ECOPINIE – Carl De Cock (Sustaineer) & Britt Buseyne (Sustainababbels): “Duurzame ontwikkeling als kompas voor bedrijven”

7 juli 2020

ECOPINIE – Carl De Cock (Sustaineer) & Britt Buseyne (Sustainababbels): “Duurzame ontwikkeling als kompas voor bedrijven”

Te midden de grote onzekerheid waarin de coronacrisis ons heeft ondergedompeld, vragen bedrijven zich af hoe het straks anders, misschien zelfs beter kan. Volgens Carl De Cock, consultant industriële duurzaamheid en projectmanager bij Sustaineer, en Britt Buseyne, duurzaamheidsjournaliste en co-founder van Sustainababbels, kunnen de Sustainable Development Goals van de VN fungeren als Zwitsers zakmes voor een meer crisisbestendige economie. In een artikel op de website van SamPol, lichten ze die visie toe. 

Sinds de coronacrisis staat het internet vol hallucinante berichten. Van een gezondheidssysteem onder druk tot beursschommelingen, van verlamde toeleveringsketens en bedrijven tot landen en gemeenschappen afgesloten van de buitenwereld. Terwijl prijzen in verschillende sectoren ongeziene variaties aannemen, wacht een recordaantal technisch werklozen op een uitkering.

Tegelijkertijd lezen we ook berichten van verbeterde luchtkwaliteit in Shanghai, helder water in de Venetiaanse kanalen en een historische daling in de CO₂-uitstoot. Deze coronacrisis heeft al meer gedaan voor het klimaat dan alle klimaatbetogingen van vorig jaar bij elkaar. Een langverwachte beloning van jarenlange inspanningen zijn die effecten dan weer niet. Want terwijl onze ecologische voetafdruk wereldwijd daalt, wordt duurzame ontwikkeling op veel plekken achteraan de agenda geduwd. De kans is dan ook groot dat de hedendaagse effecten van korte duur zullen zijn. Dat stelt ook directeur van het VN Milieuprogramma Inger Anderson: 'Zichtbare, positieve effecten – zoals verbeterde luchtkwaliteit of verminderde broeikasgassen – zijn slechts tijdelijk, gezien ze het gevolg zijn van een tragische economische vertraging en menselijk leed.'

Het is niet meer dan menselijk om in crisissituaties te reageren met het indijken van de impact en de gevolgen. Als je huis in brand staat, loop je ook niet naar de doe-het-zelf-winkel voor een rookmelder maar blus je eerst het vuur. Al is de intrede van een onzichtbaar virus niet de eerste 'brand' die ons 'huis' bedreigt. Denk maar aan de klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis en de wereldwijde afname van biodiversiteit. Misschien wordt het stilaan dus toch tijd voor die rookmelder.


Een kwestie van barsten of buigen

Een productieketen verspreid over meerdere continenten was tot voor kort geen bezorgdheid voor bedrijven met focus op winstmaximalisatie. Vandaag legt het coronavirus de kwetsbaarheden van dit systeem bloot. Hoewel bedrijven op deze manier jarenlang kosten hebben kunnen drukken, verliezen ze nu volledig de controle over de toelevering van hun producten en hun verkoopcijfers. Zo zag de Zweedse modegigant H&M in maart zijn omzet kelderen met een hallucinante 46%. Ook AB Foods, moederbedrijf van Primark, davert op zijn grondvesten met een omzetverlies van zo'n 750 miljoen euro. Dat brengt niet alleen de aandeelhouders in paniek, maar ook de miljoenen textielarbeiders die hun werk en dus ook hun inkomsten in rook zien opgaan.

Ook in eigen land hebben bedrijven het moeilijk. Zo voorspellen de Nationale Bank en het Federaal Planbureau een inkrimping van de Belgische economie met 8% en een begrotingstekort tot 7,5%. Al maken ze daarbij nog de hoopvolle kanttekening dat onze economie even snel weer kan heropleven als ze in elkaar is gezakt. We kunnen ons echter afvragen of een heropleving van onze versplinterde, winstgedreven groei-economie wel precies is wat we nodig hebben.

Er zijn immers ook bedrijven die voldoende flexibel zijn om mee te buigen én op te veren in deze veranderende tijden. Zij doen het vaak net (uitzonderlijk) goed in deze crisistijden. Zo goed zelfs dat we ons kunnen afvragen of we niet iets van hen te leren hebben. Zo zag het Amerikaanse vleesvervangericoon Beyond Meat afgelopen mei zijn aandelen stijgen tot het hoogste peil in zes maanden en zet het zijn uitbreidingsplannen richting Azië ondanks de coronacrisis gewoon door. Niet toevallig grijpen vegetariërs en veganisten de coronacrisis – die, ironisch, haar oorsprong kende op een vleesmarkt in Wuhan – aan om mensen te overtuigen van een plantaardig dieet.

Ook groene energie lijkt te floreren onder de huidige omstandigheden. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, is de sector minder onderhevig aan de verlamming van globale industrieën, of het huisarrest van Koning Auto. Terwijl het coronavirus de fossiele brandstoffenindustrie op losse schroeven zet, wordt vergroening van ons energienet juist naar voor geschoven als hefboom om de huidige recessie te boven te komen, en kopt Bloomberg zelfs dat de negatieve olieprijzen gunstig zijn voor groene stroom.
Naast vleesvervangers en groene energie doet ook de index voor duurzame aandelen (de zogenaamde ESG Leaders index) het de laatste weken opvallend goed. Zo zakte de 'klassieke' index eind april zowel in Europa, de VS, Japan, als in de ontluikende markten sterker dan de index voor duurzame bedrijven. Een vergelijking van de huidige beurskoersen is dan wel geen finale bevestiging voor crisisbestendigheid, toch zijn de verschillen tussen 'klassieke' en duurzame bedrijven opmerkelijk. 

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
            

ECOPINIE – Carl De Cock (Sustaineer) & Britt Buseyne (Sustainababbels): “Duurzame ontwikkeling als kompas voor bedrijven”
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x