CleantechConnected

Op dinsdag 17 mei brengt i-Cleantech Vlaanderen de cleantech community samen in zaal Stuurboord, Rijnkaai 96 in Antwerpen. 

Tijdens Cleantech Connected inspireren en debatteren 9 sprekers over de wereldwijde trends, de opportuniteiten die zich voordoen en hoe we die in Vlaanderen kunnen concretiseren.

Meer informatie over:

Programma

13u. ontvangst

14u. de 3 keynote sprekers gaan na hun toelichting in debat met 2 topmensen

  • Cleantech in de wereld: van energie-afhankelijkheid naar materiaalafhankelijkheid
  • Cleantech in Europa: overgang naar een circulaire economie versnellen
  • Cleantech in Vlaanderen: Franse best practices over remanufacturing
  • Wat kan upcycling voor jouw organisatie betekenen?
  • De psychologie van sustainable change

17u30 Walking dinner

 

De onderwerpen

 

Cleantech in de wereld

DAVID S. ABRAHAMVan energie-afhankelijkheid naar materiaalafhankelijkheid

De mensheid ontwikkelde zich vanuit het stenen tijdperk, over het bronzen en ijzeren tijdperk naar het olietijdperk. Zijn we vandaag geland in het 'zeldzame aarden' tijdperk? Cleantechoplossingen zoals windmolens en elektrische voertuigen vereisen zeldzame aarden zoals neodymium en dysprosium. Zijn we daardoor onze olie-afhankelijkheid aan het vervangen door een andere? Vervangen we energie-afhankelijkheid door materiaalafhankelijkheid? Of biedt circulaire economie een uitweg voor deze afhankelijkheid? 

 

Cleantech in Europa

JAMIE BUTTERWORTHOvergang naar een circulaire economie versnellen

Als CEO van de Ellen MacArthur Foundation leerde Jamie het concept 'circulaire economie' kennen en ontwikkelde het verder. Over concepten denken is één ding. Ermee aan de slag gaan is iets anders. Circulaire bedrijven ondervinden moeilijkheden om voldoende snel geld te vinden voor hun groei. Jamie besloot dan ook om voor de actie te gaan. Hij richtte samen met andere ervaringsdeskundigen uit de venture capital wereld een specifiek fonds op rond circulaire economie. Zijn droom zette hij om in daden. Zijn concept werd getransformeerd naar kapitaal. Jamie maakte alvast deze transitie.

Aansluitend debat met: KURT VAN DONINK, General Manager bij Nike Logistics Europe

 

Cleantech in Vlaanderen

RÉGIS DANDOFranse best practices over remanufacturing

Korte ketens staan centraal in de circulaire economie. De kortste keten is producten een tweede leven geven. Een essentiële circulaire stap is producten herstellen en een goede onderhoudsbeurt geven. Régis is in Frankrijk al jaren aan de weg aan het timmeren om van remanufacturing ook een echte, groeiende business op te zetten. Wat kunnen we van Régis leren om ook in Vlaanderen op remanufacturing in te zetten?

Aansluitend debat metMARK SCHEPERS, CEO bij Citydepot en DIDIER PIERRE, Voorzitter bij PMC-Holding

 

EVY PUELINCKXWat kan upcycling voor jouw organisatie betekenen?

Upcycling loopt als een rode draad doorheen al Evy's werk. Door anders te kijken naar de dingen, beschouwt ze ongebruikte objecten als bronmateriaal en creeërt ze hierdoor opnieuw waarde. Evy ziet geen afval en afgedankte spullen, maar nieuwe mogelijkheden. Hierbij besteedt ze steeds zoveel mogelijk aandacht aan duurzame technieken, materialen en recycling en focust haar expertise vandaag vooral op bedrijven en organisaties. Ze begeleidt hen bij het analyseren van materiaalstromen en procedures en wijst mogelijke opportuniteiten aan. Het traject resulteert in echt tastbare meerwaarde, in de vorm van een object, interieur of event. Duurzaamheid wordt dus concreet gemaakt door story-doing.

 

LARS MORATISDe psychologie van sustainable change

Hoe aantrekkelijk en noodzakelijk een duurzame toekomst ook lijkt, zo weinig vanzelfsprekend is het. Aan nieuwe technologieën en businessmodellen ligt het niet. De belangrijkste barrière zijn wij zelf. Diepgewortelde eigenschappen van ons eigen gedrag zitten ons streven naar duurzaamheid paradoxalerwijze enorm in de weg. Het is zinvol deze beperkingen te herkennen en er om heen te werken. Goede kennis van menselijk gedrag is misschien wel de belangrijkste sleutel voor een duurzame toekomst. Lars biedt je inzichten in een aantal (on)mogelijkheden van menselijk gedrag en laat inspirerende voorbeelden zien over hoe we ons gedrag wel voor duurzaamheid kunnen inzetten. 

 

De sprekers

DAVID S. ABRAHAM, Directeur bij Technology, Rare and Electronic Materials Center

David S. Abraham is de auteur van ‘The Elements of Power’ en een veelgevraagde spreker over zeldzame aardmetalen. 

David's carrière begon met de handel in grondstoffen, en ging via Wall Street tot aan het Witte Huis. Hij adviseerde beleggers overinvesteringsmogelijkheden, begeleidde leden van het Congres over de risico’s voor de schaarste van grondstoffen, en onderzocht de voorraden aan zeldzame aardmetalen in Japan voor het ministerie van Handel in de hoedanigheid als lid van de Council on Foreign Relations, een Amerikaanse denktank. Hij stak meer grenzen over dan hij kan tellen, interviewde honderden mensen over zeldzame aardmetalen en runde een non-profit organisatie gericht op water in Afrika.

Hij behaalde diploma’s aan het Boston College en Tufts University en spreekt Litouws.

Hij is onlangs verschenen in The Economist, The Financial Times, The Guardian en The New York Times.

JAMIE BUTTERWORTH, Partner bij Circularity Capital

Jamie Butterworth is partner van Circularity Capital, eengespecialiseerde beleggingsonderneming.

Circularity Capital ondersteunt bedrijven, die actief zijn in decirculaire economie, in hun groei. Jamie was de Chief Executive Officer van de Ellen MacArthur Foundation, een organisatie die als missie had de overgang naar de circulaire economie te versnellen. 

Van 2009 tot 2014 werkte hij samen met Ellen MacArthur en ontwikkelde hij de CE100, het circulaire business innovatieplatform. Jamie is een Business Fellow van de Smith School for Enterprise & Environment aan de universiteit van Oxford, een adviseur voor de Friends Provident Foundation en een mentor voor de incubator “RockStart” van Amsterdam. 

RÉGIS DANDO, Remanufacturing implementer bij RevalueSystems

Régis ondersteunt bedrijven bij het implementeren van innovatievecirculaire systemen in producten en diensten. Hij identificeert herwaardeerde opportuniteiten terwijl energie, materialen en processen worden geoptimaliseerd. Hiervoor maakt hij gebruik van een systematische aanpak om het hele waardesysteem te bestuderen. Hij stelt met interne en externe stakeholders circulaire businessmodellen op voor kostenreductie, maximale winst en waardecreatie.

Eerder was Régis tewerkgesteld in the Home Appliance Industry als Innovation Implementer. Momenteel neemt hij deel aan de MBA in Circular Economy, Innovation and Entrepreneurship aan de universiteit van Bradford. Recent is hij erkend als Sustainability Manager door the European Certification and Qualifiction Association.

EVY PUELINCKX, CEO bij Evy Puelinckx Upcycling Consultancy and Design

Architecte Evy Puelinckx heeft al meer dan 10 jaar het concept vanupcycling centraal staan in haar werk en besteedt zoveel mogelijk aandacht aan duurzame technieken, materialen en recyclage. Evy is bekend van haar Upcycling boek (Afval wordt design) en TV-formats waar ze als designer het concept aan het grote publiek bijbracht.

Ze is founder van de online upcycling community "HetVindingrijk”.

Vandaag richt Evy zich vooral op bedrijven, waar ze haar expertise inzet om duurzaamheid concreet te maken.

Ze begeleidt hen door het hele traject, van materiaalscan tot de realisatie van een product of event, en creëert hierdoor tastbare meerwaarde in de duurzaamheidsstrategie van een bedrijf. 

LARS MORATIS, Duurzaamheidsexpert bij ImpactAcademy

Lars Moratis is expert op het gebied van duurzaam ondernemen. Hij is academic director van het Competence Center Corporate Responsibility van de Antwerp Management School, professor aan de NHTV University of Applied Sciences en oprichter van ImpactAcademy in Nederland.

Hij studeerde en promoveerde in de bedrijfskunde. Zijn proefschrift ging over onder meer de geloofwaardigheid van duurzaamheidsclaims, een kritische beschouwing van het business case-denken over duurzaamheid en de zin en onzin van duurzaamheidsstandaarden.

Eerder was hij actief als consultant op het gebied van duurzaam ondernemen en werkte hij voor diverse niet-academische kennisinstellingen. Naast de thema's liggen zijn interesses bij responsible management education, de psychologie van (on)duurzaam gedrag en filosofische beschouwingen over duurzaamheid. Hij schreef, redigeerde en vertaalde enkele boeken en publiceert regelmatig over duurzaamheidsthema's in zowel academische en praktijkgeoriënteerde magazines. Ook opinieert hij in dagbladen. 

 

Inschrijven

Lezers van ecoTips mogen inschrijven aan ledentarief! Geef de kortingscode ECOTIPS in bij het lidnummer.

 

Leden i-Cleantech Vlaanderen en lezers van ecoTips (prijs per persoon, inclusief 21% btw)
Tot 15 april 2016: Early Bird € 150,00
Na 15 april 2016 € 200,00

Niet-leden i-Cleantech Vlaanderen (prijs per persoon, inclusief 21% btw)
Tot 15 april 2016: Early Bird € 200,00
Na 15 april 2016 € 250,00

Bestel hier je tickets.

 

CleantechConnected

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x