ENERGIE - Plopsaland De Panne stoot dankzij WKK jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit

19 juni 2020

ENERGIE - Plopsaland De Panne stoot dankzij WKK jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit

Plopsaland De Panne besloot zo’n drie jaar geleden een flinke stap richting de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te zetten door een warmte-krachtkoppeling (WKK) te installeren. De installatie betekent jaarlijks een energiebesparing van 2.400 (MWh) en een reductie van de CO2-uitstoot met 474 ton, het equivalent van 120 Belgische gezinnen.

Beelden: Remeha

Zo’n zes jaar geleden sloeg Plopsa Group de handen in elkaar met verwarmingsspecialist Remeha. Dit met de bedoeling om samen te streven naar meer energie-efficiëntie en zo  een energiebesparing in haar pretparken te bewerkstelligen. Intussen verwarmen Remeha-oplossingen alle faciliteiten in de parken van de groep; van restaurants over het theater tot het waterpark Plopsaqua in de Panne.


Net geen 7.000 werkuren per jaar

Eén van de ingrepen om het pretpark in De Panne milieuvriendelijker en duurzamer te maken, was het integreren van een WKK in de bestaande stookplaats. De WKK, die op gas werkt, wekt niet alleen elektriciteit op voor het park, ze laat de warmte die daarbij vrijkomt ook niet verloren gaan. Die wordt voornamelijk gebruikt om het zwembad van Plopsaqua te verwarmen. De installatie draait net geen 7.000 werkuren op jaarbasis, waardoor de investering van zo’n 500.000 à 600.000 euro op 3.5 jaar tijd is terugverdiend. Het voortraject had wel wat voeten in de aarde. Zo moest de Plopsa Group een afzonderlijke milieuvergunning aanvragen voor de WKK.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
          

ENERGIE - Plopsaland De Panne stoot dankzij WKK jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x