Out of Use en Natuurpunt roepen bedrijven op tot recycleren

Out of Use en Natuurpunt roepen bedrijven op tot recycleren

Oude gsm of laptop in ruil voor een stukje bos

Out Of Use uit Aarschot en Natuurpunt slaan de handen in elkaar om bedrijven aan te zetten tot de recyclage van hun oude gsm’s, PC’s en laptops. Begin november startten ze een grootschalige inzamelactie met steun van Umicore. Amper 1 à 2 procent van alle gsm-toestellen wordt vandaag gerecycleerd of hergebruikt en voor  IT-materiaal is dat slechts 48 procent. Voor ondernemingen die hun elektronisch afval aanleveren, koopt Natuurpunt een stukje grond waarop bomen geplant worden. Erwin Schoeters, General Manager Retail & Private Banking bij KBC, kwam  zelf bomen planten tijdens de nationale boomplantdag van Natuurpunt in Koningshooikt.

Elektronisch afval niet bij restafval doen

“Teveel bedrijven doen hun elektronisch afval bij het gewone afval,” zegt Mark Adriaenssens, zaakvoerder van Out Of Use. “Daardoor is de kans groot dat het niet op de juiste manier verwerkt wordt. Alle materialen die bij Out Of Use binnenkomen, selecteren wij in eerste instantie op hergebruik. Als ze niet in aanmerking komen voor hergebruik, worden ze op een correcte manier gerecycleerd. Tijdens dit recyclingproces herwinnen we waardevolle grondstoffen en worden gevaarlijke stoffen als lood en kwik verwijderd. Wat veel ondernemers niet weten is dat ze hierdoor ook CO2 uitstoot vermijden. Het herwinnen van secundaire grondstoffen geeft veel minder CO2 uitstoot dan de ontginning van nieuwe grondstoffen. Per gerecycleerde ton elektronisch afval vermijden we maar liefst 1,44 ton CO2 uitstoot. Dus wie meedoet aan onze actie draagt bij tot een beter leefmilieu. Dat staat ook in het certificaat dat de deelnemende bedrijven van ons krijgen.”

Per 4 GSM's 1 boom

Per vier ingezamelde, niet-werkende gsm’s steunt Umicore Natuurpunt om een boom en bijhorende vierkante meter grond aan te kopen.  En voor elke werkende gsm en laptop of computer steunt Out Of Use Natuurpunt met een vierkante meter bos. Chris Steenwegen, Algemeen Directeur bij Natuurpunt: “We hopen met deze actie genoeg bedrijven te overtuigen om in totaal zo’n 10.000 nieuwe bomen te kunnen planten. Ieder deelnemend bedrijf ontvangt een certificaat met vermelding van het aantal bomen dat geplant wordt dankzij hun recyclage-inspanningen. We nodigen hen bovendien uit om zelf de bomen te komen planten. Zo is KBC hier vandaag op de Nationale Boomplantdag van Natuurpunt aanwezig om hun bomen te planten in ruil voor de 100 PC’s die ze aanleverden. We zijn maar al te blij met hun medewerking.”

 

Erwin Schoeters, General Manager Retail & Private Banking bij KBC : “Bij KBC hechten we belang aan de wereld van morgen, het maakt deel uit van ons DNA. De steun aan innovatieve en duurzame initiatieven zoals deze actie is dan ook vanzelfsprekend. Door het aanleveren van onze 100 oude PC’s verminderen we onze ecologische afdruk en dragen we daarenboven bij tot meer bos in Vlaanderen.”

Meer info over de actie via de website van Out Of Use

Out of Use en Natuurpunt roepen bedrijven op tot recycleren
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x