Zomerse milieudagen: nieuw concept voor 15e verjaardag opleidingsinstituut CONFOCUS (iPOST)

1 juni 2019

Zomerse milieudagen: nieuw concept voor 15e verjaardag opleidingsinstituut CONFOCUS (iPOST)

Het verhaal van Confocus begint in 2004. Zaakvoerster Barbara Castermans startte met de organisatie van juridische opleidingen. Niet veel later legde ze zich ook toe op milieuopleidingen. Doorheen de jaren is Confocus uitgegroeid tot een professionele en onafhankelijke opleidingsorganisatie van erkende milieuopleidingen. Blijven vernieuwen zit ingebakken in de bedrijfscultuur… en de vijftiende verjaardag van CONFOCUS was het ideale moment voor de introductie van de ‘ZOMERSE MILIEUDAGEN’.

Het idee van de Zomerse milieudagen komt van de ‘Rechtsdagen’ die Confocus eind augustus organiseert voor advocaten. Die Rechtsdagen zijn dit jaar aan hun 10e editie toe. “We merken dat het principe van ‘Opleidingen à la carte’ zeer goed werkt. Daarom vertalen we dit nu ook naar een event voor de milieuprofessionals.”, aldus Barbara.

Het principe is ‘kies en mix’. Op drie locaties is er telkens een programma met 3 themazalen, elk met 4 topics. Per tijdslot van anderhalf uur kunnen de deelnemers een ander thema kiezen. Zo stellen ze het voor zichzelf meest interessante programma samen. Zoals steeds is er speciale aandacht voor de praktische kant van het verhaal.

ZAAL 1 – Afval- en materialenbeheer

De themazaal afval- en materialenbeheer brengt zowel de juridische kant als de praktische kant van het beheer van afval en materialen. John Wante van OVAM (2/7) of Joris De Pauw van Adhemar advocaten (28/8 en 30/8) gaan in op de regelgeving van gerecycleerde materialen. Daarna zijn er twee sessies met niemand minder dan Werner Annaert, Suez. Eerst heeft hij het over de financiële sturing in het afvalbeleid en dan over het sorteren van afval aan de bron en nascheiding. Tot slot kan in deze themazaal gekozen worden voor een sessie met Willy Van Praet (Safety consultant | Veiligheids- en preventieadviseur) over het correct indelen van gevaarlijk afval door de ontdoener conform de ADR-regels.

ZAAL 2 – Bodem en saneringen

In zaal twee presenteert Confocus drie straffe experten op het gebied van bodem en saneringen. Johan Ceenaeme van OVAM licht de huidige stand van zaken toe van de bodemregelgeving. Daarna brengt hij een overzicht van de wijzigingen van VLAREBO die van kracht zijn sinds 01/04/2019. Nathalie Van Trier, eveneens van OVAM, vult aan met de 2036doelstelling. In de namiddag komt de nieuwe regeling grondverzet vanaf 1 april aan bod met Elisa Vermeulen en Andy Heurckmans van Grondbank. Tot slot maakt Wouter Vermin, Bioterra, de deelnemers wegwijs in de bodemsaneringstechnieken en de keuze van de beste techniek voor uw terrein.

ZAAL 3 – VLAREM

VLAREM blijft een actueel topic. Tijdens de sessies in deze themazaal worden er enkele specifieke aspecten uitgelicht. Oscar Moonen neemt ons achtereenvolgens mee in de volgende onderwerpen:
1. Algemene exploitatievoorwaarden voor industriële activiteiten
2. Veel voorkomende voorwaarden voor metaalverwerkende bedrijven
3. Verplichtingen met betrekking tot industriële emissies water
4. Verplichtingen met betrekking tot industriële emissies lucht

De Zomerse milieudagen 2019 gaan door op 2 juli 2019 in Antwerpen, op 28 augustus 2019 in Gent en op 30 augustus 2019 in Hasselt. Meer info vind je op confocus.be/zomerse-milieudagen-2019/.

Bekijk zeker ook de opleidingen uit de milieucyclus van Confocus.  Dit najaar staan er nog heel wat topics op het programma. Elke opleiding is erkend in het kader van de permanente vorming van milieucoördinatoren.

Zomerse milieudagen: nieuw concept voor 15e verjaardag opleidingsinstituut CONFOCUS (iPOST)
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x