MOBILITEIT - Microcomputer registreert verkeer voor de deur

8 april 2019

MOBILITEIT - Microcomputer registreert verkeer voor de deur

Verkeersmetingen vormen de basis van elke verkeerskundige studie en zijn essentieel om tot een zinvol mobiliteitsbeleid te komen. Op basis van fijnmazige verkeersdata kunnen namelijk aanbevelingen gedaan worden voor aanpassingen aan infrastructuur, het afstellen van verkeerslichten, nieuwe circulatieplannen etc. Hoewel er al verschillende technologische mogelijkheden zijn om data rond verkeer te verzamelen, zijn de meeste meetinstrumenten die verkeersvolumes kunnen meten relatief duur. Transport & Mobility LeuvenWaanz.in en Mobiel 21 willen daar met hun project Telraam  verandering in brengen.

Dure telslangen

Op dit moment wordt data rond verkeer veelal verzameld met klassieke tellussen, telslagen en camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Soms worden ook tracking apps en zogenaamde ‘floating car data’ gebruikt, al zijn deze laatste vooral handig bij het verzamelen van informatie over reistijden. De vandaag gebruikte technologische mogelijkheden voor het meten van verkeersvolumes zoals de ANRPR, telslangen en tellussen zijn relatief duur: voor eenmalige metingen ligt de prijs rond enkele honderden euro’s per telpunt, voor permanente metingen kost dit al snel tien keer zoveel. Fijnmazige verkeersmetingen worden om die reden tot nu toe nauwelijks georganiseerd. Dat ontneemt vooral lokale overheden de mogelijkheid om doordachte ingrepen te doen in het lokale wegennetwerk...

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

MOBILITEIT - Microcomputer registreert verkeer voor de deur
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x