CIRCULAIRE ECONOMIE - Aerocircular neemt grootste zaag ter wereld in gebruik

18 mei 2020

CIRCULAIRE ECONOMIE - Aerocircular neemt grootste zaag ter wereld in gebruik

Aerocircular heeft in de luchthaven van Oostende de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen. Het bedrijf gebruikt ze om vliegtuigrompen in stukken te zagen. 

Aerocircular, opgericht in 2016 en gevestigd in de luchthaven van Oostende, is in ons land het enige bedrijf dat passagiersvliegtuigen ontmantelt met de bedoeling recyclage van de materialen te bewerkstelligen. Vliegtuigbouwers en Luchtvaartmaatschappijen kunnen zo heel wat stukken hergebruiken in nieuwe of bestaande toestellen. Onderdelen die niet geschikt zijn voor hergebruik, brengt Aerocircular weer in de keten als grondstof voor nieuwe materialen. Daarin verschilt het van andere vliegtuigontmantelingsbedrijven elders ter wereld, die louter focussen op het genereren van wisselstukken om te vermarkten en de reststromen – denk aan stukken van de romp of het interieur – verschroten of herleiden tot gemengd afval.


11 meter hoog, 9 meter breed

Het bedrijf heeft nu de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen op de luchthaven van Oostende. De zaag, die in opdracht van Aerocircular gemaakt werd door Hilti, is elf meter hoog en negen meter breed, weegt 16,5 ton en gebruikt een diamantkabel om haar werk te doen, waardoor ze door elke materiaal kan zagen. Ze werd speciaal ontwikkeld om de romp van een A320 of B737 door te kunnen zagen op dezelfde manier als hoe een mes door boter gaat. Hilti liet de zaag bouwen in Vlaanderen, door zijn exclusieve partner voor diamantzagen.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
        

CIRCULAIRE ECONOMIE - Aerocircular neemt grootste zaag ter wereld in gebruik
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x