Miniwaterkrachtcentrale voorziet 4 gezinnen van stroom

24 februari 2016

Miniwaterkrachtcentrale voorziet 4 gezinnen van stroom

Eerste rendabele microwaterkrachtcentrale in Europa is van Belgische makelij

Belgische start-up Turbulent introduceert eenvoudige maar baanbrekende turbine om elektriciteit op te wekken

Op 24 februari werd in Tielt-Winge de eerste rendabele microwaterkrachtcentrale in Europa officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde op het domein van het Kasteel van Houwaart in Tielt-Winge (Vlaams-Brabant), in aanwezigheid van Vlaams Minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters. De waterkrachtcentrale werd ontwikkeld door Turbulent, een start-up opgericht in januari 2015 door twee jonge Vlaamse ondernemers uit Antwerpen waar ondertussen reeds acht mensen werkzaam zijn. Zij begonnen een jaar geleden met de ontwikkeling van de ‘next generation waterkrachtcentrale’, gebaseerd op ‘biomimicry’, de wetenschap van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur. Hernieuwbare energie is momenteel nog zeer afhankelijk van zonlicht, wind of grote installaties. De gepatenteerde turbine van Turbulent werkt daarentegen quasi continu, is klein en makkelijk te plaatsen, en heeft geen impact op de omgeving of de waterstroom. De turbine wekt op de meest eenvoudige manier schone, betrouwbare en betaalbare energie op. 

Inhuldiging eerste microwaterkrachtcentrale in Europa

Deze eerste microwaterkrachtcentrale van Turbulent werd op 24 februari plechtig in gebruik genomen op een historische site in Tielt-Winge, in aanwezigheid van onder andere Vlaams Minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters.

Jasper Verreydt van Turbulent: “Doordat wij de dynamiek van een vortex goed begrijpen, kunnen wij het formaat van onze turbines aanzienlijk verkleinen tot de helft van de grootte van die van onze concurrenten. Dat is een uniek kenmerk en zorgt voor minder civiele werken en minder impact op het ecosysteem. Minder ingrijpende werken maakt dat dit type technologie toegankelijker is voor meer mensen. Naast de specifieke propeller en de software die wij voorzien kan deze centrale door zo goed als iedereen geïmplementeerd worden. Dat maakt ons product zo interessant: de eenvoud waarmee we het probleem van energiezekerheid hebben aangepakt zorgt ervoor dat we hernieuwbare energie binnen ieders handbereik brengen.” Minister Muyters: “Alle puzzelstukjes van Turbulent zijn exact wat ik met het Vlaams innovatiebeleid wil bereiken. Ze pakken een maatschappelijke problematiek zoals hernieuwbare energie aan vanuit een internationale visie en werken daarvoor met een zelf ontwikkeld innovatief product binnen een schaalbaar businessmodel. Vlaanderen heeft al een goede traditie en reputatie bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen via onze kennis en vindingrijkheid. De waterkrachtcentrale van Turbulent is een nieuwe parel aan die ketting. Ik ben dan ook trots dat Vlaanderen dit heeft kunnen steunen, en dat ik mee het startschot kan geven van hun eerste centrale.

Gegevens van de miniwaterkrachtcentrale van het Kasteel van Houwaart

 • Totaal vermogen installatie: 2,2 kW
 • Vermogen bij het begin van de demo (sluis half dicht): 1.100-1.200 Watt
 • Vermogen wanneer sluis volledig open bij het einde van de demo: 2.100 Watt
 • Geschat vermogen per jaar: 15.000 kWh of het verbruik van 4 gezinnen
 • Terugverdientijd: 5 jaar
 • Gedimensioneerd op 70% van de gemiddelde maximale waarde

Voordelen van het systeem

 • Quasi continu productie van elektriciteit
 • Kan in afgelegen gebieden
 • Heeft weinig verval nodig (1 tot 3 meter)
 • Eenvoudige constructie en installatie
 • Lage turbinesnelheid: 80 tot 120 toeren per minuut (positief voor het visbestand)
 • Duurzamer dan zonnepanelen omdat het productieproces en de verwerking end-of-life duurzamer is

Innovatieve kenmerken van het systeem

 • De combinatie van een compact en eenvoudig te installeren systeem
 • Met een innovattieve schroef om de perfecte vortex te verkrijgen
 • Met een innovatieve elektronische sturing en software om de verschillende elementen op elkaar af te stemmen

Aandachtspunten van het systeem

 • Omgevingskenmerken zijn bepalend en niet overal te vinden
 • Oplossingen zoeken voor de overproductie in afgelegen gebieden
 • Krijgen van de correcte vergunningen in Vlaanderen om deze installatie te plaatsen

Wat brengt de toekomst?

Turbulent werkt aan een grotere waterkrachtcentrale met een vermogen van 10 tot 15 kW.

Niet alleen ecoTips was erbij, ook de VRT. Bekijk hier het nieuwsitem over de miniwaterkrachtcentrale van Turbulent.

 

 

Meer info over het belang van de miniwaterkrachtcentrale

Hernieuwbare energie is de toekomst. Helaas heeft deze vorm van energie nog te kampen met een aantal grote problemen. Zo is er eerst en vooral de winstgevendheid: om diverse redenen zijn de meeste energiebronnen nog te veel afhankelijk van overheidssubsidies. Daarnaast bieden energiebronnen zoals wind en zonlicht geen constante. Andere bronnen zoals waterkracht zijn veel minder afhankelijk van dergelijke zaken, maar traditionele waterkrachtprojecten die gebruik maken van grote constructies en dammen veroorzaken helaas dan weer andere problemen zoals overstromingen, migratie, een verhoogde emissie van methaan en woestijnvorming. En dan is er nog het probleem van afgelegen gebieden: op plaatsen waar er amper energievoorzieningen zijn, worden vaak dieselgeneratoren gebruikt om dure en ongezonde energie op te wekken.

Alle bovenstaande problemen indachtig zette een jaar geleden Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders van Turbulent ertoe aan om een microwaterkrachtcentrale te ontwikkelen die echt rendabel is. Na een jaar hard werken stellen ze nu trots de ‘next generation waterkrachtcentrale’ voor, gebaseerd op ‘biomimicry’: een centrale die meer energiezekerheid biedt, toegankelijkheid voor iedereen, makkelijk te transporteren en te installeren, zuinig in onderhoud én met een lagere impact op het omringende ecosysteem. Met de waterkrachtturbine van Turbulent kan er energie uit rivieren gehaald worden met veel lagere hoogteverschillen - van 1,5 tot 3 meter - dan gebruikelijk is. De start-up inspireerde zich hiervoor op de manier waarop draaikolken in de natuur werken.

Beste start-up ter wereld 

2015 was een uniek jaar voor Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders. Ze startten samen Turbulent op, en wonnen met hun prototype in datzelfde jaar reeds de prestigieuze ‘International Startup Nations Summit Award 2015’ waardoor ze werden verkozen tot beste start-up van de wereld. Het team heeft sinds de start in januari 2015 support en funding van o.a. KIC InnoEnergy, Iminds, Startit@KBC, Agentschap Innoveren en Ondernemen, Het Vlaams Acceleratie Platform, VITO, LCIE en StartupChile ontvangen.

Klaas Schuring, CEO van KIC InnoEnergy Benelux: “Dit is een uniek moment voor zowel Turbulent als KIC InnoEnergy. Het is onze rol om innovatie in duurzame energie naar de markt te brengen, en om innovatoren de ruggensteun en hulp te bieden die zij nodig hebben om hun concepten op de markt te brengen. De technologie van Turbulent is een mooi voorbeeld van hoe wij waarde zien in innovatieve ideeën die een enorm verschil zullen maken in de manier waarop we nu en in de toekomst energie produceren en gebruiken.” 

Turbulent streeft ernaar om de turbines niet enkel per stuk te verkopen, maar ook netwerken op te zetten van bijvoorbeeld 100 turbines. Zo zouden ook grote energiebedrijven klant kunnen worden. Ze zal samenwerken met energieleveranciers, energiedistributeurs en gekende installatiebedrijven om de technologie zo eenvoudig en zo snel mogelijk tot bij de gebruiker te brengen. 

Actief in Chili

Naast hun overwinning op de Startup Nations Summit kregen de twee Turbulent-oprichters ook de kans om hun activiteiten uit te breiden naar Chili. Geert Slachmuylders: “Europa is een zeer belangrijke markt voor ons omdat er veel reeds bestaande infrastructuur bestaat zoals oude watermolens en oude sites waar we onze turbines makkelijk kunnen plaatsen. Daarnaast is er ook veel potentieel voor de ontwikkeling van waterkrachtenergie in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië omwille van de structurele energieproblemen daar. In Chili bijvoorbeeld kampen ze nog altijd elke dag met black-outs, wat zorgt voor sterke druk van de bevolking en de overheid om te investeren in hernieuwbare energie”. 

Over Turbulent

Turbulent is een start-up die werd opgericht in januari 2015 door twee jonge Vlaamse ondernemers. Zij begonnen een jaar geleden met de ontwikkeling van de “next generation waterkrachtcentrale”, gebaseerd op “biomimicry”, de wetenschap van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur. Turbulent wil gezinnen en bedrijven voorzien van betrouwbare en hernieuwbare energie, zelfs in de meest afgelegen gebieden.

Meer foto's van de waterkrachtcentrale in Tielt-Winge

 

 

(bron: Turbulent en ecoTips) 

Miniwaterkrachtcentrale voorziet 4 gezinnen van stroom
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x