9 bedrijven ondertekenen 1ste VLEEN samenwerking

9 bedrijven ondertekenen 1ste VLEEN samenwerking

Negen Limburgse bedrijven investeren 12 miljoen euro in energiebesparing

In Houthalen werd op 14 januari 2016 het startschot gegeven voor het eerste VLEEN-netwerk door i-Cleantech Vlaanderen, in aanwezigheid van Minister van Energie Annemie Turtelboom. In dit project werken negen bedrijven uit verschillende sectoren 4 jaar lang aan energiebesparing in hun eigen organisatie. Onder coördinatie van EnergyVille en advisering van Encon gaan de bedrijven gedurende die periode samen op zoek naar energiebesparingsmaatregelen.

Op eigen initiatief van 9 bedrijven, in plaats verplicht door de overheid

VLEEN staat voor Vlaamse Lerende Energie-Efficiënte Netwerken waarbij bedrijven 4 jaar lang samen op zoek gaan naar energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen organisatie. Het concept is ontstaan in Duitsland waar reeds meer dan 260 bedrijven (waaronder L’Oreal, Michelin, Bayer en Proctor & Gamble) in meer dan 50 verschillende netwerken hun traject succesvol hebben afgerond. Dankzij 3118 acties bespaarden de bedrijven samen jaarlijks 2 tot 3% waardoor meer dan 60 miljoen euro aan besparingen gerealiseerd zijn. i-Cleantech Vlaanderen heeft dit doeltreffende en duurzame initiatief nu naar Vlaanderen gehaald. Om zeker te zijn dat geen besparingspotentieel onopgemerkt blijft en er ook voor te zorgen dat de besparingsprojecten optimaal renderen, heeft i-Cleantech Vlaanderen energie-expert Encon mee aan boord gehaald. Encon is gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten voor bedrijven. Hun technische kennis en jarenlange ervaring is voor de deelnemende bedrijven een garantie dat ze kwalitatieve, besparende en werkingszekere oplossingen aangereikt krijgen. Onderzoekssamenwerking EnergyVille coördineert de werking. Zij zorgt ervoor dat de bedrijven actief participeren en op het einde van het traject een optimaal resultaat behalen.

DSC_0578_kopie.JPG 

Bart Vercoutere, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen: “Het centrale idee achter een energienetwerk is dat bedrijven samen op zoek gaan naar waar er nu nodeloos te veel energie verloren gaat in hun werking en dat ze leren uit elkaars ervaringen. We kiezen er bewust voor om bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren in één netwerk samen te brengen. De variëteit zorgt ervoor dat bedrijven gemakkelijker los komen van hun eigen werking en daardoor met een andere, meer heldere blik naar hun energiehuishouding leren kijken.” Volgens Bart is er ook in andere provincies al interesse voor een VLEEN-netwerk: “We zouden toch in elke Vlaamse provincie tot een VLEEN moeten kunnen komen. Ik verwacht dat we eind dit jaar een aantal nieuwe initiatieven kunnen aankondigen.”

 

VLEEN is erg interessant voor bedrijven die veel energie nodig hebben in hun productie maar nog niet wettelijk verplicht werden om aan energiemeting en –besparing te doen. Zij kunnen grote energiebesparingen behalen door VLEEN. Maar niet voor iedereen is de kostenbesparing de trigger om in te stappen in het systeem. Bart Vercoutere: “In Duitsland doet Miele al jaren mee met LEEN. Zij hebben nog nooit een grote energiebesparing kunnen bekomen omdat ze er al jaren zo doorgedreven mee bezig zijn. Voor hen is het een uitdaging om altijd de beste te zijn. Ook die insteek is interessant en zo’n bedrijf in je netwerk is natuurlijk een meerwaarde voor de andere bedrijven.”

9 bedrijven tekenen vandaag hun VLEEN-contract

9 Limburgse bedrijven zullen samen 4 jaar lang hun technieken en ervaringen uitwisselen: Aperam, Belorta, Conwed Plastics, H. Essers, Farm Frites, Moderna Printing, Profalu, Steenfabrieken Nelissen en het Ziekenhuis Oost-Limburg.


DSC_0597_kopie.JPG

Eric Bongaerts, CEO Drukkerij Moderna, legt uit waarom zijn bedrijf mee doet aan dit eerste VLEEN-project: “Wij werken in een energieverslindende sector, maar hebben zelf al jaren in op energiezuinige machines en systemen. We gaan nu zelfs investeren in hernieuwbare energie met een eigen windturbine. We zijn er zeker van dat we door deel te nemen aan het VLEEN-netwerk we tot nieuwe inzichten zullen komen en dat we door ervaringsuitwisseling de juiste beslissingen zullen nemen.” Bernard Hallemans, Chief Technology Officer van Aperam heeft een vergelijkbare kijk: “We zijn er de voorbije jaren in geslaagd om het energieverbruik sterk te verlagen. Dankzij de samenwerking en uitwisseling met andere bedrijven in dit project hopen we nog bijkomende verbeteringen en nieuwe projecten te realiseren. We willen onze ecologische voetafdruk nog verder verlagen en verstandig omgaan met natuurlijke grondstoffen. VLEEN kan daarin een volgende stap zijn.” 

DSC_0614_kopie.JPG

Start met een energiestappenplan!

DSC_0582_kopie.JPG

Robin Bruninx van encon geeft nog een ecoTip voor bedrijven die interesse hebben om energie te besparen: “Start met een stappenplan! De meeste bedrijven hebben interesse om hernieuwbare energiesystemen te plaatsen maar dat is niet het startpunt. Je moet eerst en vooral weten op welke manier je de technische installaties die je hebt, wettelijk in orde moet maken. Als je dan toch, omwille van wetgeving, een aanpassing aan je installatie moet doen, dan kan je daar meteen gebruik van maken om deze installatie energie efficiënter te maken.

Daarna kijk je naar alle energieverbruikers die niets te maken hebben met je productieproces. Die ga je optimaliseren. Je stoort daarbij het productieproces niet, krijgt dus weinig tegenstand en boekt toch een mooie energiewinst. Het gaat dan om verlichting, verluchting, koeling, verwarming, perslucht en zo meer.

Pas daarna ga je naar het productieproces. In die stap moet je eerst een draagvlak creëren vooraleer je echte aanpassingen aan het proces kan doen. We zetten de verschillende betrokkenen rond de tafel en komen zo tot een energie efficiënt en werkbaar proces. En pas daarna zijn de hernieuwbare energiesystemen aan de beurt. Investeringen in energie efficiëntie hebben een veel kortere terugverdientijd dan investeringen in zonnepanelen en windturbines. Dweilen met de kraan open heeft namelijk geen zin. Als laatste kan je dan de producten van je klanten verduurzamen om zo te komen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Met dit stappenplan start je heel laagdrempelig en kan je toch ook erg innoverend uit de hoek komen.”

 

In ecoTips 16.1, dat eind februari uitkomt, lees je meer over VLEEN, cleantech en energie efficiëntie. Nog geen ecoTips abonnement? Meld je dan nu aan!

Lees meer over energiepremies voor Limburgse bedrijven en ESCO, in dit bericht.

9 bedrijven ondertekenen 1ste VLEEN samenwerking
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x