DUURZAAMHEID - Alleen nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in IKEA-producten en -verpakkingen vanaf 2030

6 april 2020

DUURZAAMHEID - Alleen nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in IKEA-producten en -verpakkingen vanaf 2030

Sinds 1 januari 2020 vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het IKEA-assortiment. De ban op wegwerpplastic vormt een belangrijke stap naar de doelstelling van de Zweedse meubelgigant om tegen 2030 enkel nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het IKEA-assortiment en de -verpakkingen te gebruiken. In de IKEA-bistro’s en -restaurants voert IKEA progressief een ban in op wegwerpplastic. Vandaag zijn er nog enkel bekers, bestek en borden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen in gebruik. Maar IKEA focust niet enkel op wegwerpprodducten. Het bedrijf investeert ook in de ontwikkeling van steeds meer producten in gerecycleerd of bioplastic en oplossingen om het gebruik van plastic in verpakkingen te verminderen. Zo wil het bedrijf duurzame aankopen voor iedereen betaalbaar maken.

IKEA wil tegen klimaatpositief zijn en enkel nog hernieuwbaar en gerecycleerd plastic gebruiken in het assortiment en de verpakkingen. Het bedrijf wil, naast tal van andere initiatieven, zo een antwoord bieden op de vraag van klanten om te kunnen bijdragen aan een circulaire economie. 

In de voorbije tien jaar werd het gebruik van plastic in verpakkingen al van 12% tot 6% verminderd, met als doelstelling dit tot 3% te verminderen tegen 2030. Het plastic dat nog gebruikt zal worden voor verpakkingen zal dan enkel nog van biologische oorsprong zijn.

De keuze in te zetten op duurzamer plastic maakt deel uit van de ambities om IKEA-producten op basis van circulaire designprincipes te ontwerpen tegen 2030. De producten moeten vanaf dan gemaakt zijn om hergebruikt of gerecycleerd te kunnen worden, met zo weinig mogelijk afval als resultaat. “IKEA wil een positieve impact hebben op de mens en onze planeet” legt Caroline Gastaud, sustainability manager bij IKEA België, uit. “We willen bijdragen aan een wereld met minder afval door zelf een bijdrage te leveren en ook mensen te inspireren. Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor veel mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting.”

Sinds het begin van dit jaar zijn er bij IKEA België geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic meer te vinden in...


De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

DUURZAAMHEID - Alleen nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in IKEA-producten en -verpakkingen vanaf 2030
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x