KLIMAAT - KMI stelt zijn nieuw klimaatrapport voor

15 oktober 2020

KLIMAAT - KMI stelt zijn nieuw klimaatrapport voor

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) heeft op 15 oktober zijn nieuwe klimaatrapport voorgesteld. Het ‘Klimaatrapport 2020: van klimaatinformatie tot klimaatdiensten’ bundelt de meest recente resultaten van de klimatologische waarnemingen van het KMI en zijn klimaatonderzoek. Met het rapport wil het KMI wetenschappers, beleidsmakers en het grote publiek informeren over de wetenschappelijke kennis omtrent het waargenomen en toekomstige klimaat in België, staat te lezen op de website van het KMI.

Het KMI-Klimaatrapport is een update van het voorgaande ‘Oog voor het klimaat’-rapport van 2015 en geeft een antwoord op vragen als: Hoe kunnen we de klimaatverandering in België waarnemen? Welke trends in Ukkel en België nemen we waar? Hoe veroorzaken broeikasgassen in de atmosfeer de klimaatverandering? Hoe kunnen we de toekomstige klimaatverandering inschatten met klimaatmodellen? Hoe zal het klimaat in België in de toekomst evolueren? Op welke manier vormt de wetenschappelijke expertise van het KMI de basis van kwaliteitsvolle en betrouwbare klimaatdienstverlening aan het publiek en de overheid? …


KMI: weer én klimaat

Naast weersvoorspellingen en meteorologisch onderzoek, speelt het KMI als Federale Wetenschappelijke Instelling een toonaangevende rol op vlak van klimaatonderzoek, klimatologische waarnemingen, en regionale klimaatmodellering. "Het grote publiek kent het KMI vooral van het weer, maar ons wetenschappelijk onderzoek, waarbij continuïteit en innovatie centraal staan, richt zich ook op klimaat. Zo zetten onze wetenschappers zich dagelijks in voor een beter begrip van de mechanismen van klimaatverandering, de analyse en interpretatie van onze klimatologische gegevens en de verbetering van ons klimaatmodel", stelt Daniel Gellens, directeur-generaal a.i. van het KMI.


Klimaatopwarming en meer extreem weer

De analyse van klimatologische waarnemingen is cruciaal voor een goed begrip van de klimaatverandering, zowel op globale als regionale of lokale schaal. Zo vertonen de globale waarnemingen van de temperatuur voor 2019 een gemiddelde toename van ongeveer 1,1°C t.o.v. de pre-industriële periode 1850-1900. Bovendien was juli 2019 globaal de warmste maand sinds het begin van de waarnemingen zo’n 140 jaar geleden.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

KLIMAAT - KMI stelt zijn nieuw klimaatrapport voor
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x