rol in. Door in te zetten op nutriëntrecuperatie kunnen we de omslag naar een duurzamere agrovoeding en een groene chemie realiseren.

2 maart 2020

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Europees samenwerkingsproject Sharepair wil burgers afhelpen van wegwerpmentaliteit

Op 26 maart wordt de kick-off gegeven van Sharepair, een nieuw Europees samenwerkingsproject dat als doelstelling heeft burgers aan te zetten kapotte producten meer te herstellen in plaats van weg te gooien.

2 maart 2020

Lees meer

MILIEU - Nieuwe ontwikkelingen in de Europese nitraatrichtlijn

De nitraatrichtlijn van '91 is een van de eerste wetgevingen die de toenmalige Europese Economische Gemeenschap uitbracht tegen vervuiling. Ze maakt deel uit van de kaderrichtlijn Water en is één van de belangrijkste instrumenten voor de bescherming van de wateren tegen de druk van de landbouw.

2 maart 2020

Lees meer

KLIMAAT - Gemeentelijk klimaatbeleid: hoe zorgen voor een effectieve impact en realiseerbare klimaatdoelstellingen?

Heel wat Vlaamse gemeentes formuleerden hun ‘beleidsplan 2020-2025’. Welke lessen werden er getrokken uit de afgelopen jaren? Met andere woorden: welke doelstellingen zijn realistisch?

2 maart 2020

Lees meer

KLIMAAT - Burgers spannen rechtszaak aan tegen Belgische overheden voor ambitieuzer klimaatbeleid

De vzw Klimaatzaak heeft een procedure ingeleid tegen de vier bevoegde Belgische overheden omdat die niet ambitieus genoeg zouden zijn in hun acties om de klimaatdoelstellingen te behalen. Advocaat Daan Vandenbroucke laat zijn licht schijnen over de zaak.

2 maart 2020

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips maart 2020 over Klimaat & Omgeving

Het maartnummer 20.1 van ecoTips handelt over klimaat en omgeving. Je komt er ondere andere in te weten hoe je als bedrijf CO2-neutraal kan worden, hoe het Sharepair-project burgers af wil helpen van hun wegwerpmentaliteit en welke rol papier, karton en WKK kunnen spelen in de Europese Green Deal.

26 februari 2020

Lees meer

BELEID - Grondlegger Europees klimaatbeleid Jos Delbeke stelt boek voor: "Radicale ommezwaai blijft nodig"

Op 28 januari vond in de Leuvense zaal De Hoorn een lezing plaats van Jos Delbeke, die er zijn boek ‘Towards a climate neutral Europe - curbing the trend’ kwam voorstellen.

25 februari 2020

Lees meer

WETGEVING - Sinds 1 januari 2020 moet MER-coördinator erkend zijn

Voor bepaalde plannen of projecten die een omgevingsvergunning nodig hebben, moet ook een milieueffectenrapportage (m.e.r.) gebeuren. Die verwezenlijken is de taak van de MER-coördinator. Nieuw sinds dit jaar is dat die officieel erkend moet zijn.

25 februari 2020

Lees meer

ENERGIE - WKK speelt essentiële rol in Europese langetermijnstrategie voor 2050

COGEN Vlaanderen organiseerde de studiedag ‘Vlaamse industrie en de energietransitie’. De centrale vraag: welke uitdagingen wacht de Vlaamse industrie in de transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem en welke rol kan WKK daarin spelen?

25 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Antoine Geerinckx (CO2logic): "CO2-neutraliteit wordt benchmark voor consumenten en overheden"

CO2logic helpt bedrijven (deels) CO2-neutraal te worden. Het zag zijn klantenbestand de laatste jaren exponentieel groeien en dat valt natuurlijk alleen maar toe te juichen. Wij hadden een interview met oprichter Antoine Geerinckx.

23 maart 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Industry Aalter neemt intrek in BEN-gebouw The Green

Industry Aalter, een dochteronderneming van SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische diensten op het vlak van energie en communicatie, nam haar intrek in The Green, een bijna-energieneutraal gebouw.

17 februari 2020

Lees meer

ENERGIE - Neem deel aan de groepszakenreis ‘milieu en hernieuwbare energie’ naar Ierland

Heeft u een bedrijf actief in de sector van hernieuwbare energie en milieu en bent u geïnteresseerd in de afzetmogelijkheden in Ierland? Neem dan deel aan de groepszakenreis ‘milieu en hernieuwbare energie’ naar Dublin en ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf.

17 februari 2020

Lees meer

KLIMAAT - Voor meer dan helft Belgische bedrijfsleiders zijn klimaatmaatregelen prioriteit

Meer dan de helft van alle grote ondernemingen in België treft maatregelen om de impact op het milieu te verminderen. Dat is één van de hoofdconclusies van een grootschalige Europese rondvraag door adviesbureau BDO naar hoe bedrijven hun leiderspositie verder willen uitbouwen tegen 2025.

17 februari 2020

Lees meer

KLIMAAT - Het klimaatprobleem: sensibilisering blijft nodig

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Vlamingen zich een beeld kan vormen van de gevolgen van de klimaatopwarming, maar de oorzaak ervan leggen ze wel eerder extern. Slechts 24 procent wijst bijvoorbeeld het verwarmen van woningen aan als oorzaak. Sensibilisering blijft dus het codewoord.

17 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - KBC Autolease neemt voortaan ook laadoplossingen op in contracten

Klanten van KBC Autolease met een elektrische of hybride wagen kunnen voortaan ook laadoplossingen in hun contract laten opnemen. KBC Autolease ging daarvoor een samenwerking aan met NewMotion, een dochterbedrijf van Shell.

17 februari 2020

Lees meer

ENERGIE - Belfius financiert bouw van "’s wereld krachtigste zonnedak"

Belfius heeft zopas de laatste hand gelegd aan de financiering van AG Heylen Energy. Een deel van het geld is bestemd voor het realiseren van "het krachtigste zonnedak ter wereld".

13 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - 7,5% van alle banen in België is circulair

Van schoenmaker tot ingenieur van een windpark: 7,5% van alle banen in België is circulair. Dat blijkt uit een rapport van de Koning Boudewijnstichting en de Nederlandse sociale onderneming Circle Economy.

10 februari 2020

Lees meer

MILIEU - Fonds Professor T. Van Autenboer wil onderzoek beginnende geologen steunen

Jonge geologen die een Master in Science willen behalen, een doctoraatthesis willen schrijven of postdoctoraal onderzoek willen doen, kunnen daarvoor kandideren voor financiële steun uit het Fonds Professor T. Van Autenboer.

10 februari 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Fonds Bikes in Brussels doet projectoproep

Het Fonds Bikes in Brussels wil de inspanningen voor een betere infrastructuur voor fietsers in en naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbeteren en doet daarom een oproep. Die is gericht naar zowel kleine en middelgrote projecten als naar projecten die grotere werken en investeringen vereisen.

10 februari 2020

Lees meer

ENERGIE - Groei zonne-energie in Vlaanderen houdt aan

Het gebruik van zonne-energie in Vlaanderen zette in 2019 zijn groei van de laatste jaren voort. 2020 wordt wel een kanteljaar, met een belangrijke rol voor bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA).

3 februari 2020

Lees meer

MOBILITEIT - 3.655 publieke laadpalen voor 45.000 elektrische of hybride wagens in Vlaanderen

In Vlaanderen rijden momenteel 45.000 elektrische of plug-in hybride wagens rond. Die kunnen worden opgeladen aan 3.655 publieke laadpalen. De Vlaamse Regering zit daarmee naar eigen zeggen op schema om haar doelstellingen inzake elektrische wagens en bijhorende laadpalen te behalen.

3 februari 2020

Lees meer

MILIEU - Zuurstof: nieuw magazine voor leefmilieuspecialisten

Het departement Leefmilieu van de provincie Antwerpen lanceerde een nieuw magazine voor leefmilieuspecialisten. Zuurstof wil beleidsmakers of projectmedewerkers middelen aanreiken voor daadkrachtige acties voor een beter milieu en klimaat, of op z’n minst stof tot nadenken.

3 februari 2020

Lees meer

MILIEU - Studie vertaalt CO2-kost van vluchten in aantal bomen

Een studie van 1st Move International heeft op een leuke manier de CO2-uitstoot van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk naar de 20 meest populaire vakantiebestemmingen in kaart gebracht. Ze toont hoeveel bomen elke passagier ‘verschuldigd is’ om de CO2-uitstoot van zijn vliegreis te compenseren.

3 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Papier en karton uit landbouwafval

PaperWise is een Nederlands bedrijf dat duurzaam papier en karton maakt uit agrarisch afval. Uit de bladeren en stengels die overblijven na de oogst wordt meer bepaald cellulose gewonnen, de belangrijkste grondstof voor papier. Het productieproces van PaperWise is bovendien CO2-neutraal.

3 februari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Green Deal om Europese economie duurzaam te maken

De Europese Commissie presenteerde op 11 december 2019 haar Europese Green Deal, een roadmap om de Europese economie duurzaam te maken door de uitdagingen op het gebied van klimaat en milieu om te zetten in kansen op alle beleidsdomeinen.

30 januari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Wereldwijde koolstofmarkt groeide vorig jaar met een derde

Vorig jaar bereikte de totale omzet van de wereldwijde CO2-emissiehandel een ongeziene hoogte van 194 miljard euro, goed voor een stijging met 34% ten opzichte van 2018.

30 januari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Hoe werkt ethisch beleggen in vastgoed?

ecoTips: ethisch beleggen in vastgoed

21 januari 2020

Lees meer

BEURS - Duurzame beleggingstrends voor 2020

Duurzame beleggingstrends voor 2020

21 januari 2020

Lees meer

DUURZAAMHEID - Breda en Antwerpen focussen op duurzaamheidsonderwijs

Breda en Antwerpen focussen samen op duurzaamheidsonderwijs

20 januari 2020

Lees meer

MOBILITEIT - Allego breidt netwerk uit met 1.300 laadpunten in Vlaanderen

Allego breidt netwerk uit met 1.300 laadpunten in Vlaanderen

20 januari 2020

Lees meer

ECOPINIE: Urban development vs. environmental impact

Ecopinie Walter Mondt over urban development vs. environmental impact

20 januari 2020

Lees meer

ENERGIE - 25 nieuwe windturbines in Vlaanderen in 2019

In Vlaanderen werden het afgelopen jaar 25 nieuwe windturbines gebouwd, samen goed voor een bijkomend vermogen van 75 MW. Er zijn nu 543 operationele windturbines in Vlaanderen, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1278 MW aan windenergie.

14 januari 2020

Lees meer

BEDRIJF - Samensmelting COBEREC en go4circle een feit

Sinds 1 januari 2020 gaan de federaties COBEREC en go4circle als een één federatie door het leven. De eengemaakte federatie roept de nieuwe regeringsploegen op om hun recyclageambities ook waar te maken.

14 januari 2020

Lees meer

BIZZCLUB - ecoTips bezoekt Blue Gate in Antwerpen

Op 23 maart bezoekt ecoTips Bizzclub het Blue Gate project in Antwerpen. Abonnees nemen gratis deel aan deze activiteit. Niet-abonnees betalen 50 euro, excl. btw. Wat gaan we bekijken? Lees het hier. Belangrijk! Voor deze opleiding kunnen erkende milieucoördinatoren een attest krijgen.

16 december 2019

Lees meer

ENERGIE - Bent u zeker dat uw bedrijf in orde is met de energiewetgeving?

De afgelopen jaren werd de wetgeving rond energiebesparing in de 3 gewesten van België vaak aangepast. Moet uw onderneming binnenkort een energieaudit laten uitvoeren of vernieuwen?

12 december 2019

Lees meer

ECOPINIE - Is Europa het innovatiecontinent dat als eerste CO2-neutraal wordt?

Opinie van Hilde De Wachter in ecoTips december: Vier jaar geleden werd de COP21-bijeenkomst in Parijs een onverhoopt succes. Ik herinner me een voorafgaand congres in Italië waar de verschillende sprekers toen erg pessimistisch waren ...

12 december 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips december 2019 over hernieuwbare energie en duurzaam beleggen

De decembereditie van ecoTips focust oa. op hernieuwbare energie en duurzaam beleggen. Nu te koop!

11 december 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Hoe goed zamelen onze bedrijven hun afval in?

Op 26 november organiseerde Valipac haar eerste seminarie over de afvalproductie en de opvolging van de selectieve inzameling bij bedrijven. Zo’n 150 gasten uit de inzamelsector, de industrie en de overheid mochten in primeur de resultaten van 2018 ontdekken.

26 november 2019

Lees meer

EVENT - Hoe staat het met de energietransitie in de Vlaamse industrie?

Tegen het einde van het jaar dient België aan de Europese Commissie een definitief Nationaal Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030 voor te leggen. Dit plan zal aangeven hoe België de langetermijndoelstellingen inzake de transitie naar een duurzaam energiesysteem zal realiseren.

11 november 2019

Lees meer

Duurzaam beleggen in stroomversnelling, duurzaam sparen achteruit

De interesse in duurzaam sparen en beleggen is de laatste jaren enorm gestegen. Beleggers geven aan hier interesse in te hebben, financiële instellingen kunnen niet anders dan hierop in te spelen. In België lanceerde Febelfin recent een label rond duurzaam sparen en beleggen.

12 november 2019

Lees meer

ECOPINIE - Klimaatneutrale en duurzame samenleving in Vlaanderen

Michael Wagemans van iPropeller vraagt zich in deze ecopinie af op welke manier Vlaanderen naar een klimaatneutrale en duurzame samenleving zal evolueren.: Wat houdt bedrijfsleiders tegen om goede intenties om te zetten in actie? Ze verwijzen oa. naar politieke onzekerheid.

14 oktober 2019

Lees meer

OPINIE - Weinig ruimte voor nuance in berichtgeving over circulaire economie

Hoofdredacteur Hilde De Wachter kijkt in de septembereditie van ecoTips kritisch naar de berichtgeving over circulaire economie. "Weinig ruimte voor nuance", besluit ze. "Nochtans is er aan aandacht voor het thema, geen gebrek.

10 september 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips september 2019 over circulaire economie

Het septembernummer 19.3 van ecoTips handelt over circulaire economie, met oa verplichtingen ivm. sloop en asbest, recycleren van composieten, aluminium en staal; chemisch recycleren levert eerste producten, de recycleerbaarheid van papiervezels enz.

10 september 2019

Lees meer

Stadsontwikkeling en milieu centraal tijdens VLAMEX milieu event

Het Vlamex herfstevent, met als thema ‘Urban Environmental Challenge’, zet de stadsontwikkeling in de kijker die in de toekomst een aantal transformaties ondergaat. Mobiliteit, klimaatbeleid en luchtkwaliteit staan nu stevig op de agenda. Op 19 november in Antwerpen.

1 september 2019

Lees meer

NATUURLIJKE HULPBRONNEN - Vandaag 29 juli is Earth Overshoot Day 2019

Net zoals in 2018, valt Earth Overshoot Day in 2019 op 29 juli. Op die dag hebben we alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde jaarlijks kan voorzien, opgebruikt. Vanaf 30 juli leven we dus op krediet. Enig lichtpunt: de beweging vertraagt.

29 juli 2019

Lees meer

BEURS - Flood Expo keynote speakers gekend

In Birmingham is er op 11 en 12 september heel wat interessants te beleven. Kijk maar even naar de keynote speakers die aangekondigd zijn voor Flood Expo.

24 juli 2019

Lees meer

KLIMAAT - Warme dagen? Zo komen er meer.

Uit gegevens van het Europees Milieu Agentschap blijkt dat we nog meer warme dagen mogen verwachten deze eeuw. Europese landmassa's zullen sneller opwarmen dan het wereldwijde gemiddelde. Voor noordoost Europa zullen de temperaturen vooral in de winter hoger liggen dan vandaag, voor Zuid-Europa vooral in de zomer.

23 juli 2019

Lees meer

WATER - Kijk zelf grondwaterstanden na via grondwaterstandenindicator

Hoe doet het grondwater het vandaag? Kijk het na op de grondwaterstandenindicator. Op 7 juli zijn ongeveer een derde van de grondwaterstanden zeer laag, een kwart laag en een derde normaal voor de tijd van het jaar.

22 juli 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Febelauto zet in op hergebruik van batterijen

Febelauto zoekt in de eerste plaats naar een tweede leven voor batterijen zoals bv. als opslagstation van hernieuwbare energie, wat dan weer de circulaire economie ten goede komt. Indien een tweede leven geen optie meer is, worden ze volledig gerecycleerd volgens de best beschikbare technologie.

11 juli 2019

Lees meer

SLOOP - ecoTips september 2019 focust op sloop en asbest

In het septembernummer van ecoTips zoomen we in op asbest en sloop. Heel wat nieuwe regels en wetgeving, nieuwe gebruiken en goede praktijken. Ben jij ook actief in deze sector? Zorg dan dat je gezien wordt in ecoTips september!

10 juli 2019

Lees meer

DUURZAAMHEID – Onderzoek voor duurzame toekomst ontvangt HERA-award

Dit jaar organiseerde de Stichting voor Toekomstige Generaties de zevende editie van de HERA Awards. De prijsuitreiking is een belangrijk ontmoetingsmoment voor heel wat verschillende actoren uit het hoger onderwijs en het duurzaam onderzoek uit Franstalig België.

13 juni 2019

Lees meer

ENERGIE - Eindelijk een premie voor thuisbatterijen

De Vlaamse regering keurde recent een premie voor thuisbatterijen goed. Daarmee kan je opgewekte energie die je niet onmiddellijk verbruikt, opslaan voor later.

13 juni 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Heeft een EV-batterij slechts één leven?

Of het nu gaat om een e-step of een elektrische bus, centraal in dit verhaal staat altijd de batterij. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze batterijen wanneer hun eerste leven erop zit? En hoe kan je als E-mobility bedrijf verder verduurzamen?

12 juni 2019

Lees meer

BEDRIJF - Sorteren? Valipac helpt u (ECOREPORTAGE)

Wist u dat (niet-gesorteerd) restafval van bedrijven nog gemiddeld 50 procent materialen1 bevat die hadden kunnen gevaloriseerd worden als ze aan de bron waren gesorteerd?

11 juni 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips juni 2019 over ECOKNOWLEDGE en ECODESIGN

Hoofdpunten: een overzicht van alle opleidingen die de komende maanden in Vlaanderen georganiseerd worden ivm. milieu en duurzaamheid; focus: hoe start je met het verrekenen van interne CO2-prijzen; praktijk: Norbord ontwerpt eigen geuractieplan.

11 juni 2019

Lees meer

FINANCE – Het sneeuwbaleffect van duurzaam beleggen (iPOST)

Duurzaam beleggen wint aan populariteit. Terwijl we als consument alsmaar vaker kiezen voor lokaal en onverpakt, nemen ook steeds meer spaarders en beleggers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op. Via duurzame investeringsfondsen zoals Incofin cvso dragen bedrijven en particulieren bewust bij aan een wereld zonder armoede, honger en ongelijkheid.

10 juni 2019

Lees meer

ECOPINIE - Veel vacatures, weinig geschikte kandidaten? Probeer ECONKNOWLEDGE!

Veel vacatures, weinig geschikte kandidaten? ECOKNOWLEDGE kan antwoord bieden. Deze ecopinie verscheen als intro bij de ecoTips editie van juni 2019, over ecoknowledge en ecodesign.

9 juni 2019

Lees meer

Zomerse milieudagen: nieuw concept voor 15e verjaardag opleidingsinstituut CONFOCUS (iPOST)

Het verhaal van Confocus begint in 2004. Zaakvoerster Barbara Castermans startte met de organisatie van juridische opleidingen. Niet veel later legde ze zich ook toe op milieuopleidingen. Blijven vernieuwen zit ingebakken in de bedrijfscultuur… en de 15de verjaardag van CONFOCUS was het ideale moment voor de introductie van de ‘ZOMERSE MILIEUDAGEN’.

1 juni 2019

Lees meer

WERKOMGEVING – Investeren in groen in je bedrijfsgebouw de moeite waard?

Zowel het welzijn van werknemers als de luchtkwaliteit in onze steden zijn veelbesproken onderwerpen. Het aanbrengen van meer groen een positief effect zou hebben op beiden, maar duidelijkheid hierover was er niet echt. Recent onderzoek brengt hier verandering in.

29 mei 2019

Lees meer

LEEFOMGEVING – Financiële steun voor bodemsanering in garage-, carrosserie- en landbouwmachinesector

Bedrijven in de machinesector krijgen regelmatig te maken met bodemverontreiniging. Om hen te ondersteunen bij het onderzoeken van eventuele vervuiling en bij het saneren van aangetaste oppervlakten, werd Tersana opgericht.

27 mei 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Eerste Zero Waste Student Challenge daagt studenten uit

Om studenten te motiveren zich in te zetten voor de strijd tegen overproductie en verspilling, lanceerde Stichting voor Toekomstige Generaties dit jaar de eerste editie van de Zero Waste Student Challenge.

22 mei 2019

Lees meer

ENERGIE – Energieponton wordt getest in Haven Oostende

Kleine en middelgrote havens staan voor de grote uitdaging om hun ecologische voetafdruk en energieconsumptie te reduceren. Daarom werd het Ports Energy and Carbon Savings-project gelanceerd. Met de recente installatie van een energieponton realiseerde het initiatief een belangrijke eerste mijlpaal.

21 mei 2019

Lees meer

WATER – Vlaanderen investeert in slim waterbeheer

Vorige zomer werd in Vlaanderen een eerste slimme watersensor in werking gesteld door VMM, Watergroep, Aquafin, VITO, imec en Vlakwa. Dit jaar investeert Vlaanderen 9 miljoen om het project verder uit te rollen. Het wil daarmee de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van een ‘Internet of Water’.

17 mei 2019

Lees meer

MVO - België specialist in landbouw op andere planeten

De ultieme droom van landbouwtechnologiebedrijf Urban Crop Solutions (UCS) is om ooit mensen op andere planeten te voorzien van verse en gezonde voeding. Die droom lijkt verrassend snel dichterbij te komen: samen met Puratos ontwikkelde het namelijk een ‘Mars simulatie-installatie’.

16 mei 2019

Lees meer

MVO – De toekomst van de Vlaamse stadslandbouw

Stadslandbouwprojecten schoten in verschillende Vlaamse steden de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Maar kan de hype op termijn uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van onze landbouwsector?

15 mei 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Poppy maakt autodelen tussen twee Belgische steden mogelijk

Het autodeelplatform Poppy werd in januari 2018 door in Antwerpen gelanceerd. Sinds vorige maand vind je het initatief ook in Brussel. Daardoor wordt het voor het eerst mogelijk om in België, enkelrichting, van de ene naar de andere stad te rijden met een deelwagen.

13 mei 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Premieaanvragen volledig elektrische auto’s stijgen

Het aantal verkochte elektrische auto’s stijgt jaarlijks met 70%. Ook in Vlaanderen worden elektrische auto’s steeds populairder. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er 230 premies aangevraagd voor batterij-elektrische wagens. Dat is meer dan de helft van het totale aantal aanvragen van 2018 (415).

10 mei 2019

Lees meer

EVENT - Toekomst van warmtekrachtkoppeling in België: de keuze voor energie-efficiëntie in energieoverdracht.

Warmtekrachtkoppeling dient als ruggengraat voor de moderne energiekoppeling in België, die elektriciteit en verwarming levert aan honderden industriële fabrikanten, overheidsorganisaties en commerciële bedrijven. Tegelijk wordt een bijdrage geleverd aan de veiligheid van de toelevering en aan de EU-doelstellingen.

9 mei 2019

Lees meer

WATER – Waterschaarste: een probleem, maar ook een opportuniteit?

In 1976, 2011, 2017 en 2018 werden we in Vlaanderen geconfronteerd met extreme droogte. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we ook 2019 aan dit lijstje kunnen toevoegen. Drie jaar op rij dus... Een groot probleem... maar misschien kunnen we dit fenomeen ook als een opportuniteit benaderen.

8 mei 2019

Lees meer

DUURZAAMHEID - CO2-emissiehandel, vooruitblik op de vierde handelsperiode

Het Europese ETS (Emission Trading System) is met 31 deelnemende landen en 11.000 installaties het grootste emissiehandelssysteem ter wereld. Op 1 januari 2021 gaat de vierde handelsperiode in. Tijd voor een terugblik en een blik vooruit.

7 mei 2019

Lees meer

MVO - Het engagement van ecoTips

EcoTips is veel meer dan een magazine alleen. We willen namelijk ook mensen samenbrengen én inspireren. Daarom organiseren we regelmatig evenementen. Maar we zetten ons ook in voor een aantal innovatieve projecten waar we volledig achter staan. We stellen ze graag even voor aan onze lezers.

6 mei 2019

Lees meer

ENERGIE – Eerste stroomvoorspellersproject Vlaams-Brabant gelanceerd

Op 2 en 3 mei startte de realisatie van het pilootproject van burgerinitiatief HagelandStroomt: 146 zonnepanelen met verwachte jaarlijkse productie van 36.000 kWh werden door installateur IBA Technics en coöperatie Ecopower geïnstalleerd op het dak van ontmoetingscentrum De Hemmekes in Zichem.

3 mei 2019

Lees meer

ENERGIE - Van oude kleding en plastiek tot revolutionaire lichtmast

Het Nederlandse Holland Lighting Group lanceerde vorig jaar een nieuwe, duurzame lichtmast vervaardigd uit oude kleding en plastiek. Het gevaarte werd bovendien voorzien van een duurzaam ledarmatuur.

3 mei 2019

Lees meer

ENERGIE – Nu ook garanties van oorsprong groen gas, groene warmte en groene koude

Betrouwbare claims over het gebruik van groene energie zijn binnenkort niet langer een exclusiviteit voor elektriciteitsverbruikers. Op 5 april keurde het Vlaams Parlement namelijk een decreet goed dat Garanties van Oorsprong (GO) voor groen gas en groene warmte invoert.

2 mei 2019

Lees meer

RECENSIE - Slimmer onderweg, 25 snelwegen naar een leefbare mobiliteit

Als economen mobiliteit analyseren en oplossingen voorstellen, dan is het geen slecht idee om eens te kijken wat ze daar juist mee bedoelen. Een economist hanteert namelijk een specifieke aanpak. Daar moet je als lezer wel in willen meegaan en dat is niet altijd even eenvoudig.

30 april 2019

Lees meer

FINANCE – 63% beleggers kiest voor klimaatvriendelijke portefeuille

De grote aandacht voor het klimaat lijkt nu ook zijn invloed te hebben op het beleggingsgedrag van de Belg. Maar liefst 63% van de beleggers houdt rekening met klimaatoverwegingen bij de samenstelling van zijn portefeuille. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggingsbarometer van ING.

25 april 2019

Lees meer

MOBILITEIT - Van buurtbakfietsen tot slimme batterijsoftware, dit zijn de innovatiefste mobiliteitstart-ups van Europa

Op 11 april 2019 werd in Brussel de European Startup Prize for Mobility uitgereikt. Uit 571 inzendingen werden 50 deelnemers geselecteerd op basis van marktpotentieel, innovatie en ecologische impact. 10 start-ups ontvingen uiteindelijk een zilveren of gouden award voor hun concept.

24 april 2019

Lees meer

DUURZAAMHEID - Nieuw distributiecentrum van ALDI in Turnhout krijgt BREEAM Outstanding certificaat

Op 15 januari opende ALDI zijn gloednieuw distributiecentrum in Turnhout. De retailer kiest nog altijd voor een decentrale aanpak van zijn logistiek. Met het nieuwe gebouw in Turnhout, laat ALDI zich meteen van zijn duurzaamste kant zien: het gebouw kreeg het certificaat BREEAM Outstanding.

22 april 2019

Lees meer

ENERGIE – Groen gas en WKK centraal op de weg naar een duurzaam 2050

Donderdagmorgen, 7 februari 2019. Terwijl er zich weer duizenden jongeren klaarmaken om naar een klimaatmars te trekken in Leuven en andere steden, troepen er een honderdvijftigtal ietwat ‘oudere studenten’ samen in de Kolonie in Merkplas om ook over duurzaamheid te spreken en te leren...

17 april 2019

Lees meer

MAGAZINE - Mag ecoTips op jouw steun rekenen?

Geloof jij ook in de nood aan kwalitatieve journalistiek omtrent duurzaam ondernemen?

16 april 2019

Lees meer

MILIEU – Net opgestarte verwerkingssite harde kunststoffen verdubbelt capaciteit in 2019

Het Nederlandse Van Werven opende in september een nieuwe sorteer-, was- en maallijn waarmee het 40 verschillende types harde kunststof van elkaar kan scheiden en er opnieuw grondstoffen van maakt. Goed voor een investering van 2,5 miljoen euro...

15 april 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Vlaamse start-up zet het ontmantelen van vliegtuigen op zijn kop

De luchtvaart ligt in het klimaatdebat steeds vaker onder vuur. De discussie of het wel verantwoord is om aan dumpingprijzen de wereld te blijven rondvliegen woedt volop. Een onderbelicht aspect van de luchtvaart is echter wat er met al die vliegtuigen gebeurt wanneer ze hun dienst bewezen hebben...

12 april 2019

Lees meer

ECOPINIE – Is volledig overstappen op duurzame energie een haalbare kaart?

De evolutie naar een duurzamere wereld die volledig draait op groene energie is iets wat velen onder ons bezig houdt. Wat betekent dit eigenlijk in praktijk? Op deze vraag tracht Vincent Wirtz in dit opiniestuk een vereenvoudigd, maar wel indicatief, antwoord te geven.

11 april 2019

Lees meer

VACATURE - Milieuadvies- en studiebureaus Olfascan en eco-scan op zoek naar medewerkers

Het OLFASCAN-team, dat zich met een eigen GC-MS labo richt op metingen en advies rond geurproblematiek is op zoek naar nieuwe collega's. Dit is dus jouw kans om bij een ambitieus milieuadvies en studiebureau aan de slag te gaan.

10 april 2019

Lees meer

LEEFOMGEVING - Maatschappelijke kosten van verspreide bebouwing voor het eerst becijferd

De maatschappelijke kosten voor infrastructuur, mobiliteit en open ruimte liggen veel hoger buiten gebieden met stedelijke kenmerken. Dat blijkt uit een studie van Departement Omgeving en VITO. Kiezen voor het verderzetten van onze lintbebouwing, is het duurste en milieuonvriendelijkste scenario.

9 april 2019

Lees meer

MOBILITEIT - Microcomputer registreert verkeer voor de deur

Verkeersmetingen vormen de basis van elke verkeerskundige studie en zijn essentieel om tot een goed mobiliteitsbeleid te komen. Hoewel er al verschillende technologische mogelijkheden zijn om data te verzamelen, zijn de meeste meetinstrumenten relatief duur. Telraam wil daar verandering in brengen.

8 april 2019

Lees meer

MILIEU - Diensten Sodexo voortaan CO2-neutraal

Sodexo kreeg recent het CO2-neutraliteitslabel toegekend voor haar eigen diensten op de Belgische hoofdzetel. Bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, wil het facilitair bedrijf het daar echter niet bij laten.

5 april 2019

Lees meer

MVO - Onze ecoTIPS voor de maand april

De snelheid waarmee informatie rond duurzaam ondernemen verspreid wordt en de hoeveelheid aan informatie die jouw richting uitkomt, kan er al eens voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven we je vanaf nu regelmatig enkele extra korte, snelle, tips mee.

4 april 2019

Lees meer

ENERGIE - Twee jaar Zonnekaart: Steeds meer bedrijven plaatsen zonne-installatie

Hoewel de lancering van de Zonnekaart niet van een leien dakje liep, lijkt dit de Vlamingen er niet van weerhouden te hebben om de applicatie te gebruiken. Bovendien plaatsen, na gezinnen, nu ook steeds meer bedrijven en organisaties een zonne-installatie.

3 april 2019

Lees meer

LEEFOMGEVING - Sensorische analyses: het ontbrekende puzzelstukje in geuronderzoek?

Geurproblematiek blijft een zeer belangrijk aandeel behouden in het aantal milieuklachten dat door burgers geuit wordt, samen met klachten rond geluid. Dit is ook logisch aangezien bij beide problematieken rechtstreeks ingewerkt wordt op een zintuig dat continu actief is.

2 april 2019

Lees meer

KLIMAAT – 5 manieren waarop je bedrijf Sign For My Future kan steunen

200.000 handtekeningen verzamelde het burgerinitiatief Sign For My Future op enkele maanden tijd. Wie de campagne steunt vraagt aan de regeringen van de toekomst om dringend acties te ondernemen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

1 april 2019

Lees meer

MOBILITEIT - Nieuwe laad- en tankpunten voor zero-emissie vervoer en binnenvaart

In het kader van het Europese BENEFIC-programma, werden recent 11 nieuwe projecten goedgekeurd die zullen voorzien in 53 bijkomende laad- en tankpunten voor electrische personenwagens, taxi's, bussen en binnenvaartschepen. Het gaat in totaal om een toekenning van 1.666.477 euro aan subsidies.

29 maart 2019

Lees meer

KLIMAAT – Ook bedrijven drijvende kracht achter Sign For My Future

De voorbije maanden eiste de klimaatproblematiek eindelijk haar rechtmatige plek op in het sociale en politieke debat. Surfend op een internationaal momentum, weten diverse organisaties luider dan ooit te verkondigen hoe en waarom we actie moeten ondernemen. Eén daarvan is Sign For My Future.

28 maart 2019

Lees meer

MILIEU - Papier minder duurzaam dan digitaal? Beide hebben hun plaats in een milieuvriendelijke wereld.

Papier is slecht, digitaal is goed. Dat is de algemene teneur wanneer het gaat over duurzaamheid. Maar zo simpel is het niet. Digitaal betekent onder meer datacenters en die verbruiken veel energie. Daarnaast nam de papiersector al heel wat initiatieven om haar milieu-impact te verlagen.

27 maart 2019

Lees meer

ENERGIE - 14 nieuwe windturbineprojecten in Vlaanderen

Begin december lanceerde het Vlaams Agentschap voor Energie een oproep 'kleine en middelgrote windmolens'. Deze week werd bekend gemaakt dat in het kader van deze eerste oproep reeds 14 nieuwe windturbineprojecten opgestart werden, op 28 maart wordt een tweede oproep gelanceerd.

26 maart 2019

Lees meer

ECOPINIE - Verborgen risico's

Vincent Wirtz is circular & sustainable economy expert en werkt als adviseur voor diverse organisaties. Hij pleit voor een circulaire en duurzame ontwikkeling van slimme steden waar technologie ten dienste staat van de mens, en niet omgekeerd.

25 maart 2019

Lees meer

SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens: is halvering CO2-uitstoot tegen 2050 mogelijk (deel 2)

Scheepvaart over lange afstand is zeker nog niet op zijn hoogtepunt. Goederen worden wereldwijd getransporteerd van en naar de havens. Die bewegingen zullen zeker niet afnemen in de komende decennia. De scheepvaart kan dus maar beter snel duurzamer worden. Maar is dat realistisch?

22 maart 2019

Lees meer

NATUUR - Bosjes in landbouwgebied zijn belangrijk voor bestuiving

In Vlaanderen zijn fruitgewassen zoals appelen, peren en aardbeien grotendeels afhankelijk van insecten. Er blijven echter steeds minder soorten insecten over. Dat brengt onder andere de bestuiving van deze gewassen in gevaar.

21 maart 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Nespresso recycleert capsules in Nederlandse verwerkingssite van Remondis

Wat gebeurt er eigenlijk met de gebruikte koffiecapsules van Nespresso? Die vraag is al meermaals gesteld aan de koffieproducent, maar nog nooit nodigde het bedrijf de pers uit voor een bezoek aan haar recyclagefaciliteit. EcoTips was benieuwd en bezocht daarom de site te Nederland. Een verslag.

19 maart 2019

Lees meer

SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens op zee, in haven en in hinterland (deel 1)

De scheepvaart over lange afstand is zeker nog niet op zijn hoogtepunt. De groeiende wereldbevolking bevindt zich in toenemende mate in stedelijke agglomeraties en niet op het platteland. Goederen worden wereldwijd getransporteerd van en naar de havens. Verduurzamen is dus de boodschap. Maar op welke manier?

15 maart 2019

Lees meer

LEEFOMGEVING - Belgen maken zich meer zorgen over het klimaat dan over criminaliteit

Sinds 1973 worden in opdracht van de Europese instellingen regelmatig opiniepeilingen uitgevoerd in de EU-lidstaten. Heel wat onderwerpen komen aan bod: van de migratie- en milieuproblematiek, tot de werking van de Europese Unie zelf. Begin deze maand verscheen er een nieuw rapport met bevindingen.

14 maart 2019

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips maart 2019 over Klimaat & Omgeving

De afgelopen maanden zijn burgers erin geslaagd om van de klimaatopwarming een prominent verkiezingsthema te maken. Bovendien worden de protesten van de afgelopen maanden benadrukt door de hoge temperaturen en het droge weer van de afgelopen maand. "Plus chaud que le climat?" Dat wordt moeilijk met deze temperaturen.

11 maart 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Alternatief voor virgin plastic transportverpakkingen in de maak

Om paletten met goederen op een veilige manier te vervoeren, worden ze meestal stevig verpakt met plastic (krimp-)hoezen. Maar wist je dat die vandaag in België voor 100% uit nieuw materiaal bestaan? Hoog tijd dus, om daar iets aan te veranderen.

5 maart 2019

Lees meer

MVO – Ambitieus stadslandbouwproject Kopjezwam op zoek naar crowdfunders

Een lekker product kweken op afval… Het lijkt niet de meest smakelijke slogan, toch staat hij trots te prijken op de website van Kopjezwam. De vennootschap werd gelanceerd met als doel o.a. shiitakes en microgroenten te kweken op reststromen. Om zijn activiteiten uit te breiden, gaat het op zoek naar crowdfunders.

4 maart 2019

n

LEEFOMGEVING - Geluidshinder van straatverkeer stijgt na jaren van afname

In vergelijking met 2001 is de leefomgeving van de Vlaming erop vooruit gegaan, althans zo denkt hij er zelf toch over. Uit het leefomgevingsonderzoek van het Departement Omgeving blijkt dat ruim 78 procent tevreden tot zeer tevreden is.

1 maart 2019

Lees meer

NATUUR - Steeds meer duurzaam beheerde bossen in België

PEFC, het grootste boscertificatiesysteem ter wereld, bestaat 20 jaar. Momenteel beschikt, over alle continenten heen, 307 miljoen hectare bosoppervlakte over een PEFC-certificaat. De belangstelling voor de milieuorganisatie schoot de voorbij twee decennia dus stijl de hoogte in. En dat geldt ook in België.

28 februari 2019

Lees meer

MVO - Duurzaam beleid Agidens wordt beloond met niveau 5 certificering

Agidens, een belgisch systeemintegratiebedrijf gespecialiseerd in het optimaliseren van processen, zag begin deze maand zijn inspanningen inzake duurzaamheid beloond. Het behaalde een niveau 5 certificaat op de CO2-prestatieladder.

21 februari 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Veelbelovende workshop door Valipac op World Resources Forum

Dit jaar strijkt het World Resources Forum van 24 tot 27 februari neer in Antwerpen. Het sluiten van de productieketen en het in de praktijk omzetten van circulaire economie, zal er centraal staan. In het kader van deze conventie organiseert Valipac op 26 februari een workshop.

20 februari 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Een jaar multimodaal Vlaanderen, 850.000 vrachtwagenkilometers gereduceerd

Net voor ik startte aan dit artikel, moest ik naar Antwerpen. De melding dat er een ongeluk met vier vrachtwagens de Antwerpse ring blokkeerde, deed de moed in mijn schoenen zakken, maar de link naar dit artikel was meteen gelegd: het is hoog tijd voor een modal shift in ons Vlaanderen.

19 februari 2019

Lees meer

MVO - Deceuninck Recycling verviervoudigt pvc-recyclagecapaciteit

Deze maand kondigde Deceuninck Group aan dat het een nieuwe recyclingfabriek in gebruik genomen heeft op hun site te Diksmuide. De nieuwe recyclagelijn zorgt voor een verviervoudiging van de recyclagecapaciteit van het bedrijf per jaar.

14 februari 2019

Lees meer

INTERVIEW – Gebouwenverwarming: van ketelmodel naar geïntegreerd systeem

Of het nu gaat om kantoren, bedrijfsgebouwen, appartementsgebouwen, woonzorgcentra ..., de energievraag in gebouwen is steeds een combinatie van elektriciteit en warmte. De technologie die achter deze vraag zit, wordt echter steeds complexer. Wij interviewden Jan Deklerck, productmanager bij Remeha over deze evolutie.

12 februari 2019

Lees meer

ENERGIE – Belang van groene warmte en warmtenetten

Bij hernieuwbare energie denken velen aan zonnepanelen en windturbines. Ook warmte is echter een belangrijk onderdeel van de groene energie in Vlaanderen. De afgelopen jaren werden dan ook meerdere drempels weggewerkt om groene warmteprojecten een boost te geven en het ontstaan van warmtenetten te stimuleren.

11 februari 2019

Lees meer

ENERGIE - Grote belangstelling voor infodag rond Groen Gas en WKK

Vandaag, 7 februari, organiseren Biogas-E, COGEN Vlaanderen, Fluxys, Gas.be en Waterstofnet de studiedag “Groen gas en WKK: efficiënt op weg naar een duurzaam 2050”.

7 februari 2019

Lees meer

ENERGIE - Energiekaart toont aantal zonnepanelen en windturbines in jouw gemeente

Wil je weten hoeveel zonnepanelen en windturbines je gemeente, je provincie of heel Vlaanderen telt? Dan kan je dat vanaf nu eenvoudig opzoeken via de energiekaart. Daarnaast vind je er ook informatie over de energiecoöperaties die actief zijn in je omgeving.

6 februari 2019

Lees meer

VACATURE - Eco-scan zoekt milieuconsulenten, mét en zonder ervaring

Eco-scan is een ambitieus milieuadvies- en studiebureau, gevestigd in Wondelgem bij Gent. Het bedrijf ondersteunt haar klanten in het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Om de expertise van het team verder uit te breiden is het bedrijf op zoek naar milieuconsulenten.

5 februari 2019

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Streef mee naar een circulaire bouwsector

Op 22 februari 2019 zal opnieuw een Green Deal gelanceerd worden door Vlaams minister Joke Schauvliege. Doel van deze nieuwe Green Deal: samenwerkingen in de bouwsector stimuleren om zo in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken.

31 januari 2019

Lees meer

WERK - Zet je duurzame vacature in de kijker!

Net als de vorige jaren bekeken we de algemene trends op de arbeidsmarkt en zoomden we in op de vacaturecijfers voor enkele duurzame beroepen. Conclusie: Duurzame beroepen zitten in de lift, maar daardoor wordt de arbeidsmarkt wel heel wat krapper.

30 januari 2019

Lees meer

MVO - Goede praktijken asbest verwijderen

Afgelopen najaar trapten Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege en de OVAM het Actieplan Astbestafbouw af. Recente studies in Vlaanderen en Nederland wijzen op de noodzaak van zo'n plan. De resultaten tonen aan dat dak- en gevelbekleding gemaakt van asbestcement al verweert na 20 jaar.

29 januari 2019

Lees meer

ENERGIE – Biomethaan als alternatief voor aardgas

Vlaanderen heeft tot nu toe fors ingezet op het vergroenen van elektriciteit. Nu komt een volgende fase: vergroenen van gas. Daar hoort o.a. het opschonen bij van biogas tot biomethaan. IOK Afvalbeheer heeft wat dat betreft een belangrijke stap gezet door de eerste biomethaaninstallatie van ons gewest te bouwen.

28 januari 2019

Lees meer

ECOPINIE - Warmtekrachtkoppeling staat ook deze winter weer garant voor 2.700 MWe

COGEN grijpt kans om enkele belangrijke cijfers en trends op een rijtje zetten over warmtekrachtinstallaties. Het belang van deze installaties en WKK (warmtekrachtkoppeling) wordt namelijk snel duidelijk wanneer je een energiesysteem probeert voor te stellen zonder…

25 januari 2019

Lees meer

ENERGIE - Gratis energie voor 430 Brusselse gezinnen

De Brusselse start-up Watt Matters lanceerde vorig najaar in samenwerking met EIB together en Belfius een uniek en innovatief project op basis van een nieuwe vorm van financiering voor een gebouw dat meerdere eigenaars heeft: het dak van het Marius Renard gebouw in Anderlecht werd volledig gerenoveerd. De eigenaars betaalden hiervoor... niets.

24 januari 2019

Lees meer

MOBILITEIT – Groepsaankoop elektrische auto's ook interessant voor bedrijven

De Vlaamse overheid lanceerde recent de campagne ‘Van Euh naar Aha’! Hoewel de campagne vooral gericht is op particulieren, kan de aankoop van een elektrische wagen ook interessant zijn voor bedrijven.

23 januari 2019

Lees meer

MAGAZINE - kunst op de covers van het EcoTips Magazine

Wist je dat op de covers van alle edities van 2018 van het EcoTips Magazine, steeds een mooi staaltje kunst terug te vinden was? Vorige maand werd de cover verzorgt door Jan van Craesbeeck (VIZOOG).

22 januari 2019

Lees meer

RAPPORTAGE – Ook duurzaamheid verdient een plaats in je jaarverslag

Ondertussen is de eerste maand van het nieuwe jaar alweer halfweg en breekt de tijd aan om de eindbalans van 2018 op te maken. Wie weet giet je die wel netjes in een jaarverslag. Wist je dat bepaalde bedrijven en organisaties voortaan ook over een aantal duurzame thema’s moeten rapporteren?

21 januari 2019

Lees meer

WERKGELEGENHEID - Duurzame beroepen in de lift

Al sinds augustus 2015 krimpt de Vlaamse werkloosheid en stijgt het aantal vacatures. Naar jaarlijkse gewoonte bekeken wij de algemene trends en zoomden we in op de vacaturecijfers voor 3 duurzame beroepen: architect bouw, bodemonderzoeker en deskundige veiligheid, hygiëne en leefmilieu.

18 januari 2019

Lees meer

MILIEU – Het actieplan voor asbestafbouw

Afgelopen najaar trapten Vlaams minister Joke Schauvliege en de OVAM het actieplan voor asbestafbouw officieel af. Het doel is om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Wij gingen de stand van zaken na en onderzochten welke gevolgen het nieuwe plan heeft voor bedrijven en vastgoedbeheerders.

17 januari 2019

Lees meer

MVO - Nieuwe ambities voor het 20-jarige Valipac

Valicpac werd door het Belgische bedrijfsleven opgericht om een collectief antwoord te geven op de uitgebreide verantwoordelijkheden van producenten van bedrijfsmatige verpakkingen. Valipac blies vorig najaar 20 kaarsjes uit en dat was dan ook het moment om een nieuwe visie en bijhorende ambities te onthullen.

15 januari 2019

Lees meer

ENERGIE - Zonneboilers minder populair

“Vlamingen laten de zonneboiler steeds meer links liggen” kopte De Morgen afgelopen week en ook op de radio en in het journaal kwam de energiesector aan het woord: zonneboilers zouden door de Vlaamse Overheid te weinig gepromoot. Wij gingen na of zonneboilers ook iets te bieden hebben aan bedrijven.

14 januari 2019

Lees meer

ECOLOGIE - Signify investeert in tijdelijke natuur

Signify kreeg vorig jaar als eerste in Vlaanderen een vergunning voor tijdelijke natuur. Die vergunning kent nu ook zijn uitwerking in de praktijk: waar vorig jaar grote stukken van het 20 hectare grote bedrijventerrein er nog verlaten bij lagen, geeft Signify de natuur nu alle kansen om zich er vrij te ontwikkelen.

9 januari 2019

Lees meer

ENERGIE - Zeg nooit zomaar laadpaal… ChargePro laat investeringskost beter renderen

Elektrische en hybride auto’s zitten in de lift, maar echt trots kunnen we in België nog niet zijn. De Belg vreest o.a. nog steeds onderweg stil te vallen omdat er te weinig laadpalen beschikbaar zouden zijn. We spraken met Senne Potters van ChargePro, een ambitieuze KMO die deze bezorgdheid de wereld uit wil helpen.

7 januari 2019

Lees meer

MVO - EcoVadis geeft Epson hoogste duurzaamheidsscore

Dit najaar ontving het Japanse technologiebedrijf Epson voor de tweede keer op rij een Gold-beoordeling voor algemene duurzaamheid van EcoVadis, een samenwerkingsplatform dat aan internationale toeleveringsketens duurzaamheidsscores toekent.

3 januari 2019

Lees meer

ENERGIE - stroomvoorspeller voor zonne- en windenergie

Bart Tommelein stelde vandaag de Stroomvoorspeller voor. Dit instrument werd ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap en 3E en is een primeur voor Europa. Op www.stroomvoorspeller.be kan je in realtime zien hoeveel energie onze zonnepanelen en windmolens op land produceren, en hoeveel ze morgen zullen opbrengen.

2 januari 2019

Lees meer

INTERVIEW - B-token (Retie) ontwikkelt jeton op basis van oude vissersnetten

Hoeveel vergeten jetons heb je na een evenement al uit je broekzak geplukt? Hoeveel slingeren er rond in de schuiven, pennenbakjes en voertuigen? Op het eerste gezicht lijken deze kleine schijfjes moeilijk te rijmen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar het Kempische b-token bewijst het tegendeel.

27 december 2018

Lees meer

FINANCE - Een voordeliger krediet voor wie duurzame doelstellingen behaalt

BNP Paribas Fortis en de Belgische groep Interparking zorgden deze herfst voor een primeur. Voor het eerst werd er in België een groene kredietfaciliteit (Green Revolving Credit Facility) afgesloten.

20 december 2018

Lees meer

MOBILITEIT – Woon-werkverkeer beïnvloedt prestaties en job-engagement

We staan met zijn allen steeds langer in de file, de luchtkwaliteit verbetert niet, het openbaar vervoer blijft het onderwerp van kritiek,… Maar wordt een mens daar ook ongelukkiger, gestrest en onproductiever van?

19 december 2018

Lees meer

WETGEVING - Hoe zou het nog zijn met de VLAREM trein?

WETGEVING - Met het besluit van 20 juli 2018 werd het grote wijzigingsbesluit “VLAREM-trein 2017” voor de eerste maal goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit besluit wijzigt oa. een reeks bepalingen in VLAREM II en III. Maar wat is de stand van zaken van de VLAREM-trein eind 2018?

14 december 2018

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips december '18 energie, mobiliteit, slimme technologie

De decembereditie van ecoTips handelt over energie, mobiliteit en slimme technologie. We nemen een kijkje bij de eerste biomethaaninstallatie van Vlaanderen, ontdekken hoe je op een jaar tijd 850.000 vrachtwagenkilometers kunt besparen, nemen de innovaties in gebouwverwarming onder de loep, krijgen tips om de mobiliteit in een bedrijf te verbeteren, en nog veel meer ...

11 december 2018

Lees meer

ENERGIE – Weerbericht voor groene stroom toont wanneer je best je wagen oplaadt

Op www.stroomvoorspeller.be vind je voortaan voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in je gemeente, provincie en heel Vlaanderen. Je kan zelfs zien op welk uur van de dag je best je meest energieverslindende activiteiten inplant.

10 december 2018

Lees meer

BODEM – Virtueel boren in de Vlaamse ondergrond

Met de nieuwe Virtuele Boring-app kan je met behulp van je smartphone overal in Vlaanderen nagaan wat er zich tot op vijf kilometer diep onder je voeten bevindt.

29 november 2018

Lees meer

MOBILITEIT: Geen verkeersbelasting voor elektrische motorfietsen vanaf 2019

Vanaf volgend jaar worden elektrische motorfietsen vrijgesteld van Belasting op Inverkeerstelling (BIV). Elektrische en waterstofwagens werden reeds vrijgesteld in 2016 en bestelwagens in 2017.

28 november 2018

Lees meer

BOEK - Vernieuwde handleiding voor duurzaam productontwerp

De vernieuwde editie van het boek ‘Ecodesign: Ontwerpen voor een duurzame en circulaire economie’ ligt in de winkel. Met dit handboek, willen auteurs Karine Van Doorsselaer en Els Du Bois ontwerpers bijstaan die werk willen maken van ecodesign. Dankzij ecoTips geniet je trouwens van 10% korting op deze nieuwe uitgave.

27 november 2018

Lees meer

MVO – Mobiele telefonie ten dienste van de samenleving

Zowat iedereen in onze samenleving maakt ondertussen gebruik van mobiele telefonie. Er rijzen dan ook stemmen dat providers van mobiele technologie zich best wel wat meer mogen engageren voor de samenleving. Met deze gedachte werd Neibo opgericht.

8 november 2018

Lees meer

WATER - Internationale beurs rond efficiënt beheer van waterbronnen

Van 13 tot 15 november vindt in Barcelona de internationale beurs Iwater plaats. De beurs is gericht op het aanbieden van oplossingen en kennis voor een efficiënt en slim beheer van waterbronnen.

2 november 2018

Lees meer

ENERGIE – Experimenteren rond energie wordt gemakkelijker

Om nieuwe energie-gerelateerde technologieën en marktmodellen sneller te kunnen testen, kan de Vlaamse regering voortaan ‘regelluwe’ zones instellen. Daar kan men testen uitvoeren zonder telkens over een vergunning te beschikken en lange procedures te doorlopen.

31 oktober 2018

Lees meer

DUURZAAMHEID - OVAM reikt GroeneVent Awards 2018 uit

Afgelopen vrijdag maakte de OVAM de winnaars van de OVAM GroeneVent Awards 2018 bekend. Met de GroeneVent Awards wil de OVAM de duurzaamste evenementen van Vlaanderen een hart onder de riem steken. Manifiesta, Ubuntu, Dubyard en Irie Vibes Roots gaan met de hoofdprijzen naar huis.

29 oktober 2018

Meer nieuws

INNOVATIE - Leuven naar finale iCapital Awards

Leuven is een van de zes steden die kans maken om zich een jaar lang European Capital of Innovation te noemen. De Europese Commissie reikt deze titel uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren.

26 oktober 2018

Lees meer

VERSLAG – Architectenbureau Aché Ligno neemt deel aan Climate Reality Training

Bij Aché Ligno Architecten draait alles om duurzaam bouwen. Sinds 2013 werkt het kantoor uitsluitend met hout. Eind juni namen Monica Cardoso en Piet Kerckhof, architecten binnen Aché Ligno, deel aan een Climate Reality-training.

25 oktober 2018

Lees meer

MOBILITEIT – Zijn Vlamingen klaar voor autodelen?

Autodelen is een manier om een auto op een betere en doordachte manier te gebruiken doordat meerdere mensen gebruikmaken van één auto. Aan de Katholieke Universiteit Leuven wordt momenteel een onderzoek gevoerd naar de bereidheid van Vlamingen om aan autodelen te doen.

23 oktober 2018

Lees meer

ENERGIE – Steun voor drijvende zonnepanelen

Op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel zal binnenkort een drijvend zonnepanelenveld van vijf hectare aangelegd worden. De Vlaamse overheid geeft dit project een duwtje in de rug met een investeringsbudget van maximaal 2 miljoen euro.

22 oktober 2018

Lees meer

BIODIVERSITEIT – Eerste event Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit in november

Een van de voordelen aan deelnemen aan de Green Deal Bedrijven en biodiversiteit is de mogelijkheid om deel te nemen aan events van het lerend netwerk. Op 06/11/2018 organiseert de Vlaamse overheid het eerste lerend netwerk.

16 oktober 2018

Lees meer

BOEK - Reis naar duurzaam ondernemen

Op 11 oktober verscheen het boek ‘Reis naar duurzaam ondernemen’ van Bob Elsen en Nathalie Bekx. We vroegen ons af waarom 2 auteurs samen met BNP Paribas Fortis hun schouders onder dit project zetten. Duurzaamheid praktisch integreren is geen eenvoudig verhaal, zeggen de auteurs. Dat weten we, en we stelden ze een paar vragen.

15 oktober 2018

Lees meer

iPOST - Asbest, stof tot nadenken

Uit een recent onderzoek van de VUB blijkt dat er tussen 1948 en 1998 (het jaar van het nationale asbestverbod) maar liefst twee miljard ton asbest werd geïmporteerd. De Standaard kopt op 14 september dat, door deze import, ons land zich klaarmaakt voor een piek in de sterftecijfers. Het spreekt voor zich dat het onderwerp voor heel wat milieu-experten stof tot nadenken biedt!

15 oktober 2018

Lees meer

ENERGIE - Overal stroomversnellers ondersteunt energieprojecten in gemeenten

Het terugdringen van de broeikasgasuitstoot is een van de centrale maatregelen in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Om de omslag naar een duurzaam energiesysteem te ondersteunen, lanceerde het Vlaams Energieagentschap in 2018 het project ‘Overal Stroomversnellers’.

15 oktober 2018

Lees meer

MOBILITEIT - Ruimtelijke ontwikkelingen rond stations

Ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van belangrijke stations zijn een werk van lange adem, maar kunnen wel leiden tot een toename van het aantal treinreizigers. Een studie van het Departement Omgeving analyseerde de transformaties rond 20 Vlaamse hoofdstations sinds de jaren ’90.

12 oktober 2018

Lees meer

BIODIVERSITEIT - Meer dan 110 bedrijven en organisaties vergroenen hun terreinen

Meer dan 110 bedrijven, organisaties en (lokale) besturen engageren zich om de komende drie jaar de biodiversiteit op hun terreinen te verhogen. Het departement Omgeving, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het studiebureau Corridor namen het initiatief voor deze Green Deal.

9 oktober 2018

Lees meer

OPINIE - Waarom elk bedrijf in België een Chief Innovability Officer nodig heeft

Hoewel innovatie en duurzaamheid vaak hand in hand gaan, lijkt het erop dat tot op heden weinig bedrijven hier bewust op inzetten. Michael van IPropeller legt uit waarom hij denkt dat dat moet veranderen.

8 oktober 2018

Lees meer

NETWERK - Havenontwikkeling vs klimaat tijdens 2de VLAMEX netwerk herfst event

Op 13 november organiseert VLAMEX haar 2de netwerkevent. Dit jaar gaat het over havenontwikkeling versus het klimaat. Het herfstevent, met als thema ‘Harbour Development vs Climate Change’, zet de milieu-ecologische kant en de rol van de haven in de circulaire economie in de verf.

4 oktober 2018

Lees meer

ecoTips BIZZCLUB over ethisch beleggen (is voor iedereen) - 22/10

Op 22 oktober 2018 organiseert ecoTips Bizzclub een interessante infoavond over ethisch beleggen. We konden daarvoor Siem de Ruijter strikken. Siem is co-auteur van het boek 'Ethisch beleggen is voor iedereen.' Ken je nog niets van beleggen of ben je al een ervaren rot? Tijdens deze avond kom je alles te weten over ethisch beleggen. Mis het niet!

6 augustus 2018

Lees meer

ENERGIE - Alles over WKK op 16 oktober tijdens de WKK-ontmoetingsdag

De WKK-ontmoetingsdag is dé gelegenheid om op één dag een pak informatie in te winnen, dit via interessante voordrachten op maat van bedrijven en organisaties die hun energieverbruik willen reduceren, alsook voor deskundigen uit de energiesector. Daarnaast is het ook een ideaal netwerkmoment.

4 oktober 2018

Lees meer

LANDBOUW - Duurzaamheid in de Vlaamse landbouwsector

4 oktober 2018

Lees meer

SDGs - Alle info over de Sustainable Development Goals op een rijtje

Voor organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen kunnen de Sustainable Development Goals (SDGs) die in 2015 door de VN opgesteld werden een nuttige leidraad vormen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste informatiebronnen over de SDG's op een rijtje. Zo kan u er zelf vlot mee aan de slag gaan.

3 oktober 2018

Lees meer

ecoTips magazine thema Bedrijf & Maatschappij (september 2018)

ecoTips magazine september over Bedrijf & Maatschappij: We weten te weinig over ethisch sparen en beleggen - SDG's in Belgische bedrijven: soms een zegen, soms een vloek - Circulaire aankopers en leveranciers ontmoeten elkaar - Energiebarometer - Is bamboe een veelbelovend alternatief? - Energiebeheer in Industrie 4.0

11 september 2018

Lees meer

MOBILITEIT - Nieuwe kantoorgebouwen steeds verder gelegen van treinstations

Om het Vlaamse vergunningsbeleid te verbeteren, onderwierp het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid de vergunningsdossiers van de voorbije 40 jaar aan een grondige analyse. Op basis van de stedenbouwkundige aanvragen kon men inzicht krijgen in trends en ontwikkelingen die zich de afgelopen decennia voordeden.

18 september 2018

Lees meer

BIZZCLUB bezoek aan waterbodemsaneringswerf

Op 27 september bezoekt de ecoTips Bizzclub ism de OVAM de sanering Winterbeek in Diest. Het gaat om een waterbodemsaneringswerf, een uniek project. Maximaal 30 deelnemers zijn toegelaten. Abonnees van ecoTips nemen gratis deel aan 1 Bizzclub per jaar.

1 augustus 2018

Lees meer

WATER – Vlaamse brouwerijen verminderen waterverbruik

Aangezien onze waterbronnen steeds meer onder druk komen te staan, heerst er een grote bereidheid bij de brouwerijsector om de verbruikshoeveelheden aan te pakken. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Daarom engageerden de Vlaamse overheid en 9 brouwerijen zich onlangs om hier samen tegen 2022 werk van te maken.

14 september 2018

Lees meer

ECOFINANCE - Europese begroting kan klimaatambities niet aan

Voor duurzaamheid in Europa, vergroening van de economie, leefmilieu, aanpak van klimaatverandering en biodiversiteit staat er veel op het spel het komende jaar. En we weten nu al dat er een tekort aan geld zal zijn om alle duurzame ambities waar te maken. Hoe gaat Europa dat oplossen?

12 september 2018

Lees meer

VACATURE voor Assistent omgeving (milieu)

Om onze groei te bestendigen en onze ambities waar te maken willen wij ons team in het kantoor te Bierbeek versterken met een (m/v): Assistent omgeving (milieu)

Lees meer

VACATURE voor Architect | Stedenbouwkundige

Om onze groei te bestendigen en onze ambities waar te maken willen wij ons team in regio oost (kantoor te Beringen, Bierbeek of Turnhout) versterken met een (m/v): Architect | Stedenbouwkundige

Lees meer

ECOPINIE Te weinig mensen weten wat duurzaam beleggen precies is

Siem de Ruijter, docent aan de UCLL en coauteur van het boek 'Ethisch beleggen is voor iedereen' vindt dat er te weinig mensen zijn die weten wat duurzaam beleggen juist is. De interesse voor duurzaam beleggen zit nochtans in de lift. Hij schreef er deze ecopinie over voor ecoTips.

20 augustus 2018

Lees meer

11 misverstanden over ethisch sparen en beleggen

Over ethisch of duurzaam sparen en beleggen, bestaan er vele misverstanden: het zou alleen voor geitenwollensokken zijn, niets opbrengen, niet dynamisch zijn, alleen maar marketing zijn enzovoort. Niets is minder waar. De auteurs van 'Ethisch beleggen is voor iedereen' leggen je uit hoe de vork wel in de steel zit.

20 augustus 2018

Lees meer

PEOPLE – Investeren kleine bedrijven onvoldoende in gezondheid en veiligheid?

Kleine ondernemingen besteden wellicht onvoldoende aandacht aan gezondheid en veiligheid op het werk. Dat concludeert certificeringsinstelling DNV GL uit een bevraging van 1.729 klanten wereldwijd.

15 augustus 2018

Lees meer

MVO – Antwerpse haven vaart ecologische koers

Het Antwerpse Havenbedrijf nam voor de tweede keer een ISO-50001-certificaat in ontvangst. Dit label beloont bedrijven die een krachtig energiemanagementsysteem implementeren. De volgende drie jaar zal de Antwerpse haven een zorgvuldig uitgetekend plan volgen en andere bedrijven inspireren om dit ook te doen.

14 augustus 2018

Lees meer

ENERGIE – Bedrijven leveren binnenkort eenvoudiger groene energie aan elkaar

Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven makkelijker hernieuwbare energie aan elkaar leveren. Dan zullen een ondernemingen die duurzame energie produceren eenvoudiger een verbinding kunnen leggen naar nabij gelegen bedrijven die deze willen afnemen.

13 augustus 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Dating-event voor circulaire aankopers en leveranciers

Een honderdtal organisaties beloofde zo’n vijftien maanden geleden, om voor juni 2019 twee circulaire aankoopprojecten te voltooien. Zij ondertekenden toen de Green Deal Circulair Aankopen, een initiatief van Vlaanderen Circulair.

8 augustus 2018

Lees meer

PEOPLE - Thuiswerken Werkt

Thuiswerkdag op donderdag 20 september sluitstuk van de campagne Thuiswerken Werkt

6 augustus 2018

Lees meer

CONSUMENT - Meer Vlaamse consumenten bekommerd om het milieu

Vlamingen staan sterker stil bij hun ecologische voetafdruk. Meer mensen achten zichzelf ook in staat om eigenhandig de juiste beslissingen te nemen ten voordele van het milieu. Dat blijkt uit cijfers die het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid in 2012 en 2017 verzamelde.

3 augustus 2018

Lees meer

MVO – Handleiding voor duurzaam internationaal ondernemen

Internationaal ondernemer en bekommerd om duurzaamheid? Dan hebben Flanders Investment and Trade en CIFAL Flanders een handige brochure voor je klaarstaan.

31 juli 2018

Lees meer

ZEEVAART – Zeevaarttransport koolstofvrij tegen 2035?

De CO2-uitstoot van het internationaal zeetransport zou tegen 2035 oplopen 1.090 miljoen ton. Nog dit jaar zullen verschillende internationale zeevaartorganisaties een initieel plan van aanpak goedkeuren in de strijd tegen de uitstoot van koolstof.

30 juli 2018

Lees meer

ENERGIE – Vlamingen doen steeds vaker beroep op sociale energieleningen

Halfweg juni werden er al meer renteloze energieleningen toegekend dan in heel 2017. Maar liefst 1 op de 3 energieleningen is nu een sociale energielening. Dit valt vooral te wijten aan de verlengde terugbetalingstermijn. Sinds die beslissing in voegen trad, is er zelfs sprake van een verdubbeling.

23 juli 2018

Lees meer

ENERGIE – Extra steun voor onderzoek naar diepe geothermie

Vlaanderen biedt potentieel om energie op te wekken met behulp van diepe aardwarmte. Helaas vergt het een grote investering om het nu nodige pionierswerk te verrichten. Daarom kennen de Vlaamse en Europese overheid samen bijna 390.000 euro toe aan twee projecten die onderzoek willen voeren naar diepe geothermie.

4 juli 2018

Lees meer

LANDBOUW – Duurzaam veevoeder op basis van bacteriën

De teelt van voeders waarin microbieel eiwit verwerkt werd, vereist blijkbaar 6 procent minder landbouwgrond. Bovendien zouden we er 7 procent stikstof en 8 procent CO2 mee kunnen besparen.

6 juli 2018

Lees meer

MVO – Multinationals nemen uitstoot leveranciers onder de loep

De toeleveringsketen van een bedrijf produceert gemiddeld vier keer meer uitstoot dan de eigen activiteiten. CDP verzamelt al meer dan 10 jaar duurzaamheidsgegevens van bedrijven, organisaties en overheden. Die stelt de non-profitorganisatie vervolgens ter beschikking aan haar leden.

2 juli 2018

Lees meer

Meest recente editie van ecoTips Bizznews4all in webpaperformaat

Lees je nieuwsberichten liever in webpaperformaat dan via een nieuwsbrief of via aparte items op onze website? Hier vind je steeds de meest recente editie van ecoTips Bizznews4all!

15 mei 2018

Lees meer

MAGAZINE ecoTips over ECOKNOWLEDGE

Het 2de ecoTips magazine van 2018 focust op ECOKNOWLEDGE: kennis, opleidingen, netwerken en MVO. Je leest de inhoud hier.

12 juni 2018

Lees meer

ECOREPORTAGE Wat is de economische en maatschappelijke meerwaarde van MVO

Steeds meer bedrijven en organisaties doen inspanningen, al of niet onder druk van hun leveranciers, om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. In deze ecoreportage van MVO Vlaanderen bekijken we hoe dit ook economisch en maatschappelijk meerwaarde kan opleveren.

13 juni 2018

Lees meer

PLASTICS – Een beter overheidsbeleid tegen wegwerpplastics in 10 stappen

Het VN-Milieuprogramma publiceerde een rapport omtrent de globale aanpak van plasticvervuiling anno 2018. Uit de studie bleek dat ze steeds sterker inzetten op het bannen van plastics voor eenmalig gebruik, maar er nog veel werk aan de winkel is. Daarom stellen de auteurs een tienstappenplan voor.

12 juni 2018

Lees meer

PEOPLE - HSE-professionals kampen met stress

Het takenpakket van milieucoördinatoren en preventieadviseurs blijft uitbreiden. En dat veroorzaakt stress. 66% van hen geeft aan zelf met een hoog tot zeer hoog stressniveau te kampen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wolters Kluwer Legal & Regulatory.

11 juni 2018

Lees meer

WATER – Drinkwaterbedrijven werken actieplan tegen waterschaarste uit

Op vraag van de regering werkten onze drinkwaterbedrijven een actieplan uit om het hoofd te bieden aan waterschaarste tijdens droge periodes. Het omvat onder andere een nieuw escalatieschema voor een verbeterde communicatie. Op die manier wordt het eenvoudiger om de gepaste maatregelen te nemen.

5 juni 2018

Lees meer

iPost - Nieuwe Green Deal bedrijven en biodiversiteit

Aandacht voor de biodiversiteit kan bedrijven, organisaties en steden/gemeenten heel wat voordelen opleveren. Door deel te nemen aan de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit kan je verkennen hoe investeringen in biodiversiteit op korte en lange termijn goed zijn voor je werknemers, klanten, en het imago.

5 juni 2018

Lees meer

ENERGIE – Conferentie, netwerkdorp en awards tijdens EU Sustainable Energy Week

De periode van 4 tot en met 8 juni werd door de Europese Commissie omgedoopt tot EU Sustainable Energy Week. Geïnteresseerden kunnen naar onze hoofdstad afzakken om deel te nemen aan een conferentie of om nieuwe contacten te leggen in een netwerkdorp. Daarnaast worden op 5 juni EU Sustainable Energy Awards uitgereikt.

28 mei 2018

Lees meer

MVO – Alpro bereikt nieuwe duurzaamheidsmijlpalen met ‘One Planet Thinking’ en B Corp-certificaat

Alpro past voortaan een nieuwe wetenschappelijke methode toe om de wereldwijde milieu-impact van bedrijfsbeslissingen in kaart te brengen. Daarnaast werd de duurzaamheidsstrategie van de Europese pionier in plantaardige voeding recent bekroond met een B Corp-certificaat.

25 mei 2018

Lees meer

ENERGIE – We gebruiken vandaag slechts 4,4% van het zonnepotentieel van onze daken

Op onze Vlaamse daken zou 95,6% meer zonne-energie opgewekt kunnen worden dan nu het geval is. Dat stelde het Vlaams Energieagentschap vast op basis van een recente analyse van de zonnekaart.

22 mei 2018

Lees meer

MOBILITEIT – Nieuwe wagens werden het voorbije jaar niet zuiniger

De nieuwe wagens die in de Europese Unie rondrijden, hebben vorig jaar ongeveer evenveel CO2 uitgestoten als in 2016. Nieuwe wagens zijn dus niet zuiniger geworden en dat is jammer. Tijdens de voorgaande jaren werd er immers wel steeds vooruitgang geboekt.

2 mei 2018

Lees meer

STAD - Citytrip naar een populaire en groene stad? Bekijk dan deze index.

Rangschik je de 50 populairste citytripbestemmingen ter wereld volgens de aanwezige hoeveelheid groen, dan komen Praag en Reykjavik als winnaars uit de bus. Dat blijkt uit de Groene Stedenindex van reisorganisatie Travelbird. Brussel en Antwerpen staan ook in de lijst, maar blijven hangen in de tweede helft van het klassement.

1 mei 2018

Lees meer

Circulaire economie – Pizzadeeg, koekjes, frisdrank en desserten op basis van restproducten

Op 25 april reikte Fevia de Food At Work Student Awards uit. Om kans te maken, moesten de 30 deelnemende jongerenteams het voedingsproduct van de toekomst ontwikkelen. Voor de studenten moet duurzaamheid daarbij duidelijk centraal staan. Heel wat inzendingen hadden immers een opvallend ecologisch kantje.

27 april 2018

Lees meer

ENERGIE – Overheid biedt garanties voor bedrijven die investeren in diepe geothermie

De Vlaamse regering keurde vandaag de waarborgregeling voor bedrijven die boren naar diepe aardwarmte definitief goed. De Vlaamse regering nam dit initiatief omdat deze boringen duur en risicovol zijn. De kans bestaat dat er minder warmte-energie gevonden wordt dan verwacht.

24 april 2018

Lees meer

ENERGIE - Steun voor testinfrastructuur wind-, golf- en getijdenenergie in Oostende

In Oostende zullen binnenkort testzones gebouwd worden om onderzoek te doen naar hernieuwbare energie uit wind, golven en getijden. De Vlaamse Regering maakte 735.400 euro vrij voor het “Blue Accelerator”-project van POM West-Vlaanderen. Daarnaast investeert Europa nog eens 1,5 miljoen euro in het initiatief en dragen ook verschillende andere organisaties en overheden een steentje bij.

22 april 2018

Lees meer

KLIMAAT - Hof van Cassatie verwerpt beroep Joke Schauvliege - Klimaatzaak nu echt van start?

Het Hof van Cassatie verwierp op 20 april het beroep van Joke Schauvliege in de Klimaatzaak. Dit betekent dat de eerdere gerechtelijke uitspraak die stelde dat de Klimaatzaakprocedure in het Frans gevoerd moet worden, definitief én uitvoerbaar wordt. Klimaatzaak kan met andere woorden eindelijk aan het proces beginnen.

20 april 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Europa verscherpt recyclagedoelstellingen

Op 18 april keurde het Europees Parlement het Circular Economy Package goed, een reeks maatregelen om de circulaire economie concreet vorm te geven. Europa wil evolueren naar een systeem waarin producten, materialen, en grondstoffen zo lang mogelijk waardevol gebruikt kunnen worden. We moeten dus met zijn allen beter gaan recycleren.

19 april 2018

Lees meer

Reeks over Belgische bedrijven en Sustainable Development Goals (SDG) in ecoTips wint persprijs Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO)

EcoTips is laureaat van de FRDO persprijzen voor de reeks over Belgische bedrijven en de Sustainable Development Goals. Deze reeks over Belgische bedrijven en de Sustainable Development Goals verschijnt vanaf juni in ecoTips magazine.

14 april 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Leuven wil het maken... en op 22 april ontdek je hoe

Neem op 22 april 2018 je defecte en kapotte spullen mee op café in Leuven? Die dag kan je er immers terecht in de Maakbar. Daar staan een aantal specialisten klaar om je smartphone, kleding, fiets,… samen met jou te herstellen.

12 april 2018

Lees meer

AFVAL – Mooimakers biedt financiële steun en begeleiding aan nette bedrijven

Wil je samen met collega's de handen uit de mouwen steken tegen zwerfvuil en sluikstorten? Dan is Mooimakers misschien wel naar jou op zoek. Het initiatief biedt immers financiële steun en begeleiding aan bedrijven die de openbare ruimte in Vlaanderen netter willen maken.

3 april 2018

Lees meer

MVO – PEFC Belgium bundelt 484 duurzame hout- en papierleveranciers

PEFC erkent in België bijna 500 fabrikanten en verhandelaars van duurzame hout- en papierproducten. Voor het vijfde jaar op rij, werden allemaal gebundeld in een uitgebreide catalogus.

2 april 2018

Lees meer

ENERGIE – Studiedag over het nieuwe energiesysteem op 8 mei (Leuven)

Op 8 mei 2018 organiseren COGEN Vlaanderen en Flux 50 in Korbeek-Dijle een studiedag over smart grids, blockchain en energiedelen.

31 maart 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Bebat stort zich op inzameling en recyclage van e-mobility batterijen

Bebat zal zich voortaan nog sterker gaan focussen op afgedankte EV-batterijen. De organisatie sloot zopas een overeenkomst met de federaties Traxio, Febiac en FEE voor de inzameling en de recyclage van afgedankte batterijen van onder andere hybride, plug-in en elektrische voertuigen. Ook milieuministers Joke Schauvliege en Céline Fremault ondertekenden het akkoord.

30 maart 2018

Lees meer

BODEM – Steunfonds voor sanering garage-, carrosserie- en landbouwmachinebedrijven in de maak

Het Tersana-fonds zal garage-, carrosserie- en landbouwmachinebedrijven die kampen met bodemverontreiniging zowel financieel als met expertise bijstaan. Ook het Oriënterend Bodem Onderzoek (OBO) zal voor deze sector wat eenvoudiger worden.

29 maart 2018

Lees meer

BIODIVERSITEIT – Worden de Polders van Kruibeke de publiekslieveling van de Natura 2000 Awards?

Natura 2000 overkoepelt meer dan 27.000 beschermde natuurgebieden in de EU. Om de bekendheid van dit netwerk te vergroten en de inspanningen van de Europese natuurbeschermers die erbij betrokken in de kijker te zetten, reikt de Europese Commissie jaarlijks de Natura 2000-prijs uit. Het Life+ project Scalluvia (Polders van Kruibeke) lijkt alvast goed op weg om de publieksprijs binnen te halen.

27 maart 2018

Lees meer

VOEDING - Belg blijft vlees eten, maar gaat er bewuster mee om

Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Vooral de smaak en de voedzaamheid zijn daar belangrijke redenen voor. Ook zit het genieten van een vers stukje vlees gewoon in onze eetgewoonten ingebakken.

28 maart 2018

Lees meer

LUCHTKWALITEIT - Kwaliteit binnenlucht onderbelicht

We brengen tot 90% van onze tijd binnenshuis door. Maar toch schenken we weinig aandacht aan de kwaliteit van de lucht die we tussen vier muren inademen. Die is immers een pak slechter dan vaak gedacht. En dat heeft niet alleen een rechtstreekse invloed op onze gezondheid, maar ook op onze werkprestaties en motivatie.

20 maart 2018

Lees meer

MVO - Winnaars Belgian Business Awards for the Environment bekend

Samenwerking tussen Janssen Pharmaceutica en De Neef Chemicals kaapt hoofdprijs weg op Belgian Business Awards for the Environment

13 maart 2018

Lees meer

ENERGIE - Vlaamse industrie bespaart jaarlijks het verbruik van 150.000 gezinnen

Begin 2015 sloot de Vlaamse overheid energiebeleidsovereenkomsten (EBO) af met 328 energie-intensieve bedrijven. Samen besparen zij jaarlijks het gemiddeld verbruik van 150.000 gezinnen, wat overeenkomt met de isolatie van een half miljoen daken.

13 maart 2018

Lees meer

ENERGIE - Strijd tegen energiefraude brengt 1,1 miljoen euro op

In 2017 hebben netbeheerders Eandis en Infrax 834 nieuwe dossiers opgestart rond energiefraude. In totaal vorderden ze 1,1 miljoen euro terug.

12 maart 2018

Lees meer

MAGAZINE ecoTips jan-feb-maa over Klimaat en Omgeving

De eerste editie van 2018 met als onderwerpen: - Zijn hout en papier echt (niet) duurzaam - De milieucoördinator is in de eerste plaats een manager - Hoe zou het nog zijn met de bodemsanering in Europa - Multimodaliteit op het autosalon - Duurzaam kantoormateriaal aankopen is eenvoudig maar niemand doet het - De papierketen toont meer ambitie inzake duurzaamheid - Europa is ambitieus ivm kunststof verpakkingen Wordt Vlaanderen wereldleider in grondstofhergebruik - Nieuwe ETS regels Europa - Een nieuw leven voor hout van oude schuren - Batterijtechnologie in de zonnepanelensector - 1 Europese markt is belangrijk voor Belgische bedrijven - Wereld Economisch Forum Davos: Bedrijven moeten nu onmiddellijk in actie schieten - Boekrecensie Eeuwige Winst - ...

12 maart 2018

Lees meer

TECHNOLOGIE - Tot 120.000 euro steun voor startups die de wereld kunnen veranderen

12 technologiestartups krijgen de steun van het Noorse Katapult Accelerator. Dit programma selecteerde voor de tweede keer enkele beloftevolle starters die een antwoord willen bieden op de belangrijkste mondiale uitdagingen.

6 maart 2018

Lees meer

MVO - Groene Sleutel erkent 129 milieuvriendelijke toerismebedrijven

In Vlaanderen pronken vanaf nu 129 logies, attracties, vergaderlocaties,… met een Groene Sleutel. 119 reeds bestaande Green Key-bedrijven verlengden hun erkenning. Daarnaast voegden 10 nieuwe ondernemingen zich bij de groep, waaronder voor het eerst ook enkele restaurants.

5 maart 2018

Lees meer

MVO – Duurzaamheidsrapportage: Belangrijkste uitdagingen… én oplossingen

Onlangs publiceerde BSR een rapport met de belangrijkste uitdagingen met betrekking tot MVO-rapportage. Daarbij stelt het netwerk ook enkele oplossingen voor. We zetten de belangrijkste bevindingen voor jullie op een rijtje.

27 februari 2018

Lees meer

MVO - Duurzaamste managers en ondernemers van het jaar bekroond

Eric de Deckere van Havenbedrijf Antwerpen en Philip Van Kelst van Kasteelhoeve Wange winnen CSR Professional of the Year Award

26 februari 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Babycollectie uit afval in de maak

Tijdens het eerste levensjaar van hun kersverse baby, spenderen ouders gemiddeld 6.500 euro aan kinderspullen. Wie dat budget duurzaam en lokaal wil spenderen, krijgt binnenkort meer keuze.

23 februari 2018

Lees meer

AFVAL – Surfers ruimen stranden op

Surfers verzamelden vorig jaar 1.332 m3 afval op stranden en oevers in Europa. Deze cijfers werden verzameld door de NGO Surfrider Europe. Ook in Vlaanderen voeren surfers actie om aandacht te vragen voor de afvalproblematiek.

21 februari 2018

Lees meer

MVO - Inschrijvingen Belgische Energie- en Milieuprijs geopend

Sinds 2006 zette de Belgische Energie- en Milieuprijs meer dan 2.300 personen, organisaties, overheden en bedrijven in de bloemetjes. Wie dit jaar wil deelnemen, moet zich ten laatste op zondag 22 april kandidaat stellen.

20 februari 2018

Lees meer

ENERGIE - 15,4 miljoen euro steun voor groene-warmteprojecten

Projecten rond benutting van restwarmte, de opwekking van biomethaan, het gebruik van kleinschalige biomassa en diepe geothermie kunnen opnieuw een steunaanvraag indienen bij de Vlaamse overheid.

19 februari 2018

Lees meer

STADSONTWIKKELING – Vlamingen ontwerpen en bouwen onthaalpoort in Nijmegen, de groenste stad van Europa

Als European Green Capital 2018 verwacht het Nederlandse Nijmegen dit jaar heel wat internationale duurzaamheidstoeristen. Architect Chris Poulissen (NP-Bridging) legt ons uit waarom de stad haar bezoekers verwelkomt in een paviljoen ontworpen en gebouwd door Vlaamse ondernemers.

19 februari 2018

Lees meer

MAATSCHAPPIJ – Bedrijven schenken gebruikte computers zelden aan goede doel

Slechts één op de vier Belgische bedrijven schenkt oude computers aan het goede doel. Nochtans bestaan er professionele organisaties zoals Close the Gap die het erg gemakkelijk maken om je IT-materiaal een tweede leven te geven in de derde en vierde wereld. Ze wissen de toestellen, schonen ze op en hergebruiken ze voor onder andere educatieve projecten in België en Afrika.

14 februari 2018

Lees meer

WATER – Presenteer je paper op Ultrapure Micro 2018 (Texas)

Voer je onderzoek naar ultrapuur water, watermanagement, natte processen of hoogzuivere chemicaliën? Dan is Global Water Intelligence, uitgever van diverse publicaties voor de wereldwijde waterindustrie, misschien wel naar jouw studie op zoek.

11 februari 2018

Lees meer

STUDIEDAG IMJV Integraal Milieujaarverslag

Elk bedrijf produceert afvalstoffen. Bepaalde bedrijven moeten aan de Vlaamse overheid doorgeven welke afvalstoffen ze hebben geproduceerd of uitgestoten in het voorbije jaar. Dat kan met een ‘Integraal Milieujaarverslag’ (IMJV).

9 februari 2018

Lees meer

ONDERNEMEN - Wereldberoemde duurzaamheidsexpert aan de slag in België

Op 1 februari 2018 ging niemand minder dan Wayne Visser aan de slag op de Antwerp Management School (AMS). Hij zal hier drie jaar lang onderzoek voeren, tools ontwikkelen en studieprogramma’s optimaliseren. Bovendien is hij nog op zoek naar vooruitstrevende bedrijfsleiders om mee samen te werken.

8 februari 2018

Lees meer

iPOST - Beurs Maintenance en Pumps & Valves: voor de 4de keer een gedroomde combinatie

Op 21 en 22 maart 2018 opent Antwerp Expo haar deuren voor de duobeurs MAINTENANCE en PUMPS & VALVES. Met meer dan 340 exposanten bieden deze technologiebeurzen een totaalbeeld van de oplossingen en innovaties in beide sectoren. Er is een rijkelijk gevuld randprogramma met onder andere de Digital Innovation Tour, de ‘BEMAS Innovation Award’ en een reeks ‘Masterclasses’.

7 februari 2018

Lees meer

MOBILITEIT – Extra tegemoetkomingen voor elektrische auto’s en waterstofwagens

Om een versnelling hoger te schakelen in de vergroening van ons wagenpark besloot de regering om het premiesysteem uit te breiden.

6 februari 2018

Lees meer

Sorry you missed it, ecoTips extra artikels voor abonnees

Op de nieuwspagina van ecoTips vind je heel wat interessante info over duurzaam ondernemen. Maar abonnees krijgen nog veel meer. Wat dacht je van een artikel over de nieuwe Europese strategie rond plastics, of een analyse van de Europese energiemarkt? Zorg dat je ze niet mist! Neem een ecoTips abonnement.

1 februari 2018

Lees meer

Christian Felber komt naar België - groene economie

Hoe ziet een economie eruit die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen zicht geeft op een goed leven? De Oostenrijkse econoom Christian Felber maakt een scherpe analyse én biedt een inspirerend antwoord. Op 6 maart is hij in het land voor een lezing. Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, UGent; OIKOS; het Departement Omgeving en The Shift nodigen u hiervoor graag uit.

29 januari 2018

Lees meer

ONDERNEMEN - Gezocht: Duurzame technologie voor Africa

Via de wedstrijd “Sustainable Technology for Africa” (SusTech4Africa) willen Ondernemers voor Ondernemers, VITO en The African Diaspora Projects Initiative duurzaam ondernemerschap in Afrika stimuleren.

26 januari 2018

Lees meer

Interessante Belgische voorbeelden in de circulaire economie

België is een nettobijdrager aan de Europese unie. Dat betekent dat we jaarlijks meer geld bijdragen dan dat we er rechtstreeks uithalen. Je zou daaruit kunnen besluiten dat België een slechte deal gemaakt heeft met Europa. Maar een aantal Belgische voorbeelden in de circulaire economie en in onderzoek bewijzen iets anders.

Lees meer

ENERGIE - Zonnedelen moet voordelen PV-installaties voor iedereen toegankelijk maken

De zon schijnt voor iedereen, maar niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Anderzijds beschikken heel wat organisaties en bedrijven over geschikte daken, maar niet over de fondsen om fotovoltaïsche panelen te installeren. Het project zonnedelen wil deze partijen samenbrengen om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren.

25 januari 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – 1 miljoen dollar voor nieuwe duurzame verpakkingsmaterialen

Op 23 januari 2018 maakte de Ellen MacArthur Foundation op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum de winnaars bekend van de Circular Materials Challenge. De organisatie verdeelde een som van 1 miljoen dollar onder 5 projecten die op zoek gaan naar nieuwe herbruikbare of afbreekbare verpakkingsmaterialen.

24 januari 2018

Lees meer

Analyse van de Europese energiemarkt en een vooruitblik

De Europese energiemarkt is in transitie maar die transitie verloopt chaotisch. Toch wordt er verwacht dat de transitie al binnen 10 jaar volbracht zal zijn.

Lees meer

ENERGIE - Vlaanderen lanceert grootste CO2-neutrale smart grid van Europa

In het researchpark van Zellik (Asse) wordt druk gewerkt aan het Green Energy Park, een duurzaam warmte- en elektriciteitsnet dat gevoed wordt door zonnepanelen en windmolens en bovendien zelfstandig kan functioneren. Het slimme energienet is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Flux50, de Vlaamse Energiecluster.

23 januari 2018

Lees meer

MILIEU – Alle verontreinigde gronden voor 2036 aangepakt

De bodemsanering en -bescherming in Vlaanderen wordt sinds 2006 wettelijk gekaderd door het Bodemdecreet. Vorig jaar keurde het Vlaams parlement enkele belangrijke wijzigingen aan dit decreet goed die ervoor moeten zorgen dat de sanering van alle verontreinigde gronden in Vlaanderen tegen 2036 is opgestart.

21 januari 2018

Lees meer

KLIMAAT - Leerlingen gaan zelf aan de slag met weerstation

Op 16 januari kwamen een aantal secundaire scholen samen op het VAC in Gent. Al deze instellingen volgen momenteel een tweejarig klimaattraject. Op de Gentse Sint-Bavohumaniora staat bijvoorbeeld al een tijdje een weerstation van de UGent in de tuin. Door leerlingen hier zelf mee aan de slag te laten gaan, kan de school hun klimaatkennis, -vaardigheden en -bewustzijn extra versterken.

16 januari 2018

Lees meer

ENERGIE – Warmtepompen ondergewaardeerd bij bedrijven en overheid

Jaarlijks worden er in ons land immers minder dan 10.000 warmtepompen verkocht. Dit staat in schril contrast met de 200.000 verwarmingsketels die elk jaar vlotjes de toonbanken over gaan. Maar de beperkte kennis over warmtepompen is niet de enige reden waarom deze efficiënte toepassing van hernieuwbare energie in Vlaanderen maar moeilijk uit de startblokken kan schieten.

15 januari 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE: Dell recycleert e-goud in moederborden

Deze lente brengt Dell de eerste laptop op de markt met een moederbord waarin gerecycleerd goud verwerkt werd. Volgens het bedrijf zouden er volgend jaar miljoenen van dergelijke moederborden van de band kunnen rollen. Momenteel wordt slechts 12,5% van alle e-waste – of elektronisch afval – hergebruikt in nieuwe producten.

14 januari 2018

Lees meer

De nieuwe Plastics Strategy van de Europese Unie

EU stelt ambitieuze strategie in verband met kunststoffen en plastics voor. Alle kunststof verpakkingen op de Europese markt in 2030, moeten recycleerbaar zijn.

Lees meer

MVO – Tuincentra gaan voor groen… letterlijk en figuurlijk

De Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) wil leden inspireren rond duurzaam ondernemen. Enkele actieplannen, een groenscan en zelfs een heuse mascotte, moeten de tuin- en plantencentra van ons land helpen om concrete stappen te zetten.

11 januari 2018

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE – Vanaf 2019 alle plastic verpakkingen in de blauwe zak

Nog een jaartje moeten we onze plastic verpakkingen verdelen over verschillende vuilniszakken, maar vanaf 2019 mogen ze allemaal samen in de blauwe zak. Fost Plus, de vereniging die de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België coördineert, is tevreden. Volgens de organisatie is het nieuwe systeem niet alleen een welkome vereenvoudiging voor de burgers, maar ook een stap in de richting van een totaal omvattende recyclageoplossing voor alle verpakkingen die op de markt worden gebracht.

7 januari 2018

Lees meer

MOBILITEIT - Nieuwe subsidie voor ecologisch en veilig goederenvervoer

Ondernemingen die investeren in groen en veilig goederentransport over de weg kunnen sinds november tot 100.000 euro steun krijgen. Op deze manier wil de Vlaamse overheid maximaal inzetten op de vergroening en verkeersveiligheid van vrachtwagens.

6 januari 2018

Lees meer

ENERGIE - Dringend nood aan grote zonneprojecten

Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 werd in Vlaanderen geen enkel groot zonnepark meer gebouwd. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) besliste dat het op stapel staande Kristal Solar Park (Lommel) voorlopig de maximale bandingfactor krijgt en dus zal kunnen rekenen op een subsidie van 6 miljoen euro per jaar. De steunperiode zou 15 jaar duren.

5 januari 2018

Lees meer

KLIMAAT – Oceanen stikten al eerder door overvloedige aanvoer van nutriënten

Vijf keer al, werd de Aarde sinds haar ontstaan getroffen door een uitstervingsgolf. De Devoon massa-extinctie was de tweede in het rijtje. Samen met een internationaal wetenschappersteam legde geoloog David De Vleeschouwer (Universiteit Bremen | VUB) enkele interessante nieuwe inzichten rond deze uitstervingsronde bloot. Bijna al het leven in de oceanen werd toen verstikt door een overdreven aanvoer van nutriënten,… en dat klinkt ons wel bekend in de oren.

4 januari 2018

Lees meer

TECHNOLOGIE – i-Cleantech Vlaanderen en VITO verenigen expertise

Sinds 1 januari 2018 bundelen de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en i-Cleantech de krachten. Op deze manier hopen de organisaties de Vlaamse voortrekkersrol op vlak van Clean technology verder te versterken.

3 januari 2018

Lees meer

ENERGIE – Nieuw: Energielabel voor verwarmingstoestellen

Wie de laatste jaren op zoek ging naar een nieuwe koelkast, wasmachine, televisie, oven,… kent ze ondertussen wel: de veelkleurige labels waarvan je de energiezuinigheid van je nieuwe apparaten kan aflezen. Deze energielabels zijn al jaren verplicht voor heel wat toestellen. Maar sinds 1 januari 2018 moeten ook verwarmingsapparaten zoals kachels over een energielabel beschikken.

2 januari 2018

Lees meer

KLIMAAT - Vlaams productiehuis draait eerste CO2-neutrale televisiereportage van Europa

De eerste CO2-neutrale televisiereportage van Europa is een feit... en dat hebben we te danken aan een Vlaams productiehuis. Het Hoegaardse Tamara Twist draaide een realityreeks over Vlamingen die de woestijn in Burkina Faso herbebossen. De koolstofdioxide die tijdens de productie de lucht in werd gestuurd, compenseert het bedrijf nu door een bos aan te laten planten dat de komende 20 jaar ongeveer 15 ton CO2 zal omzetten in hout.

1 januari 2018

Lees meer

VACATURE voor een milieuconsultant bij M-tech in Gent

In het kader van verdere uitbreiding is M-tech op zoek naar een milieuconsultant voor haar kantoor in Gent. Ideaal voor bachelor of master in milieurichting.

21 december 2017

Lees meer

ARBEIDSMARKT - Nog steeds veel openstaande vacatures in sector

Begin dit jaar maakten we een analyse van de arbeidsmarkt in de milieu- en duurzaamheidssector. In december kijken we even of deze verder geëvolueerd is.

18 december 2017

Lees meer

ENERGIE - Resultaten burgerbevraging energiepact online

Een paar weken geleden nodigden we je uit om deel te nemen aan de burgerbevraging over het energiepact. De resultaten staan nu online.

11 december 2017

Lees meer

OMGEVINGSVERGUNNING definitief van start op 1 januari 2018

Na een lange aanloopperiode en heel wat onduidelijkheden gaat de omgevingsvergunning in Vlaanderen definitief van start op 1 januari 2018. Alles gaat dan via het omgevingsloket.

8 december 2017

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Nu ook refurbishment van zonnepanelen mogelijk

PV CYCLE, de vzw die de aanvaardingsplicht van zonnepanelen organiseert namens haar leden, biedt nu ook refurbishment van zonnepanelen aan.

5 december 2017

Lees meer

ENERGIE - Warmtenet Mol en Dessel van start in 2018

De nieuwe geothermische centrale in Mol zal honderden gebouwen in de gemeenten Mol en Dessel van warmte voorzien. Eandis start met het project in 2018.

30 november 2017

Lees meer

MAGAZINE - ECOTIPS december over hernieuwbare en duurzame energie

Het decembernummer van ecoTips focust op hernieuwbare en duurzame energie. Maar er komen natuurlijk nog andere onderwerpen aan bod. Lees het hier.

30 november 2017

Lees meer

EUROPA - Meningen verdeeld in stemming energiebesparingsbeleid

Op 28 november vond in het Industrie Comité van het Europees Parlement een stemming plaats over het Europese energiebesparingsbeleid. De meningen zijn verdeeld.

30 november 2017

Lees meer

MOBILITEIT - Netwerk supersnelle laadpunten in Europa in de maak

Nu elektrisch rijden meer ingang vindt, blijft de vraag hoe en waar we snel energie kunnen tanken wanneer we met onze elektrische wagen de baan op gaan.

29 november 2017

Lees meer

WETENSCHAP - Zeewier kan zich aanpassen aan klimaatwijzigingen

Wetenschappers onderzochten hoe zeewier dat in het Noordpoolgebied voorkomt, reageert op klimaatwijzigingen. Blijkt dat deze planten zich goed kunnen aanpassen.

28 november 2017

Lees meer

MVO - VDAB plant 10.000 nieuwe bomen, in lijn met SDG-doelen

Op 26 november plantte de VDAB in elke Vlaamse provincie een bos van 1 hectare aan. In totaal plantte de organisatie 10.000 nieuwe bomen aan.

26 november 2017

Lees meer

ENERGIE - Biomassacentrale Max Green Gent mag langer openblijven

Op 24 november besliste de Vlaamse regering dat de biomassacentrale Max Green uit Gent langer mag openblijven. Ze krijgen meer groenestroomcertificaten.

24 november 2017

Lees meer

ENERGIE - EnergieBeleidsOvereenkomsten verlengd tot 2022

De Vlaamse regering heeft op de verlenging van de EnergieBeleidsOvereenkomsten (EBO’s) tot 2022 goedgekeurd. In de 1ste ronde werd al 4.833 GWh bespaard.

21 november 2017

Lees meer

KLIMAAT - België maar 32ste op Climate Change Performance Index

Elk jaar brengen Germanwatch, Climate Action Network en NewClimate Institute een index van landen uit. Ze bekijken daarin hoe elk land het doet op klimaatvlak.

16 november 2017

Lees meer

KLIMAAT - Bomen planten tegen de klimaatopwarming

In het Emission Gap Report van UNEP wordt bebossing, herbebossing en bosbeheer aangehaald als een goeie manier om CO2 uit de lucht te halen. Op 26/11 voeg je de daad bij het woord ...

15 november 2017

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Milieuvergunning voor plasma-installatie

Group Machiels krijgt milieuvergunning voor plasma-installatie in Houthalen-Helchteren. Deze zet 18 milj. ton Remo-afval om in energie, bouwmaterialen en grondstoffen.

14 november 2017

Lees meer

SMART CITIES - Ook Belgische steden in Smart Cities Index

100 steden staan er in de op 8 november gepubliceerde Smart Cities Index. En er staat ook een Belgische stad in de lijst. Brussel staat op plaats 62.

7 november 2017

Lees meer

KLIMAATOPWARMING - Bedrijven moeten het gat dichtrijden

In de strijd tegen de klimaatopwarming vullen de beloftes van COP21 Parijs maar 1/3de van de noden in. Wie rijdt het gat dicht? De wereld kijkt naar de bedrijven!

31 oktober 2017

Lees meer

COMMUNICATIE - Welke rol spelen nieuwe media in MVO-communicatie?

Bedrijven houden zich steeds meer bezig met MVO maar hoe communiceren ze daarover? Matt Workman onderzocht dit aan de universiteit van Southampton. Lees ze hier

26 oktober 2017

Lees meer

ECOPRODUCT Lijst groene elektronica bekendgemaakt door Greenpeace

Greenpeace maakte recent een lijst van bedrijven die actief zijn in elektronica. De 'guide to greener electronics' zet de meest duurzame producten op een rij.

25 oktober 2017

Lees meer

ENERGIE - Energiecoaching voor Gentse ondernemers verlengd

Om ondernemers te helpen hun energieverbruik te verlagen, biedt de Stad Gent aan alle Gentse ondernemers energiecoaching aan. Wegens succes werd dit verlengd.

20 oktober 2017

Lees meer

COP21 Wat zijn de uitdagingen voor de implementatie

COP21 ligt ondertussen bijna 2 jaar achter ons. Maar de implementatie van het klimaatakkoord van Parijs is nog lang niet afgerond, zelfs amper gestart.

18 oktober 2017

Lees meer

ENERGIE Laat je stem horen aan het interfederaal energiepact

Van 17 okt. tot en met 5 nov. kan iedereen meewerken aan de ontwikkeling van het interfederaal Energiepact, een visie op het toekomstig energiebeleid in België.

17 oktober 2017

Lees meer

Nieuwe themadag Global Recycling Day op 18 maart 2018

Voor elk thema is er een dag en vanaf nu ook voor wereldwijd recycleren: Global Recycling Day op 18 maart 2018.

16 oktober 2017

Lees meer

VACATURE bij Profex voor een assistent bodem

In deze functie ben je verantwoordelijk voor de ondersteuning van de consultants van de bodemafdeling. Kantoor Beringen of Wetteren.

15 oktober 2017

Lees meer

VACATURE bij Profex voor een consulent bodem

Als consulent bodem ondersteun je de projectleiders bij het uitvoeren van de projecten, en dit doe je met een zelfstandige aanpak. Kantoor Wetteren of Beringen.

11 oktober 2018

Lees meer

MOBILITEIT - Wie is tevreden over elektrische wagen?

96% van de gebruikers is tevreden over elektrische wagen. De grootste drempels blijven de actieradius en het gebrek aan publieke laadpalen.

2 oktober 2017

Lees meer

ENERGIE - Vlaamse energielening uitgebreid vanaf 1 oktober

Vanaf 1 okt. 2017 wordt de Vlaamse energielening uitgebreid. Intrest bedraagt 2% voor de alg. doelgroep, 1% voor verenigingen en 0% voor de sociale doelgroep.

1 oktober 2017

Lees meer

STAD - Groen in steden is noodzakelijk

Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen streeft naar een hoger ruimtelijk rendement maar met voldoende groen in wijken en buurten. Groen in steden is belangrijk.

2 oktober 2017

Lees meer

iPOST - Brengt jouw bedrijf verpakte goederen op de markt?

In orde met de recyclage wetgeving aan zeer gunstige condities !

1 oktober 2017

Lees meer

MAGAZINE ecoTips17.5 over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Het september-oktobernummer van ecoTips focust op maatschappelijk verantwoord ondernemen, of kort MVO. We brengen verschillende cases, van IKEA, ArtisanHub, ICT

29 september 2017

Lees meer

ENERGIE Brandstofcel micro-WKK in residentiële omgeving

Deze innovatieve installaties zijn recent in België te koop, maar hebben hun betrouwbaarheid reeds bewezen in het buitenland. Minister Tommelein bracht bezoek.

20 september 2017

Lees meer

MATERIALEN - Nieuwe Code Goede Praktijk voor inzameling afvalolie

De code is een extra hulpmiddel om PCB-contaminatie te vermijden door vervuilers te wijzen op hun verantwoordelijkheden en werd geschreven door Go4Circle.

20 september 2017

Lees meer

ENERGIE - Zonneboilers, warmtepompen wegen zwaarder in E-peil

De Vlaamse regering heeft het voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd om de rekenmethodiek ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ (EPB) te optimaliseren.

20 september 2017

Lees meer

ZWERFVUIL - Flitsmarathon tegen zwerfvuil van 18 tot 24 september

Over heel Vlaanderen zullen meer dan 1.000 handhavers een week lang (van 18 tot 24 september) verscherpte controles uitvoeren op zwerfvuil en sluikstort.

18 september 2017

Lees meer

VAKBEURS Recycling: Reduce ReUse en Recycling

Vakbeurs Recycling maakt hoofdthema voor 2017 bekend: Reduce, ReUse en Recycling, ecoTips is partner!

18 september 2017

Lees meer

MOBILITEIT - Elektrisch rijden in bedrijven en organisaties

In de vierde editie van ecoTips 2017 hebben we het uitgebreid over elektrisch rijden. Lees hier het voorwoord van hoofdredacteur Hilde De Wachter.

4 september 2017

Lees meer

BEDRIJVEN - Gebiedsgerichte aanpak leegstaande bedrijfsruimten

Het Departement Omgeving ging in een studie na hoe effectief het instrumentarium voor leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten is.

8 augustus 2017

Lees meer

Sustainable Partnerships Award 2017: doe mee!

Ook dit jaar gaat The Shift op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden van co-creatie.

8 augustus 2017

Lees meer

MAGAZINE - ecoTips juli/augustus over CLEANTECH en ECODESIGN

In de augustuseditie van ecoTips hebben we het uitgebreid over CLEANTECH en ECODESIGN: elektrisch rijden, nieuwe batterijtechnologie, design for recycling ...

7 augustus 2017

Lees meer

Calculate your own Overshoot Day and #movethedate

Global Footprint Network, an international research organization, is marking Earth Overshoot Day with the launch of a new mobile-friendly Footprint calculator.

4 augustus 2017

Lees meer

Projectstudie: Milieuvriendelijke voertuigen

Van 11 september 2017 tot en met 25 september 2017 kan je een projectaanvraag voor 2017 indienen voor milieuvriendelijke voertuigen.

4 augustus 2017

Lees meer

MANAGEMENT - Duurzaam hout werkt niet altijd

Certificaten voor duurzame houtproductie werken in bepaalde regio’s averechts, waardoor de productie ervan niet meer toeneemt. Dat berekende Universiteit Gent.

30 juli 2017

Lees meer

ENERGIE - Digitale meters weer stap dichterbij

De Vlaamse regering heeft het ontwerpdecreet Digitale Meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd.

17 juli 2017

Lees meer

NATUUR - Hoekstenen Vlaams natuurbeleid definitief goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft de uitvoeringsbesluiten over het vernieuwde natuurdecreet definitief goedgekeurd.

25 juli 2017

Lees meer

BODEM - Ondersteuning scholen uitvoering verplicht bodemonderzoek

Op basis van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 heeft een groot aantal scholen (zo'n 300) de verplichting om een oriënterend bodemonderzoek uit te voeren.

25 juli 2017

Lees meer

STUDIEDAG - SummerSchool Catsense nanomaterialen duurzame energie

Van 11 tot 14 september houdt Catsense een Summer School in Leuven. Het consortium onderzoekt & ontwikkelt nieuwe soorten katalysematerialen en biosensoren.

17 juli 2017

Lees meer

BEDRIJVEN - Steeds meer bedrijven vergroenen

Milieumanagement is voor bedrijven uitgegroeid van groene optie tot strategische waarde voornamelijk als reactie op consumenten die duurzamer producten wensen.

17 juli 2017

Lees meer

ENERGIE - Overschot groenestroomcertificaten met kwart gedaald

Certificatenrapport VREG: in 2016 tegengestelde tendensen op de certificatenmarkten in Vlaanderen. Voor het eerst daalt overschot aan groenestroomcertificaten.

17 juli 2017

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE - Open Call Circulaire economieprojecten

Minister van Omgeving Joke Schauvliege maakt 1,7 miljoen euro vrij voor circulaire economieprojecten in Vlaanderen. Neem deel!

17 juli 2017

Lees meer

DUURZAME ONTWIKKELING - België stelt voortgangsrapport voor

Het Nationaal Vrijwillig Rapport geeft een ruim overzicht van Belgische initiatieven die bijdragen aan de realisatie van Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.

26 juli 2017

Lees meer

VOEDING-Ammoniakemissies stijgen opnieuw in Europa

Sinds 1990 dalen ammoniakemissies in Europa. Maar sinds 2015 stijgt de uitstoot opnieuw. De landbouw (dus onze voeding) is verantwoordelijk voor die stijging.

12 juli 2017

Lees meer

MOBILITEIT-Elektrische bedrijfsvloot remmen en gas geven tegelijk

Als je de berichtgeving van de laatste maanden mag geloven, dan rijden we binnenkort allemaal elektrisch. De hoeraberichten volgen elkaar in sneltempo op.

12 juli 2017

Lees meer

MVO Nederland en De Groene Zaak bundelen de krachten

MVO Nederland en De Groene Zaak bundelen de krachten om de omslag naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie sneller te realiseren.

11 juli 2017

Lees meer

Meer dan 2.000 milieuovertreders bestuurlijk beboet

Meer dan 2.000 milieuovertreders kregen in 2016 een bestuurlijke geldboete of een bestuurlijke transactie van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

10 juli 2017

Lees meer

EIB lends 100 million € to Elia for Belgian electricity network

The European Investment Bank (EIB) and Elia have concluded a loan agreement for 100 million euros with a tenor of 7 years.

5 juli 2017

Lees meer

Ronde van Vlaanderen toont klimaatverandering aan

Met 36 jaar aan archiefbeelden van de Ronde van Vlaanderen detecteerden onderzoekers van de UGent de effecten van klimaatverandering, oa. door bomen.

5 juli 2017

Lees meer

VOEDING Is Vlaamse soja valabel alternatief?

Alpro, AVEVE, ILVO en het Departement Landbouw en Visserij hebben samen de schouders gezet onder de Vlaamse teelt van soja voor de voedingssector.

29 juni 2017

Lees meer

EVENTVERSLAG ecoTips Bizzclub bij imec op 6 juni 2017

Op 6 juni organiseerde ecoTips zijn eerste Bizzclub bij imec in Leuven. Je leest hier het verslag en de presentaties over zonnepanelen, batterijtechnologie enz.

29 juni 2017

Lees meer

KLIMAAT - App For Good stimuleert klimaatvriendelijke levensstijl

For Good is een start-up uit Antwerpen die duurzaamheid leuk, eenvoudig en laagdrempelig wil maken, met behulp van een mobiele app en ecologische Challenges.

29 juni 2017

Lees meer

MOBILITEIT - Groene fiscaliteit bestelwagens feit vanaf 1 juli

Lichte milieuvriendelijke bestelwagens die vanaf 1/7/17 worden ingeschreven, betalen minder tot geen verkeersbelasting meer. Ook reeds ingeschreven voertuigen!

29 juni 2017

Lees meer

Circulaire economie - oproep voor biogebaseerde industrie

Biogebaseerde industrieën zouden in de EU een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van de Europa 2020-strategie.

15 juni 2017

Lees meer

ENERGIE - zonnepaneleninstallaties Vlaanderen bijna verdubbeld

Uit cijfers van Eandis en Infrax blijkt dat in 2017 al 16.863 zonnepanelen-installaties werden aangemeld, bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar

12 juni 2017

Lees meer

CIRCULAIRE ECONOMIE Go4Circle zoekt afzetmogelijkheden afval

Op 8 juni raakte bekend dat Vlaanderen 1,17 miljoen ton afval invoert, omdat onze regio een autoriteit is op vlak van recyclage.

14 juni 2017

Lees meer

ECOKNOWLEDGE SBM Opleidingen

SBM (Skills voor Bedrijf en Medewerkers) heeft een jarenlange traditie in theoretisch onderbouwde, pragmatische opleidingen. Ontdek wie we zijn!

13 juni 2017

Lees meer

ECOKNOWLEDGE CSR Campus over starten met circulaire economie

Wat is circulaire economie en hoe begint u eraan? Wilt u graag weten wat circulaire economie kan betekenen voor u en uw organisatie?

11 juni 2017

Lees meer

ECOPINIE Marcel Frère over belang van opleidingen en ecoknowledge

Je hebt het waarschijnlijk ook al gemerkt: de kwaliteitseisen en wettelijke vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen, worden steeds complexer.

14 juni 2017

Lees meer

ECOKNOWLEDGE Opleidingstendensen in Vlaanderen

Grote thema’s, concrete dossiers. Dat zijn de opleidingstendensen in Vlaanderen. En een divers aanbod aan onderwerpen.

1 juni 2017

Lees meer

ECOKNOWLEDGE ecoTips 17.3 met focus op ecoknowledge - opleidingen

Ecoknowledge, voor elk wat wils. Deelnemers aan opleidingen hebben het graag praktisch, zo blijkt. Online opleidingen volgen, breekt vooralsnog niet door.

1 juni 2017

Lees meer

10 jaar REACH: Belgische bedrijven registreerden 1800 stoffen

10 jaar na start van REACH zijn er in ons land 1794 stoffen geregistreerd. Agoria deed enquête bij bedrijven over hun bevindingen: goed voor milieu maar complex

1 juni 2017

Lees meer

Minister Vandeput vergroent wagenpark federale overheid

Minister Steven Vandeput heeft een ambitieus plan om het wagenpark van de federale overheid te vergroenen. Hij wil op korte tijd naar 25% groene wagens.

31 mei 2017

Lees meer

ecoTips is partner van Duurzaamheidsevent 12 okt SEE en UHasselt

Op 12 oktober organiseert UHASSELT – School of Expert Education (UHASSELT SEE) haar duurzaamheidsevent. ecoTips is partner. Ontdek hier het programma.

18 mei 2017

Lees meer

Impacts World 2017 in Potsdam zoekt sprekers

Impact World is een internationale conferentie over klimaatimpact. De volgende editie heeft plaats in Potsdam, van 11-13 oktober 2017. Zelf presenteren kan!

18 mei 2017

Lees meer

Geef je mening over nieuwe MBO afvalbanden (tot 5 juni)

De Vlaamse Regering is een consultatieronde gestart over de nieuwe MBO afvalbanden. Geef ook je mening. Dat kan tot 5 juni. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Lees meer

ISO werkt aan standaard om klimaatactie te meten ISO 14080

ISO werkt momenteel aan een standaard om op een efficiënte manier klimaatacties te definiëren en in praktijk te brengen. Lees meer over deze nieuwe standaard.

18 mei 2017

Lees meer

Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten en concessies gepubliceerd

In het juninummer van ecoTips lees je een interessant artikel over de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten en concessies. De nuttige links vind je hier terug.

9 mei 2017

Lees meer

ECOREPORTAGE Nieuwe mogelijkheden zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en bieden dus een interessante opportuniteit om de prijs van uw energie voor een deel te stabiliseren. Hoe? Lees verder!

9 mei 2017

Lees meer

Nieuw Europees natuuractieplan tvv burgers en economie

De Europese Commissie heeft nieuw actieplan goedgekeurd om de bescherming van de natuur en de biodiversiteit in de EU te verbeteren tvv van burgers en economie.

30 april 2017

Lees meer

Premie elektrische voertuigen uitgebreid door Vlaamse regering

Vrijdag 28 april besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om de premie voor elektrische voertuigen uit te breiden

29 april 2017

Lees meer

ecoTips Bizznews van 20 april 2017

29 april 2017

Lees meer

ECOFINANCE Zal geld de wereld redden?

Geld en duurzaamheid, voor velen is het tegenstrijdig. Voor Hilde De Wachter, hoofdredacteur van ecoTips, is het complementair. Zoals complementaire munten ...

20 april 2017

Lees meer

Oost-Vlaamse intercommunales pleiten voor P+MD (paarse zak)

Vlaanderen houdt het kleurrijk als het op het inzamelen van plastics aankomt. Roze zak, paarse zak, ... De Oost-Vlaamse intercommunales pleiten voor de paarse.

20 april 2017

Lees meer

BUITENLAND windenergie Taiwan, tender Mauritius, stvz Chili

Buitenlandse mogelijkheden voor bedrijven in duurzaam ondernemen. Hier lees je de nieuwste opportuniteiten.

18 april 2017

Lees meer

Energiepremies voor ondernemers in Gent

Vanaf 1 april geeft Stad Gent tot 10.000 euro premies aan ondernemers die hun pand energiezuiniger maken. Het gaat oa. om isolerend glas, schrijnwerk, isolatie

18 april 2017

Lees meer

ecoTips Bizznews van 6 april 2017

ecoTips Bizznews van 6 april 2017 over inzameling van gemengde plastics, een goedgekeurd voorontwerp van wijziging bodemdecreet, ecoTips Bizzclub en veel meer

7 april 2017

Lees meer

ECOREPORTAGE Duurzaam schoonmaken, het kan!

Professionele schoonmaakproducten met duurzaamheidsgarantie, dat is waar Werner & Mertz garant voor staat. 'Green effective' zijn, noemen ze het zelf.

5 april 2017

Lees meer

ecoTips 17.2 met focus op ecofinance

Op 13 april komt ecoTips ecofinance uit. We hebben het over complementaire munten, ethisch beleggen, Europese subsidies, ... Bekijk hier de volledige inhoud!

5 april 2017

Lees meer

Voorontwerp wijziging bodemdecreet goedgekeurd

Op 31 maart keurde de Vlaamse Regering een voorontwerp van bodemdecreetswijziging + materialendecreet goed. Enkele Vlarebo artikels worden opgeheven.

5 april 2017

Lees meer

Vlaanderen is klaar voor de roze zak

Nu nog een proefproject, binnenkort de volgende stap in de recyclage van ons huisafval: Minister Schauvliege wil de inzameling van gemengde plastics uitbreiden.

4 april 2017

Lees meer

Zijn hybride business modellen toekomst voor circulaire economie?

Innoveren en waarde creëren met hybride businessmodellen, kan dat? Antwerp Management School zocht het uit, samen met ING, en publiceerde volgende resultaten.

24 maart 2017

Lees meer

Wereldwaterdag thema afvalwater: hoe zit het in Vlaanderen

Nalv. wereldwaterdag op 22 maart geven we een overzicht van de waterverontreiniging in Vlaanderen. Het thema van wereldwaterdag is dit jaar afvalwater.

21 maart 2017

Lees meer

Kmo's energie-efficiëntie verbeteren? ESCO4FvT onderzoekt

POM W-VL, Veolia en Ingenium onderzochten samen bij vijftien West-Vlaamse bedrijven of ESCO de energie-efficiëntie van hun bedrijf kan verbeteren. Rapport hier.

21 maart 2017

Lees meer

Klimaat breekt weer nieuwe records in 2016

Op 21 maart publiceerde de WMO haar bevindingen over het klimaat in 2016. En de resultaten zijn niet opbeurend.

21 maart 2017

Lees meer

Zonnekaart gelanceerd en meteen overbelast

Op 20 maart lanceerde minister Tommelein de zonnekaart. Iedereen kan nu zelf bekijken of het interessant is om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen.