Belgian Business Awards for the environment uitgereikt

24 februari 2016

Belgian Business Awards for the environment uitgereikt

Deze Belgian Business Awards belonen bedrijven die hebben uitgeblonken door prestaties en/of een bijzondere actie inzake duurzaam ondernemen, en meer specifiek in ecotechnologie of milieustrategie. 

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO‘De circulaire economie is één van de grote uitdagingen van onze toekomst. Net in dat opzicht maakt duurzaamheid nu deel uit van het DNA van onze bedrijven. Deze prijzen zijn het bewijs dat zij het spoor kunnen volgen van een economie die samengaat met respect voor het milieu en dat zij tegelijkertijd competitief kunnen zijn.’

En wie zijn de winnaars van de Belgian Business Awards for the Environment?

SOLVAY

Solvay behaalt de eerste prijs, dankzij zijn analyse-instrument dat Sustainable Portfolio Management (SPM) wordt genoemd. De jury werd bekoord door het geïntegreerde karakter van de aanpak. De ecologische impact van alle activiteiten van het bedrijf wordt gemeten. Activiteiten die verenigbaar  blijven met de algemene doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling, worden gepromoot. Activiteiten die oplossingen voor bestaande problemen aanreiken, worden meer ontwikkeld.

REstore

De tweede plaats gaat naar REstore. Deze onderneming, die Antwerpen als thuisbasis heeft, is een energietechnologiebedrijf. Op elk moment moet de door de verbruikers gebruikte elektriciteit (de vraag) gelijkwaardig zijn met de elektriciteit die wordt opgewekt door de producenten. In plaats van meer elektriciteit te produceren, maakt Flexpond, het systeem dat door REstore werd ontwikkeld, het mogelijk om in geval van grote vraag bepaalde industriële sites of gebouwen te ontlasten om het net in evenwicht te brengen.

FRX Polymers en Bekaert

Op de derde plaats staan met een ex aequo FRX Polymers en Bekaert. FRX Polymers heeft een brandwerend polymeer ontwikkeld op basis van fosfor. Dankzij deze ecologische innovatie ontsnapt het product door een plastiek mettertijd niet in het milieu en behoudt het zijn eigenschappen. Bekaert ontwikkelt en vervaardigt staaldraden voor verschillende toepassingen, met als doel de milieu-impact van zijn procedures en producten te verminderen. Onder andere door rubberbestanddelen zonder kobalt draagt Bekaert bij aan de duurzaamheid van de auto-industrie.

Do-eat jong talent

Uiteindelijk heeft de jury ook besloten de prijs voor ‘jong talent’ te geven aan Do-eat, een jonge onderneming uit Louvain-la-Neuve die eetbare verrines maakt.

Kris Peeters, Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken'De ontwikkeling van een circulaire economie is van cruciaal belang voor de toekomst van onze planeet én van onze economie. Daarom heb ik aan de FOD Economie gevraagd om een Kenniscentrum Circulaire Economie op te richten. Het Kenniscentrum moet de beschikbare informatie verzamelen, de bestaande expertise bij elkaar brengen en de expertise die nog ontbreekt, ontwikkelen. Het VBO bewijst met deze organisatie eens te meer dat het de opportuniteiten van de circulaire economie ten volle erkent.'

'De transitie naar een duurzame samenleving zal er komen dankzij de knowhow van alle bedrijven die hebben begrepen dat het absoluut noodzakelijk was de ecologische, sociale en economische crisissen die wij thans doormaken om te buigen tot kansen. Initiatieven als de Belgian Business Awards for the Environment van het VBO moedigen de ondernemingen aan om op deze weg voort te gaan en aldus zichzelf opnieuw uit te vinden', stelt federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem verheugd vast.

(bron: VBO)

Belgian Business Awards for the environment uitgereikt
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x