Waterstof wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke mogelijkheid om tot een koolstofvrije economie te komen. Het is erg beloftevol omdat het een schone, emissievrije brandstof is voor vrachtwagens en personenauto’s.
Vlaamse en Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen gaan samen aan de slag met het demonstreren van waterstof als duurzame energiebron in Interregproject Waterstofregio 2.0.
Het gaat om een investering van maar liefst 14 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro uit het EFRO fonds, via het Interreg Grensregio Vlaanderen-Nederland programma. Ook Philippe Muyters, Vlaams Minister van werk, economie, innovatie en sport voegt 375.000 euro Vlaamse cofinanciering toe aan het project.
Uit het voorgaande Interreg-project ‘Waterstofregio’ (2009-2013) bleek dat in Vlaanderen en Zuid-Nederland een aantal unieke technologiespelers (onder andere Colruyt Group en Beukers Autoschade BV) door samenwerking bijzonder sterke innovatieve projecten konden realiseren.
Zo werd een 1 Megawatt powerplant, een nieuw bus concept, een tankstation in Vlaanderen voor heftrucks, een tankstation in Nederland voor bussen en auto’s, een vuilniswagen en een sloep ontwikkeld, allemaal op waterstof.
‘Waterstofregio 2.0’ richt zich op het verbeteren en tonen van de verschillende toepassingen. Met de goedkeuring van ‘Waterstofregio 2.0’, gecoördineerd door WaterstofNet, wordt de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder verstrekt door bijkomende projecten te realiseren door en voor bedrijven in de regio.
Ook eindgebruikers zoals burgers, private sector en overheden, krijgen de mogelijkheid toepassingen te testen en zo op een laagdrempelige ‘hands-on’ manier kennis te kunnen opdoen.
Philippe Muyters, Vlaams Minister van werk, economie, innovatie en sport over'Waterstofregio 2.0':
“Het Interreg Vlaanderen-Nederland project 'Waterstofregio 2.0' is een mooi voorbeeld van hoe een sterke focus op innovatie bij bedrijven ervoor kan zorgen dat economische ontwikkeling en een ambitieus klimaatbeleid hand in hand gaan. De Interreg-steun vanuit Europa, waaraan ik als Vlaams minister bevoegd voor Economie en Innovatie 375.000 euro toevoeg, moet een hefboom zijn om ondernemingen grensoverschrijdend te laten samenwerken aan concrete demonstratieprojecten op vlak van tankinfrastructuur en zero-emissie toepassingen. Zo kunnen we onze regio tot een Europese koploper maken inzake waterstoftechnologie.”
Meer informatie over dit project en over waterstofnet.
bron: Interreg
datum: 7-5-2016
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2-wekelijks de laatste trends in duurzaamheid in je mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x