DUURZAAMHEID - Belg wordt klimaatbewuster

11 mei 2020

DUURZAAMHEID - Belg wordt klimaatbewuster

Terwijl in 2019 amper de helft van de Belgen zich zorgen maakte over de klimaatverandering, is dat aantal vandaag gestegen naar zes op tien. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het European Milk Forum (EMF), de koepelorganisatie van de Europese zuivelsector. Die kentering vertaalt zich volgens de studie ook in meer actie, zoals recycleren, meer duurzame verpakkingen en minder plastic gebruiken en zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Door die evolutie steken we de minder bezorgde Nederlanders voorbij en komen we dichter bij de duurzame visie van de Frans, Denen en Ieren. 

Het vergelijkend onderzoek rond het thema duurzaam eten en leven werd gedurende een looptijd van drie jaar uitgevoerd bij 1.109 respondenten tussen 18 en 65 jaar in België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Ierland, in maart van dit jaar. We sommen de meest opvallende resultaten voor u op.


Vrouwen zijn meest bezorgd om het klimaat

Waar de Belgen vorig jaar nog beduidend lager scoorden dan het Europese gemiddelde (48% vs. 59%), maken we ons vandaag wel meer zorgen over de klimaatverandering (57%). Belgen blijven daarmee minder bezorgd dan Ieren (70%), Fransen (64%) en Denen (63%), maar stellen zich wel meer vragen dan Nederlanders (45%).

In ons land zijn vrouwen en millennials (18 tot 29 jaar) het meest bekommerd. Bijna een op de twee Belgen gelooft wel dat we als samenleving de meest rampzalige gevolgen van klimaatverandering nog kunnen stoppen. Met duurzaamheid associëren we vooral ‘natuurlijke hulpbronnen beschermen’, op de voet gevolgd door ‘een verantwoorde consumptie en productie’ en ‘het tegengaan van de klimaatverandering’.


Kleinere kloof tussen klimaatbewust denken en doen

Als het over het creëren van een meer duurzame toekomst gaat, wijst de Belg richting industrie (62%) en politici (48%). Pas op de derde plaats zetten we onszelf als consument (45%). We schuiven de verantwoordelijkheid dus nog altijd graag door, al zijn steeds meer Belgen ervan overtuigd – bijna zeven op de tien vandaag – dat we onze manier van voedsel consumeren en produceren moeten veranderen om de planeet te redden.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

DUURZAAMHEID - Belg wordt klimaatbewuster
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x