iPOST - Brengt jouw bedrijf verpakte goederen op de markt?

1 oktober 2017

iPOST - Brengt jouw bedrijf verpakte goederen op de markt?

In orde met de recyclage wetgeving aan zeer gunstige condities ! 

Uw bedrijf brengt verpakte goederen op de markt. Dan bent u wettelijk verantwoordelijk voor die verpakkingen en al het afval dat ze veroorzaken. Kortom, u bent verpakkingsverantwoordelijke.

En dat brengt heel wat administratieve beslommeringen met zich mee. Gelukkig kan VAL-I-PAC u daar uitstekend bij helpen.  

IN WELK GEVAL IS MIJN BEDRIJF “VERPAKKINGSVERANTWOORDELIJKE”?

 • Omdat u goederen produceert en verpakt om op de Belgische markt te verkopen.
 • Omdat u verpakte producten importeert en op de Belgische markt brengt.
 • Omdat u goederen importeert die u in uw bedrijf als grondstof gebruikt.

Sinds ‘97 moet u volgens de recyclagewetgeving kunnen aantonen dat een erg hoog percentage van de bedrijfsmatige verpakkingen waarvoor u verantwoordelijk bent, daadwerkelijk werd gerecycleerd of verbrand met energierecuperatie. 

KAN IK DAT NIET GEWOON ZELF DOEN?

Jammer genoeg is het naleven van die wet behoorlijk complex. In veel gevallen komt het verpakkingsafval in de containers van uw klanten terecht. Eigenlijk moet u aan uw klanten dus het bewijs vragen dat uw verpakkingen gerecycleerd werden of zelf gaan ophalen en recycleren. En dat is praktisch onhaalbaar. 

WIE IS AL VAL-I-PAC JUIST?

VAL-I-PAC is al in ‘97 opgericht door de bedrijven voor de bedrijven. Omdat het al snel duidelijk was dat het praktisch heel moeilijk zou zijn om als individueel bedrijf aan alle verplichtingen te voldoen, beslisten we om de handen in elkaar te slaan en te gaan voor een collectieve aanpak.

Vandaag telt VAL-I-PAC om en bij 7.200 leden. We zijn geen overheidsinstelling, maar wel een vzw die officieel door de overheid is erkend, met name door de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC). 

EN WAT DOET VAL-I-PAC PRECIES VOOR MIJ ?

VAL-I-PAC verzamelt alle gegevens over het verpakkingsafval van al zijn klanten, brengt ze samen en rapporteert collectief aan de overheid.

 1. U vertelt ons eenmaal per jaar hoeveel verpakkingen u op de Belgische markt hebt gebracht.
 2. De afvalophalers vertellen ons hoeveel bedrijfsmatige verpakkingen ze hebben opgehaald en gerecycleerd bij al onze klanten.
 3. Die totaal op de markt gebrachte hoeveelheid vergelijken we vervolgens met de gerecycleerde hoeveelheid en dat geeft een globaal recyclagecijfer voor al onze klanten.
 4. We rapporteren deze gegevens aan de overheid.

Val-i-Pac berekening verpakkingen

 

WAT HEB IK ERAAN ALS IK KLANT WORD?

Klant worden bij VAL-I-PAC is uiteraard niet wettelijk verplicht. Maar het biedt u heel wat voordelen. 

 1. U bent er zeker van dat uw bedrijf perfect in orde is met de wetgeving.
 2. Wij leveren voor u het bewijs dat uw verpakkingsafval gerecycleerd is.
 3. U kan genieten van recyclagepremies want VAL-I-PAC biedt financiële steun aan bedrijven die inspanningen leveren om hun verpakkingsafval te sorteren.
 4. U geniet van onze expertise op vlak van duurzame verpakkingen. 

Dus waarom zou u zich ook niet laten helpen?  Meer dan 7.000 bedrijven gingen u al voor. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 90% van alle bedrijfsmatige verpakkingen die in België op de markt komen.  Het is trouwens een uitgelezen moment om lid te worden. U kunt uw bedrijf momenteel namelijk aan zeer gunstige financiële condities wettelijk in regel stellen voor de voorbije jaren. Voor 250 euro bent u retroactief in orde met de wet en dat tot 5 jaar terug, ongeacht de hoeveelheid verpakkingen die u op de markt bracht.

Voor meer info bel 02/456 83 10 of mail info@valipac.be voor een vrijblijvende afspraak.

Ze komen dan graag even langs met meer info.

 

VAL-I-PAC

Koningin Astridlaan 59A 

1780 Wemmel 

Tel. 02 456 83 10

info@valipac.be
www.valipac.be

 

iPOST - Brengt jouw bedrijf verpakte goederen op de markt?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x