ECOPINIE - Toon Wassenberg: “Twee negatieve gevolgen van COVID 19 kunnen elkaar paradoxaal genoeg opheffen”

24 september 2020

ECOPINIE - Toon Wassenberg: “Twee negatieve gevolgen van COVID 19 kunnen elkaar paradoxaal genoeg opheffen”

Never waste a good crisis. Ooit was het een slimme quote, maar veel blijft er niet meer van over wanneer je van de ene crisis in de andere rolt. En toch. Die COVID-crisis is wel een geval apart. Het is nog te vroeg om de volledige impact in te schatten en wellicht kennen we die pas wanneer we er binnen enkele jaren op terugkijken. Maar twee zekerheden tekenen zich al af. COVID zorgt voor een economische crisis in Europa waar we het laatste nog niet van gezien hebben. En terwijl we pakweg een jaar geleden dachten dat de klimaatcrisis nooit meer van de maatschappelijke agenda zou verdwijnen, is dat precies wat er gebeurde de afgelopen maanden. Twee negatieve gevolgen van COVID die elkaar paradoxaal genoeg kunnen opheffen als we het slim aanpakken. Het is in dit blad al eindeloos vaak aan bod gekomen: investeren in de aanpak van de klimaatcrisis is een economische opportuniteit van jewelste.

En er zijn daar talloze voorbeelden van getoond. Maar tegelijk moeten we keer op keer vaststellen – alle goede initiatieven ten spijt – dat wat de grote lijnen betreft alles bij het oude blijft. En we steeds terugvallen op een ‘normaal’ dat een echte transitie in de weg staat. Om het in transitiejargon uit te drukken: het ‘systeem’ is stug, het past zich lichtjes aan maar blijft au fond koppig zichzelf ondanks alles.

Maar deze keer is die terugkeer naar het ‘oude normaal’ minder vanzelfsprekend dan bij vorige crisissen. Of misschien beter: deze keer liggen de kaarten beter om die terugkeer te vermijden en daar zit Europa voor een stuk tussen.

Oude taboes sneuvelen

De klap in het gezicht van de Europese economie heeft Merkel en Macron dichter bij elkaar gebracht in een zoektocht naar de mogelijkheden voor heropleving. En tegelijk stonden daar Von der Leyen en Timmermans klaar met hun European Green Deal. De afgelopen maanden lijken oude taboes te sneuvelen (toegegeven, nog lang niet overal) en wordt er stevig ingezet op investeringen met een pak extra geld op tafel. Zoals steeds via leningen en andere financieringsmechanismen, maar deze keer ook met harde cash. Waar het traditionele meerjarenprogramma (2021-2027) het mede door de Brexit met wat minder zal moeten doen, ligt er een pakket aan extra middelen op tafel van 750 miljard euro te spenderen in de periode 2021-2023. 


De rest van deze Ecopinie is voorbehouden voor abonnees.ECOPINIE - Toon Wassenberg: “Twee negatieve gevolgen van COVID 19 kunnen elkaar paradoxaal genoeg opheffen”
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x