DUURZAAMHEID - 7,5% van alle banen in België is circulair

10 februari 2020

DUURZAAMHEID - 7,5% van alle banen in België is circulair

Van schoenmaker tot ingenieur van een windpark: 7,5% van alle banen in België is circulair. Dat blijkt uit een rapport van de Koning Boudewijnstichting en de Nederlandse sociale onderneming Circle Economy. Het rapport vormt een nulmeting van de werkgelegenheid in de Belgische circulaire economie en wil overheden, werkgevers, sociale partners en andere stakeholders informeren om tot een doeltreffend en inclusief circulair arbeidsmarktbeleid te komen. 

De circulaire economie biedt een alternatief voor de lineaire ‘take-make-waste’-economie waarin grondstoffen worden ontgonnen, gebruikt en weer weggegooid. Ze houdt in de mate van het mogelijke hulpbronnen en materialen in de kringloop en maakt zo komaf met verspilling en afval, wat absoluut noodzakelijk is voor mens en planeet.

Circulaire jobs zijn banen die bijdragen aan die kringloopeconomie, via activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie, herstel en onderhoud, recyclage, digitale technologie, ontwerp, nieuwe businessmodellen en samenwerking. Het gaat zowel om de installateur van zonnepanelen als om een architect die gebouwen ontwerpt waarvan het materiaal na de gebruiksfase kan worden hergebruikt, een data-analist die het gebruik van grondstoffen in kaart brengt en optimaliseert en de verbindingen tussen de actoren in de toeleveringsketen versterkt via digitale online platformen, een beheerder van een autodeelplatform en een schoenmaker. Uit het rapport van de Koning Boudewijnstichting en de Nederlandse sociale onderneming Circle Economy blijkt dat in België 7,5% van alle jobs als circulair te bestempelen valt. Het rapport is het resultaat van een sectoroverschrijdend onderzoek. Het biedt inzicht in de aard van de banen, vormt een nulmeting van de werkgelegenheid in de Belgische circulaire economie en wil beleidsmakers, werkgevers, sociale partners en andere stakeholders informeren om tot een doeltreffend en inclusief circulair arbeidsmarktbeleid te komen.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

           

DUURZAAMHEID - 7,5% van alle banen in België is circulair
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x