DUURZAAMHEID - Duurzaam beleggen

27 september 2020

DUURZAAMHEID - Duurzaam beleggen

Beleggers tonen steeds meer interesse in duurzaam sparen en beleggen. Financiële instellingen zetten meer in op duurzame producten en beseffen dat het belangrijk is om in hun adviesgesprekken met klanten hierover te spreken. Er beweegt dus heel wat. Hieronder bespreken we drie relevante gebeurtenissen van de voorbije maanden die je misschien gemist hebt.


Duurzame beursindexen 

Euronext heeft in augustus 2020 de Eurozone ESG Large 80 Index gelanceerd. In die index zijn 80 Europese large caps opgenomen die voorop lopen als gekeken wordt naar ESG (Environmental, Social en Governance). In de index zijn 30 Franse, 15 Duitse en 3 op Euronext Brussel genoteerde aandelen opgenomen: KBC, Solvay en Cofinimmo. 

Ook van gekende beursindexen zoals de Dow Jones en de MSCI World zijn er meestal duurzame varianten te vinden. Zo bevat de gewone MSCI Europe 435 aandelen. De top 25 % bedrijven die binnen hun sector het best scoren op vlak van ESG blijven over voor opname in de MSCI Europe SRI index. Van de 435 bedrijven blijven er dan 114 over. 

Er is ook wel wat kritiek op deze indexen. Sectoren zoals die van de olie worden niet altijd op voorhand uitgesloten. Voor de MSCI World SRI worden bedrijven met de hoogste score in hun sector opgenomen. Daardoor staat Total wel op plaats 6 van bedrijven die opgenomen zijn in de MSCI Europe SRI, wat heel wat beleggers niet begrijpen. Voorstanders zeggen dat een kleine vooruitgang in erg vervuilende sectoren zoals de oliesector een grote vooruitgang kunnen betekenen voor de samenleving. Tegenstanders zoals Réseau Financité zijn niet akkoord met deze benadering en vinden dat 80 % van de duurzaam aangeboden producten helemaal niet duurzaam zijn. Ook de Divestment-beweging vindt dat beleggers het tegenovergestelde moeten doen van investeren, namelijk desinvesteren in sectoren zoals olie.

Een duurzame beursindex bekijken kan voor de belegger toch interessant zijn om zo te zien welke bedrijven goed scoren op het vlak van ESG. ETF’s of trackers volgen een beursindex en kan je kopen op de beurs. Op die manier is het mogelijk om in één handeling te investeren in de meest duurzame bedrijven. Voor de MSCI Europe SRI index kan dit bijvoorbeeld via de iShares MSCI Europe SRI ETF die noteert op Euronext Amsterdam of de Amundi MSCI Europe SRI ETF die noteert op Euronext Parijs. 

Daarnaast bestaan er ook trackers die inspelen op specifieke thema’s. De Amundi Index Equity Global Low Carbon ETF is een tracker die de MSCI World Low Carbon volgt en bestaat uit (middel)grote bedrijven uit ontwikkelde landen. Bedoeling is bedrijven te selecteren die gezamenlijk een CO2-uitstoot hebben die 50 % lager is vergeleken met het niveau van de MSCI World Index. De iShares Clean Energy ETF spiegelt zich aan de S&P Global Clean Energy Index, een index van ongeveer 30 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de wereldwijde sector van schone energie (zowel productie als apparatuur voor schone energie).

Volgens cijfers van Morningstar vloeide er in het 2de kwartaal van 2020 6,7 miljard euro naar duurzame Europese ETF’s. Daarmee zit nu 5,2 % van het totaal beheerde ETF-vermogen binnen Europa in duurzame ETF’s. In het eerste kwartaal was dit nog 4,6%.

Towards Sustainability

Febelfin kondigde in februari 2019 aan dat het een kwaliteitsnorm zou gaan uitwerken, het Towards Sustainability label. Het heeft daarvoor de Central Label Agency (CLA) vzw opgericht, die toeziet op het correct toekennen van het label en het herzien van de kwaliteitsnorm in de toekomst. In november 2019 kregen voor het eerst 319 producten het label, waarvan beleggingsfondsen en de Tak 23-verzekeringsfondsen met respectievelijk 247 en 29 producten de twee grootste categorieën waren.


De rest van het artikel is voorbehouden voor abonnees.


DUURZAAMHEID - Duurzaam beleggen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x