MILIEU - Mülheim Water Award 2020 gaat naar innovatieve methode  om E. coli sneller op te sporen in drinkwater

30 september 2020

MILIEU - Mülheim Water Award 2020 gaat naar innovatieve methode om E. coli sneller op te sporen in drinkwater

KWR, AquaLab Zuid, Het Waterlaboratorium, het laboratorium van Vitens en Waterlaboratorium Noord, alle uit Nederland, werden bekroond met de Duitse Mülheim Water Award voor hun werk aan een nieuwe moleculair-biologische techniek om Escherichia coli, bekender als E. coli, sneller op te sporen in drinkwater. De innovatieve test levert al binnen vier uur resultaat op, wat minstens zes keer sneller is dan gebruikelijk.

Beeld: Andreas Köhring 

De Mülheim Water Award, gesponsord door RWW en Gerstel GmbH & Co. KG, is een prestigieuze onderscheiding voor innovatie in duurzaam waterbeheer en een veilige en betrouwbare drinkwatervoorziening, die sinds 2006 elke twee jaar wordt uitgereikt. Winnaars onderscheiden zich in het ontwikkelen van innovatieve, praktijkgerichte oplossingen voor toekomstige uitdagingen op het vlak van watersystemen en wateranalyse.

Deze keer mochten KWR, AquaLab Zuid, Het Waterlaboratorium, het laboratorium van Vitens en Waterlaboratorium Noord, alle uit Nederland, de award en de cheque van 10.000 euro die ermee gepaard gaat, in ontvangst nemen. Dat gebeurde midden september op het vierde Mülheimer Wasseranalytisches Seminar (MWAS 2020) in het stadhuis van Mülheim in Duitsland. De verschillende labo’s en de kennisinstelling KWR ontwikkelden samen als eersten te wereld een innovatieve moleculair-biologische techniek gebaseerd op RT-PCR, wat staat voor Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction, om de bacterie Escherichia coli, bekender als E. coli, sneller op te sporen in drinkwater. De test die ze ontwikkelden levert binnen de vier uur resultaat, waarmee ze minstens zes keer beter doet dan andere tests.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

MILIEU - Mülheim Water Award 2020 gaat naar innovatieve methode  om E. coli sneller op te sporen in drinkwater
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x