CIRCULAIRE ECONOMIE - Uniek leer- en groeitraject helpt ondernemingen versnellen naar circulair ondernemen

13 oktober 2020

CIRCULAIRE ECONOMIE - Uniek leer- en groeitraject helpt ondernemingen versnellen naar circulair ondernemen

Bij steeds meer bedrijven staan innovatie en de transitie naar een circulaire economie hoog op de agenda. Daarom lanceren UHasselt en het kenniscoöperatief Megarnie met Circle Speed een nieuw opleidingstraject rond circulair ondernemen. Het traject, waarvoor ondernemers en intrapreneurs zich sinds midden oktober kunnen inschrijven, begint met een intensief kick-offweekend op een inspirerende locatie, met gerenommeerde keynotesprekers en onder begeleiding van persoonlijke coaches. Daarna volgt een innovatietraject van vier maanden.

Niet alleen vanuit ideologisch standpunt – het milieu en klimaat vaart er wel bij –, maar ook vanuit economisch standpunt denken veel bedrijven na over meer circulair ondernemen. Zo bleek recent nog uit een enquête die Vlaanderen Circulair en VITO in mei en juni van dit jaar hielden bij meer dan 540 Vlaamse bedrijven, organisaties en enkele overheidsinstanties, dat 66% van de circulaire bedrijven tijdens de coronacrisis amper problemen ondervindt, terwijl dat percentage bij de reguliere bedrijven slechts 2(!)% bedraagt.

Toch zitten nog heel wat bedrijven met veel concrete vragen daarrond. Daar wilden UHasselt en Megarnie, een platform van experts in duurzaam ondernemen, iets aan doen. Anne Froidmont, oprichter van Megarnie: “Ondernemers krijgen via allerlei kanalen algemene informatie mee, maar vervolgens worstelen ze om de concrete vertaalslag naar hun bedrijf te maken. Met Circle Speed bieden we de oplossing: een innovatief en intensief traject, op maat van de activiteit van elke ondernemer.”


Zes trajecten

Er worden zes trajecten opgezet voor deelnemers uit de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Per traject kunnen 12 deelnemers tegelijk in Circle Speed stappen en de ‘versnelling hoger schakelen’ naar het circulaire ondernemen. Het businessmodel vormt het vertrekpunt van de opleiding. Froidmont: “Hoe kunnen ondernemers investeringen en producten herbekijken en aanpassen in de transitie naar een circulaire context? Dat gebeurt in kleine groepen die focussen op de specifieke uitdagingen en opportuniteiten van de deelnemers, onder begeleiding van de coaches. Innoveren en duurzaam ondernemen doe je immers niet alleen. Het is dus een unieke combinatie van individueel en klassikaal groeien.”

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees. 

CIRCULAIRE ECONOMIE - Uniek leer- en groeitraject helpt ondernemingen versnellen naar circulair ondernemen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x