DUURZAAMHEID - 54% van de ecochequesgebruikers heeft meer oog voor ecologische belangen

19 augustus 2020

DUURZAAMHEID - 54% van de ecochequesgebruikers heeft meer oog voor ecologische belangen

Uit een onafhankelijk onderzoek van Listen bij de gebruikers van ecocheques blijkt dat in ons land 54% van hen meer oog heeft voor ecologische belangen sinds ze van ecocheques kunnen genieten. Dat is een stijging van 15% in twee jaar tijd. Er zijn ook veel verschillen in het gebruik van de ecocheques naargelang het gewest waarin de gebruikers wonen.

Volgens het onderzoek werd de keuze van het gekochte product in veel gevallen beïnvloed door het bezit van ecocheques. Dit laatste was niet alleen van invloed op het type van producten maar ook op de kwaliteit van het product zelf. Dat is bijvoorbeeld het geval met led-lampen of met voeding. In totaal werd in 2019 54% van de mensen die ecocheques ontvingen in het dagelijke consumptiegedrag door hun ecocheques in de richting van de aankoop van meer ecologische producten gestuurd.

In België zijn led-lampen het product dat het vaakst wordt gekocht met ecocheques. Er bestaan daarnaast wel verschillen tussen de gewesten. Walen zullen eerder kiezen voor huishoudtoestellen, terwijl Vlamingen hun ecocheques liever gebruiken om bijvoorbeeld hun factuur voor de aankoop van een fiets wat te drukken. Brusselaars zijn dan weer meer geneigd om ze te gebruiken in doe-het-zelfwinkels en biowinkels. Olivier Bouquet, voorzitter van de vereniging VIA, de federatie van de uitgevers van maaltijd- en ecocheques, vertelt het volgende over het onderzoek: “We merken dat de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het meest worden beïnvloed door de toekenning van ecocheques. Meer dan 60% van hen consumeert anders dankzij de ecocheques. Die gedragsverandering reikt overigens verder dan de ecocheques, want ontvangers kopen ook nadien meer ecologische en duurzame producten met hun loon.”

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
              

DUURZAAMHEID - 54% van de ecochequesgebruikers heeft meer oog voor ecologische belangen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x