INNOVATIE - Grafeen verbetert productie zonnecellen

23 juni 2020

INNOVATIE - Grafeen verbetert productie zonnecellen

Wat zouden de voordelen voor het milieu zijn als we zonnecellen gewoon op de daken zouden kunnen schilderen, of op welk oppervlak dan ook? Onderzoekers van het Graphene Flagship hebben technologie ontwikkeld om dat mogelijk te maken. Als een van de speerpuntprojecten van de organisatie - een reeks initiatieven om grafeen van het onderzoekslaboratorium naar de commerciële markt te brengen - creëert het Solar Farm-project momenteel 's werelds eerste voor grafeen geschikte zonneboerderij op Kreta.

Grafeen voor hernieuwbare toepassingen is al lange tijd een prioritair onderzoeksgebied voor het Graphene Flagship en het Solar Farm initiatief richt zich op de industrialisatie en real-life inzet van deze technologie. Onder leiding van Graphene Flagship-partner Universiteit van Rome Tor Vergata in het Centrum voor Hybride en Organische Zonne-energie (CHOSE) heeft het project al grote successen geboekt met betrekking tot de ontwikkeling van zonnemodules.

De technologie is nu klaar om een betaalbare en flexibele zonneceloptie te worden voor conventionele en slimme, laag-intensieve toepassingen. Dit komt omdat photovoltaïsche cellen minder complex zijn om te produceren, gemaakt zijn met goedkopere materialen en door hun flexibiliteit gebruikt kunnen worden op locaties waar traditionele silicium zonnecellen niet geplaatst kunnen worden.

De zonnecellen worden snel beter. Toen ze in 2009 voor het eerst werden ontwikkeld, hadden ze een aanvangsrendement van 3,8 procent. Vandaag de dag kunnen ze een rendement van meer dan 25 procent behalen. Ter vergelijking: siliciumzonnecellen bestaan al sinds 1880 en bereikten in 2019 slechts een rendement van 26,6 procent.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
           

INNOVATIE - Grafeen verbetert productie zonnecellen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x