ENERGIE - Capaciteitstarief vanaf 2022 voor alle netgebruikers:  wat verandert er voor bedrijven?

9 september 2020

ENERGIE - Capaciteitstarief vanaf 2022 voor alle netgebruikers: wat verandert er voor bedrijven?

Na een uitgebreid proces van besprekingen en openbare raadplegingen waarbij de inbreng van alle betrokkenen aan bod kon komen, besliste de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) definitief over een capaciteitstarief vanaf 2020. In dit artikel leggen we uit wat dat betekent voor de bedrijven.

De ‘netkosten’ voor het aanleggen, beheren en onderhouden van de elektriciteitsnetten en het transport van elektriciteit, worden vanaf 2022 grotendeels op basis van capaciteit aangerekend en niet langer op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die iemand van het net afneemt.

Voor een klein bedrijf aangesloten op laagspanning bedragen de netkosten ongeveer 28% van de huidige elektriciteitsfactuur.

De VREG voert een capaciteitstarief in zodat de nieuwe nettarieven de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet beter weerspiegelen en die kosten evenwichtiger worden toegewezen aan de verschillende netgebruikers. Door meer lokale hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en warmtepompen zullen de distributienetten in de toekomst meer en anders gebruikt worden en zouden ze blootgesteld worden aan grotere (gelijktijdige) piekbelastingen. Die piekbelastingen zouden ertoe leiden dat de distributienetbeheerders in de toekomst zware investeringen moeten doen om het net betrouwbaar te houden, wat de distributienettarieven sterk zou kunnen doen toenemen. Om dat te vermijden en het net voor iedereen betaalbaar te houden, wil de VREG alle netgebruikers er bewust van maken dat hoge pieken in hun verbruik extra kosten voor het net meebrengen en hen zo aanmoedigen om het efficiënt te gebruiken.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

ENERGIE - Capaciteitstarief vanaf 2022 voor alle netgebruikers:  wat verandert er voor bedrijven?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x