Oproep innovatieve experimenten rond duurzamere voedingsketen

21 maart 2016

Oproep innovatieve experimenten rond duurzamere voedingsketen

Tweede oproep voor gesubsidieerde innovatieve experimenten rond duurzamere voedingsketen - deadline voor kandidaten op 15 april 2016.

Na een eerste reeks experimenten in 2013 i.v.m. een andere en betere voedingsketen, waarbij 4 zogenaamde actionlabs werden gesubsidieerd en begeleid, heeft de stuurgroep “DUURZAME VOEDINGSKETEN” nu beslist tot een tweede oproep. Om de nieuwe kandidaten meer tijd te geven is de inschrijfperiode met anderhalve maand verlengd. De dossiers moeten binnen zijn op 15 april 2016. Elk geselecteerd project wordt door minister Schauvliege tot €25.000 gesubsidieerd. ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) begeleidt ook deze oproep in opdracht van de betrokken ketenpartners.

 

Voor u?

Werkt u met voeding, bent u cateraar, ziekenhuis of school met refter? Werkt u in uw landbouw- of voedselverwerkend bedrijf met energiebewuste technieken (besparing, opwekking) en doet u dat samen met een andere ketenpartner? Overweegt u een initiatief rond  irrigatie of hergebruik van water i.s.m. met anderen? Hebt u als organisatie of particulier een goed idee om voedselverspilling of verliezen van reststromen aan te pakken?  Werkt u in de transportsector? Bent u een gemeentebestuur of andere overheid? Bent u bezig met een vorm van stadslandbouw die  geoptimaliseerd of opgeschaald zou moeten worden?

Dan is dit een kans om financiële ondersteuning en professioneel advies in te winnen voor uw project.

De ketenpartners Boerenbond, ABS, Fevia, Bemefa, Unizo en Comeos, samengebracht in de stuurgroep ‘DUURZAME VOEDINGSKETEN’, zijn op zoek naar concrete initiatieven of acties op het terrein die kunnen bijdragen aan een meer duurzame (in economische, ecologische of sociale zin) agrovoedingsketen.

Definitie van ‘action lab’ & voorwaarde tot samenwerking tussen meerdere schakels in de keten

Action labs zijn praktijkgerichte projecten, van en door de bedrijven zelf, die een duidelijke verduurzaming op het terrein genereren. Omdat echte verduurzaming van de agrovoedingsketen enkel maar mogelijk is wanneer alle schakels van de keten betrokken zijn, moeten deze action labs keten-overspannend worden opgezet. Verder moeten ze beschikken over een sterke transformatiekracht, d.w.z. ze moeten sterk innovatief én opschaalbaar zijn. Tot slot moeten ze aansluiten bij het strategisch en actieplan van 'De voedingsketen verduurzaamt'.

Voor elk action lab is tussen 7.000 en 25.000 euro subsidie beschikbaar. Even belangrijk is dat ze deskundig begeleid worden doorheen hun proces, waarbij ook een leerproces zal opgezet worden om onder meer naar opschalingsmogelijkheden te zoeken. Deze aanpak moet de slaagkans en transformatiekracht verhogen. Meer details over de aanvraagprocedure en het reglement van de action labs.  

 

Resultaten van de eerste reeks actionlabs uit 2013- 2015

  • Vredeseilanden en UZ Leuven gaan voor een duurzame keuken via sociale catering. Omdat grootkeukens veel buitenshuis etende mensen bereiken, kunnen ze een signaalfunctie en een hefboomeffect hebben. De focus ligt op gezonde voeding, met meer groenten en fruit en minder vlees, lokale en seizoensgebonden producten en het tegengaan van verspilling. In een werkgroep en samen met andere ketenschakels werd het hele productieproces bekeken. Men is er inmiddels in geslaagd om op permanente wijze de meer duurzame aanpak vol te houden.
  • Een mengvoeder-, een vleesverwerkend, een voedingsbedrijf, een distributeur en een aantal wetenschappers hebben samengewerkt rond verduurzaming van de voedergrondstoffen met focus op ‘Vlaamse soja’, een niet-ggo-gewas dat een uitstekende eiwitbron is. Soja telen is in Vlaanderen net zo nieuw als maïs kweken hier vijftig jaar geleden was. Uit de proeven en berekeningen blijkt dat het een duidelijke duurzaamheidswinst kan opleveren, maar dat nog aan de opbrengst per ha moet gewerkt worden.
  • Hoe biologische oogstoverschotten valoriseren? BioForum en zijn partners hebben een aantal hindernissen in kaart gebracht door te werken rond courgettepesto.
  • Shop, pick, drive & deliver’ was een gezamenlijk, innovatief korte ketenproject van Innovatiesteunpunt in B2B en Bpost in B2C. Na een testperiode in één regio hebben ze vastgesteld dat verse land- en tuinbouwproducten aan huis bezorgen niet evident is, zowel op logistiek als consumentenniveau.

 

Praktische informatie:  www.ilvo.vlaanderen.be

aanvraagprocedure (Inschrijvingsformulier) en reglement

Bron:  ILVO - Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek

Oproep innovatieve experimenten rond duurzamere voedingsketen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x