DUURZAAMHEID - Papier en karton uit landbouwafval

3 februari 2020

DUURZAAMHEID - Papier en karton uit landbouwafval

PaperWise is een Nederlands bedrijf dat duurzaam papier en karton maakt uit agrarisch afval. Uit de bladeren en stengels die overblijven na de oogst wordt meer bepaald cellulose gewonnen, de belangrijkste grondstof voor papier. Het productieproces van PaperWise is bovendien CO2-neutraal.

Voor onze voedselvoorziening verbouwen we steeds meer planten en gewassen. De voedingsindustrie gebruikt daar met de zaden, vruchten, wortels en sappen maar een klein gedeelte van. Concreet betekent dit dat maximaal 20% van de ruim 16.500 miljard kilogram landbouwproducten gebruikt wordt als voedsel. Miljarden tonnen agrarisch afval blijven over. Een gedeelte daarvan kan dienen als veevoer, maar het grootste deel wordt verband, ter plekke of in energiecentrales.

Jammer, vindt PaperWise, omdat het ook perfect kan dienen als grondstof voor hoogwaardig papier en karton. Dat papier kan vervolgens tot wel zeven gerecycleerd worden en daarna kan het nog altijd verbrand worden voor energie of opwekking, of nog beter: middels vergisting omgezet worden tot biogas en compost.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

          

               DUURZAAMHEID - Papier en karton uit landbouwafval
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x