ECOKNOWLEDGE - Herstelplannen moeten natuurgebaseerde oplossingen bevatten

23 juni 2020

ECOKNOWLEDGE - Herstelplannen moeten natuurgebaseerde oplossingen bevatten

Wat we de afgelopen maanden meemaakten, is ongezien. De vraag is of we teruggaan naar ‘business as usual’ of deze crisis aangrijpen om definitief de kaart van de duurzame economie te trekken. Topman Piet Vanthemsche vindt de coronauitdaging alvast klein bier in vergelijking met de klimaatopwarming. In Knack liet hij optekenen: “De wereld zal niet vergaan door corona. Ik geloof trouwens dat de opwarming van de aarde op lange termijn een grotere uitdaging is dan het coronavirus. Als we het coronavirus overwonnen hebben, is die strijd gestreden. De opwarming van de aarde is van een heel andere orde: die strijd zal nooit gestreden zijn. Het gevecht om het klimaat is fundamenteler voor onze toekomst dan de oorlog tegen corona.”

Beeld (Adobe Stock): Groene plantenmuren in steden zorgen voor een aangenamer klimaat omdat ze minder opwarmen in de zomer. Maar ze ondersteunen ook de biodiversiteit in de steden, dienen als wateropvang bij hevige regenval, slaan CO2 op en zuiveren de lucht.

Met welke wapens moeten we dan naar de oorlog trekken om die strijd te beslechten? De roep om herstelplannen gebaseerd op duurzaamheid en circulaire economie, klinkt steeds luider. Europa gaf daar al deels gevolg aan, bijvoorbeeld door ambitieuze plannen voor te stellen voor biodiversiteit en de landbouwsector en in kaart te brengen welke impact op ontbossing producten hebben die Europa binnenkomen. Duitsland geeft dan weer elektrische mobiliteit een boost, in de hoop de machtige Duitse autosector zo aan te zwengelen.

Op 5 juni, Wereld Milieu Dag, organiseerde Climate Action een webinar over ‘Nature Based Recovery’. Mark Gough, CEO van de Capitals Coalition, wees er op het feit dat de crisis die we nu meemaken, een combinatie is van een gezondheidscrisis maar ook een economische, sociale en milieucrisis. Een systeembenadering is dus nodig om opnieuw uit deze crisis te geraken. “Een wereldwijd herstel moet waarde creëren voor mensen, de economie en de natuur. Oplossingen moeten ons veerkrachtiger maken en ons gedrag richting natuurgebaseerde alternatieven sturen. De privésector heeft daar absoluut zijn rol in te spelen.”

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonees.
              

ECOKNOWLEDGE - Herstelplannen moeten natuurgebaseerde oplossingen bevatten
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x