Seagriculture

Seagriculture 2016

Op 27 en 28 september 2016 brengt Seagriculture de zeewierindustrie en de academische wereld samen in Aveiro, Portugal.

Meer informatie over:

Zeewier draagt in stijgende mate bij aan de transitie naar een biobased maatschappij. We kijken steeds meer naar zeewier als duurzame eiwitbron voor de productie van textiel, bioplastics en biobrandstoffen. Seagriculture, de internationale conferentie rond zeewier, gaat in op de vele huidige toepassingen van zeewier(extract), en verkent de mogelijkheden voor de toekomst.

Uitwisseling tussen industrie en academische wereld

De vijfde editie van Seagriculture richt zich voornamelijk op de transitie van kleine, individuele bedrijven naar een grotere, goed georganiseerde industrie. De productiekosten moeten omlaag, terwijl de waarde van zeewier omhoog moet. Hiervoor is een uitwisseling tussen onderzoeker, producent, en industrie essentieel: dit is de functie van Seagriculture.

In zes plenaire sessies delen experts van diverse kennisinstellingen en bedrijven hun inzichten in de zeewierindustrie. 

 

Dagindeling

09u. ontvangst

10u. start van de sessies

19u. dinner

Bekijk hier de gedetailleerde dagindeling.

 

De plenaire sessies en sprekers

 

Session 1 - Seaweed biology

Seaweed species & strain selection to increase yield and to cater to specific demand

De eerste sessie is gereserveerd voor het begin van de waardeketen: selectie om tot de hoogste opbrengst en kwaliteit te komen. Sprekers in deze sessie zijn Philip Potin van SB Roscoff, Juan Luis Gomez Pinchetti van de Banco Español de Algas en Claire Gachon (SAMS).

 

Session 2 - Legislation and certification

An update on current regulation in place for the various uses of seaweed aimed at the consumer, and an exploration of different seaweed certifications and the need for global standards

Extra regelgeving kan een last zijn voor de individuele ondernemer, maar is ook een noodzakelijke voorwaarde om de zeewiergemeenschap verder te ontwikkelen tot een industrie van formaat. Daarom is de tweede sessie gewijd aan wet- en regelgeving voor zeewier in food en feed, en bestaande en toekomstige certificeringsopties. Sander van den Burg van het LEI/Wageningen UR gaat in op de bestaande regelgeving, en te verwachten ontwikkelingen.

 

Session 3 - The economics of seaweed farming

Financing the seaweed farm in different stages of development: from start-up to upscaling & practical business models.

Een grondige economische analyse ligt aan de basis voor verdere ontwikkeling en verbetering van de keten. In hoeverre is opschalen een successtrategie? Of is het beter om de waarde van het eindproduct te verhogen? Sprekers Randall Brummett van de Wereldbank, en Olavur Gregerson van OceanRainforest belichten de economie achter het telen van zeewier.

 

Session 4 - The technology behind seaweed farming

An exploration of cultivation techniques, the challenges and developments enabling large-scale seaweed farming

De zeewierteelt kent twee extremen: het produceren van kleine hoeveelheden zeewier voor hoogwaardige toepassingen, of het produceren van grote hoeveelheden zeewier van een constante, betrouwbare kwaliteit. Hier wordt op ingegaan in sessies 4, 5, en 6. 

In sessie 4 gaan we in op de technologie die nodig is om zeewier in grote hoeveelheden te produceren. Bernardete Castro (IHC) bijt de spits af om de werking van de net ontwikkelde zeewier oogstmachine uiteenzetten. Zij wordt gevolgd door Frank Neumann van Seaweed Energy Solutions, die ingaat op de uitdagingen die opschaling betekenen voor de Europese zeewierproducent. We sluiten sessie 4 af met Helena Abreu van ALGAplus, die ingaat op het op land telen van zeewier.

 

Session 5 - Seaweed for high-end purposes

The application of seaweed components in medicine, cosmetics and functional foods

Sessie 5 staat in het teken van zeewierteelt voor hoogwaardige toepassingen. Balakrishnan Prithiviraj van Dalhousie University gaat in op de algemene voordelen van het gebruik van zeewier(extract) voor de gezondheid. David Learmonth van het Spaanse Stemmatters kijkt vervolgens specifiek naar de mogelijkheden voor het gebruik van de polysacharide Ulvan in medicijnen, waarna Benoit Quéguineur (Algaia) de aanwezigen informeert over waar we staan in de bioactives, en waar we naartoe gaan.

 

Session 6 - High volume products: food additives and bio-based commodity

Towards standardizing the use of seaweed components in feed, food and plastics

De eerste presentatie van sessie 6 is voor Jacques Mazoyer (Cargill). Hij gaat specifiek in op zeewier(soorten) voor de productie van carrageenen. Monique Ras (Olmix), en Tom Wijers (van Hall Larenstein) gaan beiden in op de voordelen van het gebruik van zeewier in feed, waarbij onderscheid gemaakt wordt in veevoeder en visvoer. Philippe Lavoisier (IDEAS international) gaat in op de mogelijkheden en knelpunten van het opschalen van Ulvateelt voor de productie van bioplastics.

 

Registreren

 

Registreer je hier voor Seagriculture 2016 op 27 & 28 September in Aveiro, Portugal!

 

Organisatie

DLG Benelux neemt de organisatie van Seagriculture op zich, maar wordt daarbij ondersteund en geadviseerd door een adviescommissie bestaande uit:

Helena Abreu – ALGAplus
Willem Brandenburg – Wageningen UR
Bela Buck – Alfred Wegener Institute
Bernadette Castro – IHC
Floris Groenendijk – Imares - Wageningen UR
Paulien Hoftijzer – DLG Benelux
Jacques Mazoyer – Cargill
Birgit Schmidt-Puckhaber – DLG e.V.
Pi Nyvall Collen – Amadeite/Olmix
Isabel Sousa Pinto – CIIMAR/Porto University
Klaas Timmermans – NIOZ

 
Meer informatie vind je op de website www.seagriculture.eu, met vragen kan je terecht bij Suzanne Kroeze van DLG Benelux op s.kroeze@dlg.org.

De infographic van Seagriculture vind je hier.

Seagriculture

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x