Christian Felber komt naar België - groene economie

29 januari 2018

Christian Felber komt naar België - groene economie

Hoe ziet een economie eruit die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen zicht geeft op een goed leven? De Oostenrijkse econoom Christian Felber maakt een scherpe analyse én biedt een inspirerend antwoord. Op 6 maart is hij in het land voor een lezing. Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, UGent; OIKOS; het Departement Omgeving en The Shift nodigen u hiervoor graag uit.

Ons huidig economisch model negeert de ecologische grenzen van onze planeet, houdt ongelijkheid in stand en slaagt er niet in om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien. Dat is de nuchtere analyse van econoom Christian Felber. Het is dan ook geen toeval dat meer en meer mensen voorstander zijn van een nieuw, groener en meer ethisch economisch systeem.
Hij reikt met zijn Economy of the Common Good een alternatief aan. De Economy of the Common Good wil de spelregels zo veranderen dat de economie ten dienste komt te staan van het algemeen belang. Hij vraagt daarbij aan de bedrijfswereld om het voortouw te nemen. De economie moet ethische bedrijven bevoordelen.
Met de gemene goed balans wordt het succes van een bedrijf of organisatie niet enkel financieel
beoordeeld. Er wordt ook gekeken welke impact ze heeft op de levenskwaliteit, of ze rekening houdt met menselijke waardigheid, of het milieu gevrijwaard wordt. Felber pleit voor een economie die voordelen geeft aan bedrijven die goed scoren op deze balans. Bijvoorbeeld lagere belastingen, betere leningsvoorwaarden, voorrang bij aanbestedingen of andere voordelen.
Intussen vindt de Economy for the Common Good wereldwijd weerklank. In amper vier jaar is het idee uitgegroeid tot een sociale beweging die ondersteund wordt door meer dan honderd lokale groepen, bijna 2.000 ondernemingen en maatschappelijke organisaties en een groeiend aantal universiteiten.

Christian Felber is een boeiend en bevlogen spreker. Hij staat garant voor een nieuwe visie op ons economisch systeem. Zijn boek verscheen in het Nederlands onder de titel Ware winst. Gemene-goed-economie als wegwijzer

Op dinsdag 6 maart komt Christian Felber naar Gent voor een lezing (20u, Minard Schouwburg). De praktische info en mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier.

Lees hier de ook de recensie over het boek (ecoTips editie sep-okt 2017)

 

 

Abonnement ecoTips

 

Christian Felber komt naar België - groene economie
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x