RECENSIE  - Slimmer onderweg,  25 snelwegen naar een leefbare mobiliteit

30 april 2019

RECENSIE - Slimmer onderweg, 25 snelwegen naar een leefbare mobiliteit

Door Stef Proost, Ruth Evers

Als economen mobiliteit analyseren en oplossingen voorstellen, dan is het geen slecht idee om eens te kijken wat ze daar juist mee bedoelen. Een economist hanteert namelijk een specifieke aanpak. Daar moet je als lezer wel in willen meegaan en dat is niet altijd even eenvoudig. De wereld van de economie kan complex zijn. Maar moderne economische analyses berusten op een poging om de wereld te representeren door middel van eenvoudige mathematische modellen. Vooral voor mobiliteit, dat makkelijk kwantificeerbaar is, loont deze aanpak en leidt ze tot succesvolle theorieën en verrassende inzichten, voorbij de slogans. Dit boek is daar een bewijs van. Bovendien zijn de simulaties in staat om voorstellen te genereren die het mobiliteitsbeleid effectief aansturen.

Het fileprobleem: files zijn dom maar kunnen wel slim benaderd worden 

Proost en Evers rekenen ons voor waarom de filekosten worden onderschat. Uit onderzoek blijkt dat de kosten van het te vroeg of te laat komen even zwaar doorwegen als de kosten van het in de file staan. En de impact is nog groter, aldus de auteurs. Zo kunnen files ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt niet meer de juiste mensen bij de juiste bedrijven brengt. ‘Matching’ is niet meer mogelijk. Gespecialiseerde werknemers geraken niet meer bij de bedrijven die hen het best kunnen gebruiken omdat de wegen niet filevrij zijn. De auteurs tonen aan hoe groot het verlies is voor werkgevers, werknemers en maatschappij. Het is duidelijk dat grootsteden zoals Brussel en Antwerpen door files hun agglomeratievoordelen en ook hun localisatievoordelen aan het verliezen zijn. Op jaarbasis spreken we dan in België over een miljardenverlies, dat jaar na jaar blijft stijgen! In het buitenland daarentegen worden wel her en der effectieve maatregelen genomen en zijn er voorbeelden van steden waar de invoering van tolheffing reeds zorgde voor een aantoonbare boost in ‘matching’.

Populaire ingrepen werken niet 

Klassieke remedies werken niet meer. Bijvoorbeeld: meer wegcapaciteit trekt automatisch meer verkeer aan. Dat kan je met harde cijfers aantonen...

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

RECENSIE  - Slimmer onderweg,  25 snelwegen naar een leefbare mobiliteit
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x