SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens op zee, in haven en in hinterland (deel 1)

15 maart 2019

SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens op zee, in haven en in hinterland (deel 1)

Tekst: Hilde De Wachter

Op 13 november 2018 hield Vlamex Netwerk, de sectorfederatie van de Vlaamse milieudeskundigen, zijn netwerkevent in het Havenhuis in Antwerpen. Het thema: nieuwe trends in havenontwikkeling versus klimaatverandering. Sprekers van dienst waren Eric de Deckere, CSR-manager van het Havenbedrijf; Ludovic Laffineur van de Koninklijke Belgische Redersvereniging en Paul Moeyaert, energy and R&D-manager van Exmar.

Als opwarmer wees de voorzitter van Vlamex, Walter Mondt, er de aanwezigen op dat scheepvaart over lange afstand zeker nog niet op zijn hoogtepunt is. De groeiende wereldbevolking bevindt zich in toenemende mate in stedelijke agglomeraties en niet op het platteland. Goederen worden wereldwijd getransporteerd van en naar de havens. Die bewegingen zullen zeker niet afnemen in de komende decennia.

Dit artikel omvat twee delen: in het eerste deel laten we Eric de Deckere aan het woord, in het tweede deel doen Ludovic Laffineur en Paul Moeyaert hun verhaal.

3 niveaus in de scheepvaart

De haven van Antwerpen heeft als wereldhaven met zijn internationale industriële, logistieke en maritieme cluster een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de mondiale supply chain. Eric de Deckere, CSR-manager van het Havenbedrijf, legt uit dat er drie componenten in het havengebeuren zijn, waar een haven impact op heeft: de zee, de haven zelf en het hinterland. “Bijna 150.000 mensen werken direct en indirect in de haven van Antwerpen...

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

SCHEEPVAART - Verduurzaming zeehavens op zee, in haven en in hinterland (deel 1)
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x