KLIMAAT - Voor meer dan helft Belgische bedrijfsleiders zijn klimaatmaatregelen prioriteit

17 februari 2020

KLIMAAT - Voor meer dan helft Belgische bedrijfsleiders zijn klimaatmaatregelen prioriteit

Meer dan de helft van alle grote ondernemingen in België treft maatregelen om de impact op het milieu te verminderen. Dat is één van de hoofdconclusies van een grootschalige Europese rondvraag door adviesbureau BDO naar hoe bedrijven hun leiderspositie verder willen uitbouwen tegen 2025. Liefst 65% van de respondenten, onder wie ook Belgische bedrijfsleiders, neemt concrete maatregelen om over 5 jaar CO2-neutraal te zijn.

De Europese Unie wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden. Om dat te bereiken, legt de Europese Commissie binnenkort een Klimaatwet op tafel. Uit BDO’s Europese studie blijkt dat onze bedrijven al anticiperen op die nieuwe Europese wetgeving. Duurzaamheid is doorgedrongen tot in de bestuurskamer van elk bedrijf.

“Ik zie een stijgend aantal bedrijven dat duurzaamheid heel breed interpreteert. Duurzaamheid beperkt zich niet louter tot het milieu. Ook andere indicatoren zoals onderwijs, gelijkheid, vrede en armoede spelen mee. Het is belangrijk dat bedrijven daarmee bezig zijn, want de jongere generaties verwachten van de bedrijven dat ze daarin investeren en er rekening mee houden", aldus Trond-Morten Lindberg, CEO EMEA van BDO Global.


Ecologische voetafdruk verkleinen 

Ruim één op de drie Europese bedrijven koestert sterke groeiambities voor de komende vijf jaar, blijkt uit de studie. Tegelijk zoeken ze allerlei manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een belangrijke factor om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is onder meer de manier waarop het personeel naar het werk komt, ook in België.

“Veel bedrijven moedigen hun medewerkers aan om – indien mogelijk – van thuis te werken. 43% van de respondenten bereidt zich voor op een stijging van thuiswerk. Ze maken tegelijk de mobiliteitsbudgetten transparanter om de impact op het milieu te meten. En een zakenreis plannen, doen ze alleen wanneer het echt nodig is. Daarnaast schakelen meer en meer bedrijven voor hun energievoorziening over naar hernieuwbare energiebronnen om zo hun ecologische voetafdruk te verminderen”, licht Fabrice Grognard van BDO België toe.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

         

KLIMAAT - Voor meer dan helft Belgische bedrijfsleiders zijn klimaatmaatregelen prioriteit
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x