ecoNieuws 16.6

ecoReportage

Continue waterzuivering met hergebruik van gezuiverd water

Wil je als bedrijf het huishoudelijk afvalwater van je kantoren zuiveren? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Luk Mertens van Natuur21 voegt daar een nieuwe techniek aan toe: een continu zuiveringssysteem met planten, waarvan je het water volledig opnieuw in je bedrijf kunt gebruiken. ecoTips ging langs om te horen hoe dat in elkaar zit.

Green Deal helpt recycleerbaar afval de grens over 


Aluminium, lood, maar ook recyclebare plastics eindigen nog te vaak als afval. Internationaal zijn deze grondstoffen moeilijk verhandelbaar omdat ieder land zijn eigen regelgeving heeft. De internationale Green Deal 'North Sea Resources Roundabout' (NSRR) moet daar verandering in brengen. 
Op 3 maart ondertekenden Frankrijk, Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, het bedrijfsleven en milieuorganisaties deze internationale overeenkomst. Zo willen ze de barrières wegnemen bij het vervoeren van recycleerbaar afval over landsgrenzen heen.

Lees meer over deze Internationale Green Deal of bekijk de toelichting van de North Sea Resources Roundabout:
Eerste internationale Green Deal - de NSRR
 

19 miljoen voor duurzame innovatieprojecten 

Interreg Vlaanderen-Nederland geeft groen licht voor ‘CrossRoads2’, een project dat samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse partners stimuleert. Concreet biedt CrossRoads2 financiële steun aan 50 duurzame en grensoverschrijdende innovatieprojecten. Het project beschikt over een totaalbudget van 19 miljoen euro.

De focus ligt op cross-sectorale en cross-technologische innovaties binnen domeinen als agro-food, cleantech, biobased economy,.... Sectoren waarvoor na afloop maatschappelijk relevante toepassingen worden verwacht. Voor de zomer zal CrossRoads2 haar eerste oproep lanceren.

Meer informatie over CrossRoads2 voor innovatieprojecten.

 

Proficiat!

In de 16.1 editie van ecoTips deelden we de boeken Feed the Future uit, over de toekomst van de veehouderij in Vlaanderen. En de winnaars zijn ...

  • Johan Le Maire 
  • Inge Luyten
 

Régis Dando en Evy Puelinckx op Cleantech Connected 


Schreef je al in voor Cleantech Connected? Op dinsdag 17 mei inspireren negen sprekers je over wereldwijde trends en opportuniteiten in cleantech.

Schrijf je hier in. Lezers van ecoTips mogen inschrijven aan ledentarief! Geef de kortingscode ECOTIPS in bij het lidnummer.
 

Welke kansen heeft remanufacturing voor de circulaire economie?

Korte ketens staan centraal in de circulaire economie. De kortste keten is producten een tweede leven geven. Een essentiële circulaire stap is producten herstellen en een goede onderhoudsbeurt geven. RÉGIS DANDO, Remanufacturing Implementer bij RevalueSystems, is in Frankrijk al jaren aan de weg aan het timmeren om van remanufacturing ook een echte, groeiende business op te zetten. Wat kunnen we van Régis leren om ook in Vlaanderen op remanufacturing in te zetten?

Aansluitend debat met: MARK SCHEPERS, CEO bij Citydepot en DIDIER PIERRE, Voorzitter bij PMC-Holding

Afval is een geschenk

Architecte EVY PUELINCKX, CEO bij Evy Puelinckx Upcycling Consultancy and Design, heeft al meer dan 10 jaar het concept van upcycling centraal staan in haar werk en besteedt zoveel mogelijk aandacht aan duurzame technieken, materialen en recyclage. Evy is bekend van haar Upcycling boek (Afval wordt design) en TV-formats waar ze als designer het concept aan het grote publiek bijbracht.

Ze is founder van de online upcycling community 'HetVindingrijk'. Vandaag richt Evy zich vooral op bedrijven, waar ze haar expertise inzet om duurzaamheid concreet te maken. Ze begeleidt hen door het hele traject, van materiaalscan tot de realisatie van een product of event, en creëert hierdoor tastbare meerwaarde in de duurzaamheidsstrategie van een bedrijf.

Lees meer over de sprekers en bekijk het volledige programma. 
 

Vlaamse Klimaattop


Op 19 april hield de Vlaamse Overheid haar Vlaamse klimaattop, als antwoord op het COP21 akkoord van Parijs. ecoTips was erbij en hoorde wat Vlaanderen van plan is. En dat blijkt om te beginnen vooral veel vergaderen en rond de tafel zitten.
In ecoTips 16.3, die midden juni uitkomt, lees je alvast wat bedrijven mogen verwachten van deze klimaatinspanningen. 
Nog geen abonnement? Boek nu en ontvang volgende editie in je brievenbus.

Gezocht? Gevonden!


Ken of ben jij de gedroomde kandidaat voor een job in de sector duurzaamheid en milieu? Jouw vacature ook in deze nieuwsbrief en online? Contacteer ons via info@ecotips.org of 013 29 46 04

Agenda

Verder in de agenda. 

Jouw event of opleiding in de agenda? Stuur een mailtje naar info@ecotips.org 

De vraag van ecoPoll


Vorige maand vroegen wij onze lezers "Plant jouw bedrijf in 2016 investeringen in duurzame technieken, management of uitrusting?" 56 procent is dat inderdaad van plan, voor 44 procent is dit nog niet zeker.

ecoPoll vraagt deze maand "Plan jij dit jaar een opleiding in een duurzaam onderwerp?" Laat het ons weten en lees in ecoTips ECOKNOWLEDGE hoe het met de rest van Vlaanderen zit.

Heb jij zelf een relevante vraag voor ecoPoll? Laat het ons zeker weten!

Abonnee worden in 2016?!

ecoTips is al meer dan 20 jaar hét B2B-magazine bij uitstek, voor iedereen die meer wil weten over duurzaam ondernemen!
Als abonnee ontvang je 6 keer per jaar het magazine met de laatste 'Trends In Sustainability'. Onze nieuwsbrief krijg je er gratis bij. 

Economisch verantwoord, duurzaam en nog interessant ook.

Vraag hier je abonnement aan. Wil je kennismaken vooraleer je een abonnement neemt? Dat kan! Lees de volledige editie van maart 2016 online...volledig gratis.

 
ecoNieuws 16.6
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x