KLIMAAT - EU-emissiehandelssysteem belangrijker geacht dan klimaatbeleid landen in strijd tegen CO2

18 mei 2020

KLIMAAT - EU-emissiehandelssysteem belangrijker geacht dan klimaatbeleid landen in strijd tegen CO2

Uit een enquête door Refinitiv blijkt dat het Europese emissiehandelssysteem het klimaatbeleid van de nationale staten inhaalt en zo de belangrijkste motor wordt voor de aanpak van de CO2-emissies. 43% van de respondenten ziet het European Emissions Trading System (EU-ETS) nu als de voornaamste aanjager van de emissiereductie in de komende jaren, een stijging met met 8% in vergelijking met 2019. Refinitiv houdt de enquête elk jaar.

Gevraagd naar wat de grootste impact zal hebben op het terugdringen van de CO2-uitstoot antwoordt dus 43% met het EU-ETS. Dat is een veel groter aandeel dan nationaal klimaatbeleid en het brede klimaatbeleid van de EU, die elk 27% van de antwoorden uitmaken. Vorig jaar geloofde maar 35% van de respondenten dat het emissiehandelssysteem de grootste impact zou hebben en deden de twee andere antwoorden het met 43% in totaal een pak beter.

Van de respondenten die bevraagd werden voor de lockdown ten gevolge van de coronacrisis geloofde 60% dat de koolstofprijs rond de 25 euro per ton CO2 zou blijven schommelen in 2020. Alle respondenten die na de lockdown antwoordden, gaan uit van een daling van die prijs in 2020 en ook nog in 2021.

Anders Nordeng, senior analyst bij Refinitiv Carbon Research en co-auteur: “De verschuiving richting het emissiehandelssysteem als belangrijkste driver in de aanpak van de broeikasgassenproblematiek is interessant gezien het feit dat de Europese Green Deal de klimaatbeleidsdiscussies heeft gedomineerd sinds de Commissie de deal in december 2019 presenteerde. De Green Deal zal uiteindelijk ook substantiële veranderingen met zich brengen voor de EU-ETS, maar tot dusver draaide de discussie vooral om de Klimaatwet 2050, waarvan het ontwerpvoorstel begin maart werd gepresenteerd.”

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
             

KLIMAAT - EU-emissiehandelssysteem belangrijker geacht dan klimaatbeleid landen in strijd tegen CO2
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x