MOBILITEIT - Betalen autoproducenten straks voor beter openbaar vervoer?

17 maart 2020

MOBILITEIT - Betalen autoproducenten straks voor beter openbaar vervoer?

De Duitse autoindustrie betaalt jaarlijks een gezamenlijke bijdrage van 250 miljoen euro aan een fonds van in totaal 500 miljoen euro dat gebruikt wordt voor een beter luchtkwaliteitsbeleid. Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace België roepen de Belgische overheid op dat voorbeeld te volgen en autoproducenten ook hier een soortgelijke bijdrage te laten leveren, die kan dienen als financiering voor mee sociale correcties bij lage emissie-zones en een beter openbaar vervoer.

Het is al een tijdje geleden dat in Duitsland de autoindustrie instemde met een bijdrage van 250 miljoen euro aan een fonds voor gezonde lucht waar steden gebruik van kunnen maken. Vorige week bood Volkswagen voor het eerst compensatie aan Duitse eigenaars van gemanipuleerde auto's – tot 830 miljoen euro in totaal – maar in andere getroffen landen, zoals België, deed het bedrijf nog geen vergelijkbaar aanbod.

Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace België roepen de Belgische overheid nu op om de autoproducenten ook hier een bijdrage te laten leveren aan het luchtkwaliteitsbeleid, die kan dienen als financiering voor meer sociale correcties bij lage-emissiezones en een beter openbaar vervoer en emissievrije gedeelde mobiliteit. De lage-emissiezones liggen de laatste maand immers stevig onder vuur. Het is volgens de tegenstanders niet sociaal om de meest vervuilende wagens uit het stadscentrum te weren zonder goed functionerend openbaar vervoer. 

De rest van dit artikel is voorbehouden voor abonnees.

MOBILITEIT - Betalen autoproducenten straks voor beter openbaar vervoer?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x