KLIMAAT - Studie toont aan: helft Vlaamse woningeigenaars heeft  niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties

20 oktober 2020

KLIMAAT - Studie toont aan: helft Vlaamse woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties

Ruim 95% van de Vlaamse woningen is toe aan renovatie of herbouw opdat Vlaanderen de tegen 2050 beoogde reductie van bijna 30% van broeikasgassen afkomstig van gebouwen, kan bewerkstelligen. Een studie die Johan Albrecht, professor en doctor in de economie aan de UGent, maakte op vraag van Agoria, toont nu aan dat de helft van de Vlaamse woningeigenaars niet over voldoende middelen beschikt voor die nodige klimaatrenovaties. De studie werd op 22 oktober voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Justitie, Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Vlaanderen staat voor de belangrijke uitdaging om de broeikasgasemissies van de gebouwen op zijn grondgebied met bijna 30% te verminderen tegen 2050, het jaar waarin Europa klimaatneutraal wil zijn. Woningen zijn met bijna 80% veruit de grootste veroorzaker van die broeikasgasemissies van gebouwen. De resultaten uit de studie van Johan Albrecht tonen aan dat klimaatrenovatie echter niet evident is. Tot 50% van de huidige eigenaars heeft niet de financiƫle middelen om zijn woning klimaatcompatibel te maken.

Agoria, dat opdracht gaf tot de studie, is daarover bijzonder bekommerd. De technologiekoepel ziet een doelgroepgerichte beleidsaanpak, het werken naar zowel comfort- als klimaatneutraliteit en zorgen dat klimaatneutraal wonen wordt beloond als de drie belangrijkste factoren om een klimaatneutraal woningpark succesvol te kunnen realiseren.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

KLIMAAT - Studie toont aan: helft Vlaamse woningeigenaars heeft  niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x