ENERGIE - Vraag naar hernieuwbare energie bereikt recordpeil in eerste helft 2020

7 oktober 2020

ENERGIE - Vraag naar hernieuwbare energie bereikt recordpeil in eerste helft 2020

De vraag naar hernieuwbare energie toont een recordgroei in de eerste helft van 2020. Dat blijkt uit cijfers van de Association of Issuing Bodies (AIB) die, zoals het hoort, kunnen worden onderbouwd met Guarantees of Origin. “En dat ondanks het negatieve effect dat COVID-19 heeft op de economie, globaal en lokaal”, zegt Tom Lindberg, managing director bij ECOHZ, dat wereldwijd oplossingen biedt aan bedrijven, organisaties en energieleveranciers om zelf hernieuwbare energie te maken, maar ook toegang biedt tot hernieuwbare elektriciteit uit een breed scala aan bronnen. “Het feit dat vooral de vraag van bedrijven naar hernieuwbare energie onaangetast lijkt, is echt mooi nieuws in deze moeilijke tijden.

Aan het einde van het tweede kwartaal van 2020 bereikte de vraag naar hernieuwbare energiebronnen 530 TWh. Dat is het hoogste cijfer dat ooit werd opgetekend, zelfs vergeleken met dat van voorgaande volledige jaren, op 2019 na. De vraag in 2020 is in vergelijking met dezelfde periode in 2019 met 15% gestegen. Sinds 2012 stijgt de vraag jaarlijks met ongeveer dat percentage. Dat de groei zich ook in 2020 doorzet is vooral opvallend gezien de COVID-19-pandemie.

Wel moet worden vermeld dat de tweede helft van het jaar traditioneel aanzienlijk lagere volumes laat zien, wat betekent dat de jaarcijfers van 2020 niet automatisch het dubbele zullen zijn van het eerste halfjaar. Maar toch mogen we verwachten dat we ook voor heel 2020 een recordcijfer zullen zien wat de vraag naar hernieuwbare energie betreft.

Een groot deel van de aanhoudende groei is waarschijnlijk nog steeds het gevolg van sterke ambities van een groeiende groep bedrijven met een uitgebreid energieverbruik op internationale markten. Maar ook tal van markt- en beleidsveranderingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, spelen ongetwijfeld een rol. Daartoe behoren onder meer de nieuwe richtlijn hernieuwbare bronnen van de EU, die het gebruik van zogenaamde Guarantees of Origin of Garanties van Oorsprong versterkt en verduidelijkt. Ook de sterkere nadruk op het documenteren en rapporten van duurzaamheidsresultaten op mondiaal en lokaal niveau kan de stijging mee bevorderd hebben. In 2019 en 2020 zijn ook nieuwe platformen ontstaan om toegang tot hernieuwbare energiebronnen te verlenen, waaronder verschillende veilingconcepten in een selecte groep landen. Ten slotte draagt ook een ontluikende ontwikkeling om maandelijks hernieuwbare energiebronnen te gaan gebruiken en daarover te rapporteren, zeker bij aan de hogere vraag.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

ENERGIE - Vraag naar hernieuwbare energie bereikt recordpeil in eerste helft 2020
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x