MOBILITEIT – Vlaamse start-up zet het ontmantelen van vliegtuigen op zijn kop

12 april 2019

MOBILITEIT – Vlaamse start-up zet het ontmantelen van vliegtuigen op zijn kop

De luchtvaart ligt in het klimaatdebat steeds vaker onder vuur. De discussie of het wel verantwoord is om aan dumpingprijzen de wereld te blijven rondvliegen woedt volop. Vrijstellingen van accijnzen op brandstof en btw op vliegtuigtickets worden door klimaatwetenschappers en -activisten gezien als niet vol te houden in de concurrentiestrijd met meer duurzame vervoerswijzen.

Een onderbelicht aspect van de luchtvaart is wat er met al die vliegtuigen gebeurt wanneer ze hun dienst bewezen hebben. We kennen de beelden van scheepswrakken die op Bengaalse stranden in erbarmelijke toestanden verschroot worden. Maar hoe zit het met vliegtuigen? Waar komt die Boeing die je naar Malaga voert, terecht aan het einde van zijn leven? Wordt die ook gedumpt? En zo ja, valt daar dan niet meer mee te doen?

Vragen die ook Koen Staut, CEO van de Belgische startup Aerocircular, zich een vijftal jaar geleden stelde. Hij kwam tot de vaststelling dat het gros van de gepensioneerde vliegtuigen strandt op een zogenaamde ‘boneyard’, vaak in een woestijn in de VS en als ze daar niet ten eeuwigen dage blijven staan, laagwaardig ‘gescrapt’ worden.

Dat moet beter kunnen?

“Inderdaad”, bevestigt Koen Staut. “Het deed me pijn aan de ogen om dat te zien gebeuren met vliegtuigen waar jaren ontwikkeling en design in steekt. Machines vol waardevolle onderdelen en materialen, ooit verkocht voor tientallen miljoenen, die verloren gaan door ze te parkeren tot ze als roestbakken door hun wielen zakken...

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

MOBILITEIT – Vlaamse start-up zet het ontmantelen van vliegtuigen op zijn kop
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x