ENERGIE - Sterk academisch team ter ondersteuning van de Belgische offshore windenergiesector in de maak

10 augustus 2020

ENERGIE - Sterk academisch team ter ondersteuning van de Belgische offshore windenergiesector in de maak

België is één van de koplopers van offshore windenergie in Europa, met straks 2.2 GW geïnstalleerd en nieuwe zones die alvast zijn ingepland. Om deze positie te kunnen behouden en om onze industrie te ondersteunen met de laatste technologische trends, wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën, hebben we een sterke academische thuisbasis nodig. En dat is precies wat het PhairywinD-project aanbiedt. 

Onze Belgische offshore windzones zijn al goed uitgebouwd, met de laatste zone - Seamade - momenteel volop in ontwikkeling. Een tweede grote zone, die de Fairybank, Noordhinder Zuid en Noordhinder Noord omvat, werd voorzien in het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan en zal wellicht ontwikkeld worden vanaf 2024, wat België nog meer op de Europese offshore windkaart zal zetten. Het PhairywinD-project loopt vijf jaar en valt exact tussen deze twee grote Belgische offshore windontwikkelingsgolven in.


Doelstellingen van het PhairywinD-project

Het hoofddoel van PhairywinD is om een hechte groep van 9 doctoraatsonderzoekers of PhDs uit verschillende Belgische kennisinstellingen tot stand te brengen. Die groep moet een antwoord bieden op de huidige en toekomstige uitdagingen binnen de Belgische offshore windsector. De 9 onderzoekers bestuderen elk hun eigen specifieke onderwerp, gaande van juridische kwesties tot ontwerpoptimalisatie en windgolfvoorspellingen voor onderhoudsboten en van hoogspectrale beelden voor non-destructieve tests tot verbeterde weersmodellen, en nog zoveel meer.

Wat dit multidisciplinaire en intersectorale opleidings- en onderzoeksproject zo speciaal maakt, is de connectiviteit: aan de ene kant 9 Belgische kennisinstellingen verenigen rond het thema offshore wind, en anderzijds de link leggen tussen industriële partijen en de Belgische onderzoekspartners. Op die manier verzekeren we, eens de nieuwe Belgische zones in ontwikkeling zijn, academische ondersteuning, kennis en input van eigen bodem.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
             

ENERGIE - Sterk academisch team ter ondersteuning van de Belgische offshore windenergiesector in de maak
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x