BEDRIJF - BlueChem: allereerste incubator voor duurzame chemie in België

22 april 2020

BEDRIJF - BlueChem: allereerste incubator voor duurzame chemie in België

Op het gloednieuwe klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp opent weldra met BlueChem de allereerste incubator voor duurzame chemie in België. Bedoeling: beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven uit binnen- en buitenland de nodige infrastructuur en ondersteuning van allerlei aard bieden om ze zo te helpen uitgroeien tot nieuwe, innovatieve chemiebedrijven. Het gaat om een samenwerking tussen verschillende partners. Wij spraken er daar met essenscia vlaanderen en SAS twee van. “BlueChem is de juiste accommodatie op de juiste plaats”, klinkt het.

BlueChem moest de deuren eigenlijk al geopend hebben, maar de coronacrisis besliste daar anders over. “Het is dus nog even wachten voor we écht aan de slag kunnen”, vertelt Frank Beckx, voorzitter van BlueChem en gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. De sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences is één van de initiatiefnemers van BlueChem. “35% van de 3.400 m² ruimte, die bestaat uit labo’s, kantoren en flexplekken, is nu verhuurd. Het gaat om de start-ups en groeibedrijven Arpadis, Creaflow, Caladris Bio, IBEVE, InOpSys, Peace of Meat en Triple Helix, innovatiepartners Catalisti en VITO en internationale ondernemingen zoals BASF, Borealis, INEOS, ExxonMobil, Air Liquide en Vopak. Die laatsten zullen er zelf geen onderzoek voeren, maar de starters en groeibedrijven ondersteunen. Ze willen er ook de vinger aan de pols houden wat de laatste nieuwe ontwikkelingen betreft.”


Van labo-experiment tot chemiebedrijf

Want baanbrekende ideeën van beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven op het gebied van duurzame chemie laten groeien van labo-experiment tot nieuwe chemiebedrijven, daar is het BlueChem om te doen. “De incubator spitst zich daarvoor toe op vier thema’s, die overeenstemmen met de strategische innovatiedoelen van Catalisti, de speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen”, legt Beckx uit. “Dat zijn de valorisatie van afval- en nevenstromen, procesoptimalisatie, de ontwikkeling van hernieuwbare chemicaliën en de ontwikkeling van duurzame producten. Meer concreet gaat het over...

De rest van dit artikels is voorbehouden voor abonnees.
            

BEDRIJF - BlueChem: allereerste incubator voor duurzame chemie in België
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x