ECOPINIE - Carmina Coenen (Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux): “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen”

23 september 2020

ECOPINIE - Carmina Coenen (Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux): “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen”

Als COVID-19 iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat we als mensen allemaal verbonden zijn. Het is dan ook niet moeilijk om een brug te slaan van de pandemie naar een ander bekend probleem waar we met z’n allen mee te maken krijgen: de klimaatverandering. In beide gevallen is het noodzakelijk om wereldwijd actie te ondernemen en op lange termijn te denken, en is er een grote rol weggelegd voor bedrijven. Het enige lichtpuntje van deze globale gezondheidscrisis is trouwens ook het feit dat de luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen tijdelijk verminderd is, omdat we nog steeds minder reizen en pendelen.

We mogen nooit uit het oog verliezen wat er mogelijk is wanneer we ergens samen onze schouders onder zetten. Veel bedrijven hebben hun impact op het milieu al te lang genegeerd en duurzaamheid enkel als een optie beschouwd. In de bedrijfswereld hebben we het vaak over stakeholders zoals werknemers, partners en gemeenschappen, maar er is geen grotere stakeholder dan onze planeet.

Net zoals in de rest van de wereld was het ook in België voor bedrijven, horecazaken en winkels een serieuze uitdaging om tijdens de coronacrisis continuïteit te verzekeren en hun activiteiten na de lockdown terug op te starten. Intussen hebben veel organisaties hun blik alweer op de toekomst en op groeien gericht. Maar we krijgen ook een unieke kans om de bestaande regels en procedures met duurzaamheid in gedachten te hervormen.

 
Wendbaarheid kweken

 Gelukkig kunnen organisaties in elke fase van deze crisis op ondersteuning uit de technologiewereld rekenen. Toen bedrijven door de lockdown plots de deuren moesten sluiten, maakte technologie het mogelijk om medewerkers haast van de ene dag op de andere van thuis te laten werken. Digitale tools hielpen nadien om de activiteiten te hervatten en ook in de toekomst moeten bedrijven zich snel kunnen aanpassen. Technologie zal hierin een grote rol blijven spelen door mensen met elkaar te verbinden, besluitvorming te ondersteunen en organisaties wendbaarder te maken om met verandering om te gaan.

In iedere sector moeten bedrijven schalen en hun producten aanpassen aan een nieuwe manier van werken. Het is de verantwoordelijkheid van de technologiesector om hen hierin te ondersteunen. Voor organisaties was het nooit belangrijker om data te benutten en teams de mogelijkheid te geven om in realtime samen te werken. Wie z’n digitale transformatie al had ingezet, heeft hier tijdens de coronacrisis zeker de vruchten van geplukt. Al de rest moet daar op korte termijn werk van maken om veerkrachtig op nieuwe uitdagingen te kunnen reageren.

De rest van deze Ecopinie is voorbehouden voor abonnees.

ECOPINIE - Carmina Coenen (Deputy Consultant Leader bij Salesforce Belux): “Voor bedrijven is COVID-19 unieke kans om aan duurzame toekomst te bouwen”
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x