MILIEU - Vernieuwende stofzuiger verwijdert plastic uit natuurgebied in Antwerpse haven

17 september 2020

MILIEU - Vernieuwende stofzuiger verwijdert plastic uit natuurgebied in Antwerpse haven

Fotocredit: Jonathan Ramael

Sinds 19 september 2020, World Cleanup Day, maakt de Nul-O-Plastic, ontworpen door Envisan (Jan De Nul Group), komaf met de historische vervuiling in natuurgebied Galgeschoor in de haven van Antwerpen. De stofzuiger, het winnende ontwerp van de Galgeschoor Plastic Challenge, is klaar om miljoenen plastic korrels en andere plastics in het natuurgebied te verwijderen.

Port of Antwerp lanceerde in 2019 een wedstrijd voor nieuwe opruimtechnieken voor plastics die zich hebben opgehoopt in natuurreservaat Galgeschoor. Ondanks jaarlijkse opruimacties, blijven er nog miljoenen kleine plastic deeltjes achter die niet met de hand kunnen worden opgeruimd, het gevolg van historische vervuiling door plastic afval afkomstig van steden en gemeenten langs de Schelde en industriële plastic pellets die verloren zijn gegaan in de haven. Jaar na jaar worden deze plastics meegevoerd langsheen de 350 km lange rivier om zich uiteindelijk te nestelen in slikken en schorren.

De Galgeschoor Plastic Challenge daagde deelnemers uit tot het bedenken van een haalbare oplossing op technisch, budgettair, logistiek en milieukundig gebied. Doel was tot een oplossing te komen om een moeilijk toegankelijk getijdengebied met unieke vegetaties en bedreigde vogelsoorten proper te maken met minimale impact op de flora en fauna. Een jury van innovatie- en milieuexperts koos de plasticzuiger van Envisan (Jan De Nul Group) uit meer dan 50 inzendingen. Envisan kreeg een cheque van 10.000 euro en liet het ontwerp samen met Port of Antwerp verder ontwikkelen. Resultaat: de Nul-O-Plastic, een grote, manoeuvreerbare stofzuiger op rupsbanden. 

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

MILIEU - Vernieuwende stofzuiger verwijdert plastic uit natuurgebied in Antwerpse haven
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x