MILIEU - Recordaantal elektro en lampen ingezameld in 2019

25 mei 2020

MILIEU - Recordaantal elektro en lampen ingezameld in 2019

Recupel, de Belgische vzw verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van elektronische apparaten en lampen, zamelde in 2019 een recordhoeveelheid van 122.548 ton in, een stijging van 4,4% in vergelijking met het jaar ervoor. Het gaat in totaal om 44 miljoen apparaten, maar liefst 8 miljoen méér dan in 2018. De investeringen in het inzamelnetwerk en de vele communicatiecampagnes werpen hun vruchten af.

Acht miljoen meer dan in 2018 betekent een stijging van maar liefst 26%. Per inwoner stijgt het ingezamelde gewicht van 10,3 kg naar 10,7 kg. Ter vergelijking: de evolutie 2017-2018 bedroeg 2%. “Dit resultaat zou niet mogelijk zijn zonder de onmisbare schakels in onze keten: de partners in ons inzamelnetwerk, de transporteurs die garant staan voor een veilig en beschermd vervoer, de hergebruiksector die apparaten een tweede leven geeft, de erkende verwerkers die aan de hand van hoogtechnologische technieken onze apparaten recycleren tot nieuwe grondstoffen en uiteraard de consumenten en bedrijven die in 2019 meer dan ooit hun beste beentje hebben voorgezet”, licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe.

De stijging is vooral merkbaar in de inzameling van kleine elektronische apparaten, zoals onder andere gsm's, computers en elektrische tandenborstels (Recupel zamelt zowel huishoudelijke als professionele toestellen, bijvoorbeeld drankautomaten, in, red.), waar die 36% bedroeg, 32,5% meer dan de stijging tussen '17 en '18. Op het einde van het jaar focust Recupel traditioneel op de inzameling van lampen en armaturen. Ook deze cijfers zitten in de lift: er werden 7,7% meer lampen ingezameld in 2019. Voor het eerst gaat Recupel zo over de kaap van meer dan 10 miljoen ingezamelde lampen en armaturen op jaarbasis.


Forse investeringen

Recupel heeft dan ook fors geïnvesteerd in de uitbreiding en optimalisatie van haar eigen inzamelnetwerk. Zo steeg het aantal RecyclePunten voor klein elektro van 2.615 naar 3.123. Smartloop, een gloednieuw inzamelkanaal voor bedrijven, zag ook het licht in 2019.

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.
            

MILIEU - Recordaantal elektro en lampen ingezameld in 2019
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x