DUURZAAMHEID - Jaguar Land Rover gaat aluminium upcyclen om koolstofemissies met kwart te verminderen

26 augustus 2020

DUURZAAMHEID - Jaguar Land Rover gaat aluminium upcyclen om koolstofemissies met kwart te verminderen

Onderzoek door Jaguar Land Rover heeft aangetoond dat via aluminiumafval van drankblikjes, flessendoppen en afgedankte voertuigen via een innovatief proces kan worden geüpcyclet om er in de toekomst wagens mee te maken. Zo zou de CO2-uitstoot die bij de productie vrijkomt met maar liefst 26 procent verminderen. Jaguar Land Rover gaat het onderzoek in de toekomst in de praktijk omzetten. 

Het REALITY-project rond aluminium is een belangrijk onderdeel van de ‘Destination Zero’-missie van Jaguar Land Rover om de koolstofemissies te verminderen en zijn ambitie om samenlevingen veiliger en milieuvriendelijker te maken door middel van continue innovatie. De ingenieurs konden de gerecycleerde aluminiumonderdelen met een lagere hoeveelheid primair aluminium mengen tot een nieuwe en geteste prototypelegering, vergelijkbaar met de bestaande Jaguar Land Rover-kwaliteit.

Uit een analyse van het recyclage- en productieproces bleek dat dit het potentieel heeft om de CO2-uitstoot van de productie van de legering met maar liefst 26 procent te verminderen in vergelijking met de huidige kwaliteit voor de autoindustrie, wat Jaguar Land Rover helpt om de kringloop van zijn productie en gebruik van grondstoffen verder te sluiten.

Aluminium is een van de meest gerecycleerde materialen ter wereld en kan herhaaldelijk worden gesmolten en opnieuw gevormd zonder kwaliteitsverlies. Gerecycleerd aluminium na consumptie komt voor in alledaagse goederen zoals drankblikjes, spuitbussen, maaltijdschaaltjes en flessendoppen, maar wordt niet algemeen gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals de autoproductie. Bijna 75 procent van al het aluminium dat in de VS en de EU wordt geproduceerd, wordt nog steeds gebruikt, terwijl de productie van gerecycleerd aluminium ongeveer 90 procent minder energie verbruikt dan de productie van grondstoffen, volgens de Aluminium Association.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

DUURZAAMHEID - Jaguar Land Rover gaat aluminium upcyclen om koolstofemissies met kwart te verminderen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x