MILIEU - Van maximaal hergebruik tot projecten in Afrika:  de weg naar CO2-neutraliteit van SipWell

24 september 2020

MILIEU - Van maximaal hergebruik tot projecten in Afrika: de weg naar CO2-neutraliteit van SipWell

Zo’n sterke merknaam hebben dat die de productnaam vervangt; het is de droom van elk bedrijf en het geldt voor SipWell. Met meer dan 40.000 waterkoelers over het hele land, laat het bedrijf de concurrentie dan ook ver achter zich. “Maar hoe groter je bent, hoe groter je maatschappelijke verantwoordelijkheid”, weet general manager Peter Henderickx. “Wij streven daarom al jaren naar een minimale milieu-impact en zijn sinds dit jaar ook CO2-neutraal, onder meer dankzij maximaal hergebruik van onze flessen en CO2-compensatieprojecten in Afrika.”

SipWell, een 100% Belgisch bedrijf dat waterkoelers en het bijbehorende water levert, mag zichzelf op de borst kloppen; na meer dan 27 jaar bedrijfsvoering is het met een jaarlijkse omzet van 20 miljoen euro en een marktaandeel van 55% onbetwist marktleider. De eerste achtervolger moet het met ongeveer de helft van dat percentage doen, waardoor de merknaam stilaan een productnaam is geworden, de natte droom van elke bedrijfsleider. “Ik heb al van veel mensen gehoord dat ze ‘een SipWell’ hebben staan op het werk, terwijl het eigenlijk een waterkoeler van een concurrent betreft”, begint Peter Henderickx, general manager, te vertellen wanneer we met hem aan tafel zitten in de SipWell-vestiging in het Vlaams-Brabantse Londerzeel. “Dat horen we natuurlijk graag, al zouden we liever hebben dat er een ‘echte’ SipWell-waterkoeler staat”, lacht hij.

“Wij verhuren waterkoelers en zorgen dat de toestellen op geregelde basis worden aangevuld”, legt hij nog eens uit wat het bedrijf precies doet. “Wij leveren ongeveer 1,4 miljoen flessen water per jaar voor de 40.000 waterkoelers die we hebben staan bij zo’n 30.000 klanten in België. Ongeveer een kwart van onze klanten zijn particulieren, voorts gaat het om bedrijven. De toestellen voor particulieren zijn wat slanker en zijn gemaakt voor flessen van 10 liter. De standaard dispensers zijn wat breder en werken met flessen van 5 gallon, of 18,9 liter.”


Brede service

Volgens Henderickx maakt SipWell het verschil met zijn service. “Op het produceren van de waterkoelers na, die we wel zelf ontwikkelen, doen we namelijk alles zelf. De waterkoelers, die we verhuren, worden hier gerepareerd indien nodig. De lege flessen nemen we terug en wassen en ontsmetten we, waarna we ze opnieuw vullen met water. Een fles wordt zo gemiddeld 60 keer hergebruikt, dat is vijf keer langer dan een glazen fles. Een SipWell-fles bespaart zo ongeveer 1.000 petflessen. Onze klantendienst is 24/7 bereikbaar en met de online MyAccount bekijk je al onze diensten waar je wil en wanneer je wil. Geeft je waterkoeler bijvoorbeeld geen spuitwater meer? Dan volstaat het even je smartphone te checken en je hebt de mogelijke oorzaak en oplossing in een vingerknip gevonden.”


Doorlichting door CO2logic

Rode draad doorheen dat hele proces: de milieu-impact tot een minimum herleiden.


De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees. MILIEU - Van maximaal hergebruik tot projecten in Afrika:  de weg naar CO2-neutraliteit van SipWell
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x